Un desteği sonlandı, ekmek zammı kapıya dayandı! 8 TL’ye çıkabilir

Yayın tarihi: 18 Haziran 2023 Pazar 12:14 pm - Güncelleme: 18 Haziran 2023 Pazar 12:14 pm

Toprak Mahsulleri Ofisi’nce fırıncılara sağlanan ucuz un desteğine son verildi. Böylece ekmek zammı kaçınılmaz hale geldi.

Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) seçimlerden sonra un desteğini kesmesiyle birlikte ekmeğe zam kaçınılmaz hale geldi.

Sözcü’de yer alan habere göre, Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, desteğin kaldırılmasıyla birlikte 50 kilogramlık bir çuval ekmeklik unun fiyatının 350 liradan 500-550 lira bandına yükseldiğini bildirdi. Balcı, un fiyatlarının yanı sıra temmuzda zamlanacak asgari ücretle birlikte ekmek maliyetinin daha da artacağını, ekmek zammı için önümüzdeki günlerde odaların resmi başvuru yapacağını söyledi.

Seçim bitti zam yağmuru başladı! İki ilde daha ekmeğe zam

Tohum Platformu Kurucusu Mine Ataman, desteğe devam edilmemesi halinde 5 liraya satılan 200 gram ekmeğin 8 liraya çıkabileceğini açıkladı.

Fırıncılar ekmeğe yüzde 50 ile 60 arasında zam beklerken Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Başkanı Haluk Tezcan ise 5 liralık ekmeğin içindeki unun maliyetinin 2 lirayı geçmeyeceğini, bu nedenle desteğin kesilmesinin ekmekte çok büyük zam baskısına yol açmayacağını ileri sürdü. 325 liraya sattıkları un fiyatının desteğin kesilmesiyle ortalama 480 liraya çıktığını belirten Tezcan, ekmek üretiminde işçilik, nakliye, kira ve enerji maliyetlerinin undan çok daha fazla etki ettiğini, ekmeğe un kaynaklı yüksek bir zam olmayabileceğini söyledi.