Uluslararası Uzay İstasyonu’nda birlikte çalışacaklar

Yayın tarihi: 7 Haziran 2022 Salı 8:00 am - Güncelleme: 6 Haziran 2022 Pazartesi 5:21 pm

Ukrayna krizi sonrası oluşan gerilime rağmen Rus ve Amerikan astronotlar, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda birlikte çalışmaya devam edecek.

Bildiğiniz gibi şubat ayında Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından batı dünyası Rusya’ya karşı tavır almış, Rusya’ya karşı ciddi yaptırımlar devreye sokulmuştu. Rusya’ya karşı alınan bu tavır zamanla kontrolden çıkmış, Rus sporcuların müsabakalara alınmaması ve Rus sanatçıların işten çıkarılması gibi ırkçılığa varan olaylara sebep olmuştu. Batıda hızla yükselen bu Rus karşıtlığı, neyse ki henüz uzaya ulaşmamış gibi görünüyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu

Batı ülkeleri, Rusya’ya ve Rus vatandaşlara karşı pek çok yaptırıma imza atmış olsa da Uluslararası Uzay İstasyonu projesinden Rusya’yı çıkarmak için herhangi bir girişimde bulunmadı. Bu sayede Amerikalı ve Rus astronotlar Uluslararası Uzay İstasyonu’nda çalışmaya devam edebiliyor. Üstelik bu durum yakın zamanda da değişmeyecek gibi duruyor. Çünkü yeni bir Rus astronot, ya da Rus astronotlara verilen adla kozmonot, Uluslararası Uzay İstasyonu’na çıkmaya hazırlanıyor.

 

Rusya’nın uzay ajansı olan Roscosmos’ta görevli Rus kozmonot Anna Kikina, eylül ayında düzenlenecek görev kapsamında Uluslararası Uzay İstasyonu’na çıkacak. Kikina’yı uzaya SpaceX’in Dragon roketi taşıyacak. Öte yandan Amerikalı astronot Frank Rubio da bir Rus Soyuz uzay mekiği tarafından istasyona götürülecek.

Ancak eylül ayına kadar bu durumun imkansız hale geldiği bir senaryoyla da karşılaşabiliriz. Uluslararası Uzay İstasyonu programının başındaki isim olan Joel Montalbano, öncelikle Roscosmos’un Rus yönetiminden izin alması gerektiğini söylüyor. Eğer Roscosmos kendi hükumetinden gerekli izni alırsa, bu kez başvuru Amerikan Dışişleri Bakanlığı’na sunulacak. Onlar da onay verirse ondan sonra Rus kozmonot Amerika’dan fırlatılan roketle uzaya çıkacak. Montalbano, Amerikan hükumetinin bu uçuşa izin vermesi için elinden gelen her şeyi yapacağını söylüyor.

Bu yıl akıllı telefon satışlarında büyük düşüş yaşanacak