Ümit Özdağ: Suriye’nin kuzeyindeki olayların sebebi Kayseri değil

Yayın tarihi: 3 Temmuz 2024 Çarşamba 8:20 am - Güncelleme: 3 Temmuz 2024 Çarşamba 8:20 am

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Suriye’deki olaylara ilişkin, “Suriye’nin kuzeyinde Türk ordusunun kontrolündeki bölgelerde başlayan olayların sebebi Kayseri’de yaşanan olay değildir. Olaylar Kayseri olaylarından önce başladı” dedi.

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ, Suriye’deki olaylara ilişkin ‘Sebebi Kayseri’de yaşanan olaylar değil’ yorumunda bulundu. Sözcü’den İpek Özbey’e konuşan Özdağ Kayseri’de yaşananlara ilişkin şöyle dedi:

“2011’den bu yana Türkiye’nin ve Kayseri’nin üzerinde oluşan büyük politik, ekonomik, sosyal, demografik yüke karşı patlama. Bunun olacağı konusunda yüzlerce kez Zafer Partisi uyarıda bulundu. Ben bunları söylerken bazı insanlar ‘Ümit Özdağ çok sert’ diyorlardı. İki gündür arayanlar, ‘Çok sert değil, çok haklı imişsiniz’ diyorlar. İpek Hanım, ben yıllarca milli güvenlik konularında çalışmış bir akademisyenim. Bunların olacağını bildiğim için ‘Bu yük bir yerden patlar veya patlatılır’ diyerek siyaseti ve halkı uyardım.

“BU YILLARIN BİRİKİMİ”

Öncelikle sadece bir olay değil bu yılların birikimi. Taciz olması, suçlunun ailesi tarafından polise teslim edilmek istenmemesi bardağı psikolojik olarak taşıran damla. Evet, öfke yanlış yönlenmiş durumda. Madem bu kadar öfkelisiniz öfkeyi Suriyelilerden önce Suriyelileri buraya getiren siyasete karşı oy kullanarak, oyunuzu Zafer Partisi’ne vererek gösterin. Doğrusu Zafer Partisi’ni Anadolu Kalesi projesi ile sığınmacıları geri yollamak konusunda yetkilendirmek.”

Özdağ Suriye’deki olaylara ilişkin ise şunları söyledi:

“Şundan emin olun. Suriye’nin kuzeyinde Türk ordusunun kontrolündeki bölgelerde başlayan olayların sebebi Kayseri’de yaşanan olay değildir. Olaylar Kayseri olaylarından önce başladı. Sebebi Türkiye ve Esad arasında başlayan görüşme ve ticaret ile buna Rusya’nın da destek vermesidir. Geçen hafta El Bab’ı Halep’e bağlayan yol üzerinde rejimle görüşmeler ve anlaşmalar sonucu ticaret ve ulaşım amaçlı Ebu El Zendin kapısının açılmasından ÖSO ve yerel halk son derece rahatsız oldu. Sonrasında Azez yerel meclisi de Azez-Halep yolunu açmak için girişimde bulundu. Suriye’nin kuzeyinde bulunan yabancı güçlerin tahriklerde bulundukları düşünülüyor. Özetle olayların çıkma nedeni Türkiye’nin Beşar Esad ile yapmaya başladığı görüşmelerin önünü kesmek ve PYD devleti projesini devam ettirmektir.”

“AKP’Yİ BAŞKANLIK SİSTEMİ ESİR ALMIŞTIR”

Özdağ, “AKP iktidarı zor durumda. Suriye’de normalleşse karşısına ÖSO çıkıyor, içeride normalleşmeye çalışsa bu kez ortağı MHP ile geriliyor. Filmi başa sarmak AKP için artık çok mu zor?” sorusuna ise şu yanıtı verdi:

“AKP rehin alınmış bir siyasi partidir. AKP’yi başkanlık rejimi esir almıştır. Evet, Erdoğan’ın nerede ise kâğıt üzerinde sınırsız yetkisi vardır ancak bu sınırsız yetkinin sınırı ortaklarıdır. Başbakan Erdoğan daha bağımsız ve güçlü idi. Suriye’de olanlar ise Erdoğan’ın nasıl bir tuzağa düştüğünü ve ülkemizi de düşürdüğünü gösteriyor. Ancak stratejik hatalar yapmak Erdoğan’ın alışkanlığı. Annan Planı’nda yanıldı. FETÖ konusunda yanıldı. PKK ile müzakerelerde yanıldı. Suriye politikaları konusunda yanıldı. Bedeliniyse Türk halkı ödüyor. Çok mu geç? AKP açısından yapılacak şey hızla parlamenter demokrasiye dönmek ve 1965 seçimlerinde uygulanan “milli bakiye sistemi” ile seçimleri yapmaktır.

Çünkü, parlamenter sistem hukuk devletinin Türkiye için milli güvenlik sistemidir aynı zamanda. Ama Erdoğan açısından parlamenter demokrasiye dönüş hem artık yüzde 51’in mümkün olmadığı bir dönemde iktidarda kalmak en azından ortak olmak için bir araç hem yüzde 51 ile gelecek bir başka cumhurbaşkanının insafına terk edilmekten kurtulmak anlamını taşıyor. Özgür Özel için ise İmamoğlu ve Yavaş baskısından kurtularak başbakan adayı olmak anlamını taşır. Milli bakiye sistemi ise bütün siyasi partilerin toplumdaki gücü kadar TBMM’de siyasi ittifaklar dışında temsilini sağlayacak, sistemi rahatlatacak en demokratik seçim sistemidir.”

Ümit Özdağ Kayseri’deki olayların perde arkasını anlattı

Kaynak: TELE1