Ünlü Youtuber ‘çoklu kişilik bozukluğu’ nedeniyle ötanazi istedi

Yayın tarihi: 25 Ocak 2023 Çarşamba 2:23 pm - Güncelleme: 25 Ocak 2023 Çarşamba 2:23 pm

23 yaşındaki Fransız Youtuber Olympe, ‘çoklu kişilik bozukluğu’ nedeniyle Belçika’daki bir ötanazi kliniğinde hayatına son vermek istediğini açıkladı.

Yaklaşık 255 bin takipçisi Fransız Youtuber Olympe’den çok tartışılacak bir açıklama geldi. 23 yaşındaki kadın, yardımlı intiharın yasal olduğu Belçika’da ‘doktorlarla temas halinde’ olduğunu söyledi.

Ntv’de yer alan habere göre, Olympe, travmanın neden olduğu ve genellikle etkilediği kişilerde büyük bir üzüntüye neden olan dissosiyatif kimlik bozukluğuna sahip olduğunu belirtti. Ancak Olympe’nin görüştüğü Belçikalı doktor Yves de Locht, kliniklerin ‘ötanazi dağıtıcıları’ olmadığını ve birinin yardımlı intihar hizmetlerine erişebilmesi için sürecin aylar veya yıllar sürebileceğini söyledi.

YouTuber’ın kararı ise geçen yıl Belçika’da yaşamına son vermeyi seçen ve akıl sağlığı sorunları olan 23 yaşındaki bir başka kişinin tartışmalı ölümünün ardından geldi.

Shanti De Corte adlı genç,  ‘dayanılmaz’ zihinsel sıkıntısını gerekçe göstererek Belçika’daki yaşamına son vermeyi seçti. Corte, 2016’da IŞİD’in Brüksel Havalimanı’na düzenlediği saldırının tanığı olarak travma geçirdi. Psikiyatrik tedavi ve ilaç tedavisi gördükten sonra Mayıs 2022’de yaşamına son vermeyi seçti.

“DOKTORLARL TEMAS HALİNDEYİM”

40’tan fazla farklı kişilikle yaşadığı bildirilen Olympe, ilk olarak Instagram’da yaptığı bir paylaşımda, ‘2023’ün son çeyreğinde Belçika’da yardımlı intihara başvuracağım. Ben zaten doktorlarla temas halindeyim. Bu tartışılacak bir durum değil söz konusu  benim hayatım. Alması zor olan, benim verdiğim bir karar. Üzerimdeki yükü artık kaldıramıyorum.” açıklamasını yaptı.

Olympe, ayrıca kararıyla gençlere örnek olmak istemediğini vurgulayarak, karanlık düşüncelere sahip olanların öncelikle destek almaya çağırdı.

BELÇİKALI DOKTORDAN YALANLAMA

Diğer taraftan, Olympe’nin görüştüğü Brükselli doktor de Locht, Le Parisien ile yaptığı bir röportajda görüşmelerin ilerlediği iddialarını yalanladı. DeLocht, “Belçika’nın yardımlı intiharın yasa dışı olduğu Fransa için ‘ölüm koğuşu’ olarak gösterilmesinden usandım. Olympe’nin tıbbi kayıtlarını görmedim ama e-postalarını okudum. Benimle tanışmak istiyor. Onun gibi insanlarla tanışmayı reddetmiyoruz ama onlara sürecin aylar hatta yıllar sürebileceğini açıklıyoruz.” dedi.

Bununla birlikte de Loch ,”Bu genç kadın yıl sonunda hayatına son vereceğini açıkladı. Ama.bu tarih kesinlikle benden gelmiyor. Onunla tanışmayı düşünmeden önce çok daha fazla bilgiye ihtiyacım var.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan, ötenazi (yaşam koruyucu tedavilerin geri çekilmesi veya durdurulması) Belçika, Hollanda, Lüksemburg, Almanya ve İspanya’da yasal olarak uygulanıyor ancak yardımlı intihar, yani hastaya kendi yaşamına son verme imkanı vermek, Avrupa ülkelerinin çoğunda yasa dışı olarak kabul ediliyor. Fransa’da yardımlı intihar yasa dışı olmasına rağmen, bir konsey ülkenin genel olarak yaşam sonu bakımına yaklaşımını ve yardımlı intiharın yasal statüsünü tartışmaya başladı. Öneriler bu yıl Mart ayında meclise sunulacak.