Ünlü isimlerin ‘tiny house’larına yasak kararı

Yayın tarihi: 5 Şubat 2024 Pazartesi 6:16 pm - Güncelleme: 5 Şubat 2024 Pazartesi 6:18 pm

Karaburun’da bulunan ‘tiny house‘lar (küçük ev) için yasak kararı alınmasının ardından oyuncular Aras Bulut İynemli, Erkan Kolçak Köstendil ve Necip Memili’ye ait evler bulundukları yerlerden belediye tarafından kaldırıldı.

İzmir’in Karaburun Belediyesi, belediye meclis kararı ile ‘tiny house’ları yasaklama kararı aldı. Kararda, gelişigüzel yerleştirilen tekerlekli küçük evlerin arazi kullanıma aykırı sonuç doğurduğu ve görüntü ile çevre kirliliğine neden olduğu belirtildi. Karar sonrası sinema ve dizi oyuncuları Aras Bulut İynemli, Erkan Kolçak Köstendil ve Necip Memili’ye ait ‘tiny house’lar kaldırıldı.

“MEVZUAT İLÇEMİZİN HER BİR FERDİ İÇİN BAĞLAYICIDIR”

Konuya ilişkin Karaburun Belediyesi tarafından yazılı açıklama yapıldı. Karaburun Belediye Başkanı İlkay Girgin Erdoğan’ın imzasıyla yayınlanan açıklamada şöyle denildi:

“Değerli oyuncularımızın yer aldığı ünlü dizi Çukur’da dile getirilen ve duvarlara yazılan o bilinen söz gibi, ‘Olacak gibi değildi olmadı da zaten!” Cumhurbaşkanlığı kararıyla Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen Karaburun Yarımadası, endemik bitki zenginliği ve özgün hayvan varlığıyla ülkemizin özel coğrafyalarındandır. Yerel yönetim uygulamaları ile ilgili tüm yasa, yönetmelik, uygulama mevzuatı; ilçemizin her bir ferdi için bağlayıcıdır.

Karaburun’da, Bakan, Başkan, Milletvekili ya da bu vasıflı isimlerin yakını olmak, sanatıyla toplumun önde gelen kişisi olmak; bu yasa ve mevzuatın bağlayıcı hükümleri karşısında imtiyazlı olma sonucunu doğurmamaktadır. Karaburun Belediye Meclisi kararıyla, kontrolsüz olarak gelişigüzel yerleştirilen ‘tiny house’ların araziye ait kullanım şartlarına aykırı sonuçlar doğurması, çevre ve görüntü kirliliği yaratması nedeniyle yasaklanması kamuoyunun malumudur. Bu yasağın ihlali, cezai yükümlülükler doğurmakta; belediye tarafından arazi sahiplerine imar mevzuatına aykırılık kapsamında arazi sahiplerinin kendi olanaklarıyla yıkım tebliğlerini ilgiliye bildirmesine neden olmaktadır.

“İŞİMİZİ YAPMAYA DEVAM EDECEĞİZ”

Sanatçılarımızın arazisinde, tebliğimiz üzerine yıkımın-sökümün-tahliyenin kendileri tarafından gerçekleştirildiğini kamuoyuna önemle duyurur; kıymetli sanatçılarımızı çalışmadıkları yerden üzdüğümüz için bizi anlamalarını; ‘Az dolaşalım dedik, kördüğüm olduk’ dememelerini umarız. Karaburun ve Yarımadamızın doğasını, güzelliklerini; çocuklukları-gençlikleri bu coğrafyada geçen bizim gibiler karar noktalarında var olduğumuz sürece; korumaya, kollamaya ve yarınlara bir miras gibi taşımaya devam edeceğiz. Sınıfsız, imtiyazsız, kim ve ne olduğuna bakmadan belediye mevzuatını herkese eşit uygulama konusunda yasaların bize yüklediği sorumlulukları unutmadan işimizi yapmaya devam edeceğiz.”

Konut fiyatları arttı, vatandaşlar çözümü tiny house’ta buldu

Atatürk’ü oynayan Aras Bulut İynemli Disney’e neden tepki göstermediğini anlattı

Kaynak: TELE1