Üniversite’de yeni sistem, yarım net yapan girecek

Yayın tarihi: 18 Şubat 2022 Cuma 7:15 am - Güncelleme: 18 Şubat 2022 Cuma 7:15 am

12 yıllık eğitimin sonunda yapılan üniversite sınavında artık Türkçe ve matematik testlerinden 1 değil yani yarım net yapan herkes üniversiteye yerleşecek.

 

Sözcü’den Sultan Uçar’ın haberine göre; Sınava 4 ay kala YÖK Başkanı Erol Özvar’ ın ‘müjde’ gibi verdiği TYT’ de 150 ve YKS’de 180 puan barajının kaldırılıp, sürenin 30 dakika artırılmasının artılarını ve eksilerini eğitimcilere sorduk. Türkiye’nin merkezi sınavlarla ilgili önde gelen isimlerinden Eğitim Uzmanı Salim Ünsal şöyle dedi:

DEĞİŞTİRMEK YETMEDİ

“Son 10 yıldır kontenjanların plansız artması doluluk oranlarını negatif etkiledi. Doluluk oranı ortalama yüzde 88 oldu. 2017 ve 2021 yerleştirmede en sorunlu yıllardır. 2017’de 214 bin 2021’de de 169 bin kontenjan boş kaldı. 2021’de matematik soruları zor ve zaman alıcı olunca barajı geçen aday sayısı düştü.”

DEVLETLER DOLMADI

“Barajlar ikinci ek yerleştirmede düşürülse de 220 bin kontenjan boş kaldı. 2015’de devlette kontenjanların yüzde 37 si, vakıflarda yüzde 39’u boştu. 2021’de dolmayan kontenjanların yüzde 71’i devlet, yüzde 24’ü vakıf üniversitelerindeydi. Devlet üniversitelerinde 2 yıllıklarda 55 bin ve 4 yıllık fakültelerde 91 bin kontenjan boş kaldı.”

FATURA BARAJLARA

“Barajlar zaten nitelikli öğrenciyi akademiye taşımaktan ve üniversite niteliğini artırmaktan uzaktı. TYT sorularının yüzde 1.5’ini yapanlar 2 yıllık, AYT sorularının yüzde 20’sini yapanlar 4 yıllık bölümleri tercih edecek barajı geçiyordu. Yılda ortalama 2.6 milyon öğrencinin başvurduğu bir sistemin nitelikli öğrenci ile okulu buluşturma başarısızlığının faturası şimdi barajlara kesildi.”

YARIM NET YETİYOR

“YÖK ya üniversitelerin kontenjanlarına çeki düzen verecek veya sınav sistemini sil baştan değiştirecekti. En kolayını yapıp, barajları sıfırladı. Şimdi TYT’de Türkçe veya matematikten yarım net yapan bir aday 2 yıllıkları, AYT’de puanın hesaplanması için 2 testin en az birinden yarım net çıkaran her aday da sıralama barajı olmayan 4 yıllık programları tercih edebilecek. 2022’de sınava rekor bir başvuru bekleniyor. ”

YÖK Başkanı Prof. Dr. Erol Özvar: YKS’nin şekli, muhtevası ve soru tarzı değişmedi. Barajların kaldırılması, programların puanlarının düşmesi, öğrencilerin hiç soru yapmadan programlara girmesi anlamına asla gelmemektedir. YKS program kontenjanları dikkate alınarak, aynı programı tercih eden öğrenciler içerisinde en yüksek puanı alandan aşağı doğru giden bir sıralama söz konusu. Yapılan, sistemi bir anlamda ciddi bir şekilde rahatlatma çalışması.

ÖĞRENCİ DEPOLARI!

ÖN LİSANS: Bankacılık, Sigorta, Muhasebe, Vergi, İnşaat Teknolojisi, Lojistik, Ticaret, Çocuk Gelişimi, Sağlık İşletmeciliği gibi bölümlere baraj altındaki öğrenciler artık girebilecek.

LİSANS: İşletme, İktisat, Siyaset, Kamu, Tarih, Sosyoloji, Felsefe, Beslenme, Fizyoterapi, Psikoloji, Maliye, Sağlık Yönetimi, Uluslararası ilişkiler gibi bölümler doldurulacak.