Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan atılan çöp dünyada bir eve çarptı iddiası

Yayın tarihi: 4 Nisan 2024 Perşembe 1:04 pm - Güncelleme: 4 Nisan 2024 Perşembe 3:10 pm

ABD’nin Florida eyaletinde yaşayan Alejandro Otero isimli kişi evinin çatısına bir nesne çarptığını ve büyük hasara yol açtığını söyledi. Çatıya çarpan 2 kilo ağırlığındaki nesnenin Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan geldiği tahmin edilirken, NASA nesneyi incelemeye aldı.

ABD Uzay Komutanlığı, uzay istasyonundan bir parça uzay enkazının dünyaya yeniden girişini kaydettiklerini doğruladı. O sırada nesnenin Meksika Körfezi üzerinden güneybatı Florida’ya doğru ilerleyen bir yol üzerinde olduğu belirtildi.

EN KISA SÜREDE ANALİZ EDECEKLER

Bu uzay çöpünün, başlangıçta kontrollü bir şekilde Dünya’ya geri dönmesi gereken bir kargo paletine bağlı, tükenmiş pillerden oluştuğu açıklandı. NASA’nın Kennedy Uzay Merkezi’ndeki mühendisleri, nesneyi “kaynağını belirlemek için mümkün olan en kısa sürede” analiz edeceklerini söylerken, “analiz tamamlandığında daha fazla bilgi edinilebilecek” dendi.

Yetkililer, 8 Mart’ta gerçekleşen bu olayla ilgili yapılan bir açıklamada da, bataryalardan ve kargo taşıyıcısından gelen malzemenin çoğunun atmosfere dalarken muhtemelen yanmış olacağını, sıcaklıkların birkaç bin dereceye ulaşarak malzemenin çoğunu yere ulaşamadan buharlaştıracağını belirtti.

Mississippi Üniversitesi Hava ve Uzay Hukuku Merkezi’nin genel müdürü Michelle Hanlon’a göre, nesne NASA’ya aitse, Otero veya onun sigorta şirketi Federal Haksız Fiiller Yasası uyarınca federal hükümete karşı hak talebinde bulunabilir.

NESNE ABD’YE AİT DEĞİLSE DURUM DAHA DA İLGİNÇLEŞECEK

Hanlon, “Bu malzemenin orijinal olarak Amerika Birleşik Devletleri’ne ait olmadığı keşfedilirse durum daha da ilginç hale gelir. Başka bir ülke tarafından uzaya fırlatılan ve Dünya’ya zarar veren insan yapımı bir uzay cismi ise, o ülke, verilen zarardan ev sahibine karşı kesinlikle sorumlu olacaktır” diye konuştu.

Kaynak: T24