Uluslararası Uzay İstasyonu konusundaki fikrini değiştirdi

Yayın tarihi: 30 Temmuz 2022 Cumartesi 7:00 am - Güncelleme: 29 Temmuz 2022 Cuma 2:04 pm

Geçtiğimiz günlerde Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan ayrılacağı açıklayan Rusya, şimdi de en az 2028’e kadar istasyonda kalacağını söylüyor.

Bildiğiniz gibi Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ardından hem ABD hem de Avrupa ülkeleri Rusya’ya karşı oldukça sert bir tutum sergiledi ve ciddi yaptırımları devreye soktu. Ancak bu kriz ortaya çıktığı ilk dönemde tüm bu yaptırımlara rağmen hem NASA hem de Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Rusya ile uzay konusunda işbirliği yapmaya devam ediyordu. Çünkü bildiğiniz gibi bu üç uzay gücünün pek çok ortak projesi bulunuyor. Bunların başında ise Rus kozmonotları da görev aldığı Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) geliyor. ISS’te hem NASA astronotları hem ESA astronotları hem de Rus kozmonotlar görev alıyor.

Uluslararası Uzay İstasyonu

Her ne kadar bugüne kadar uzaydaki bu işbirliği bir şekilde yürütülmüş olsa da son günlerde ipler kopma noktasına geldi. İlk önce Avrupa Uzay Ajansı (ESA), Mars’a bir uzay sondası göndermek için yürüttüğü projede Rus Uzay Ajansı ile işbirliğini sonlandırdığını açıkladı. Elbette Rusya’nın uzay ajansı Roscosmos bu karara tepkisiz kalmadı ve Uluslararası Uzay İstasyonu’ndaki kozmonotları Avrupa yapımı robot kolu kullanmayı yasakladı. Böyle böyle tırmanan kriz, sonunda Rusya’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’ndan temelli ayrılmaya karar vermesiyle sonuçlandı.

 

Roscosmos, ayrılma kararı hakkında pek fazla detay paylaşmasa da 2024’e kadar istasyondan ayrılmış olacağını ima etti. Ancak Rusya cephesinden gelen son açıklamalar, bu konuda bir kafa karışıklığı olduğunu gösteriyor. Çünkü Roscosmos, NASA’ya en az 2028’e kadar istasyonda kalmaya devam edeceğini söyledi.

Zaten NASA da bu istasyonu 2030’a kadar kullanmayı planlıyor. Bu yüzden görünüşe bakılırsa Roscosmos neredeyse sonuna kadar istasyonda kalmaya devam edecek.

Her ne kadar ISS’ten ayrılacak olsa da bu durum Rusya’nın uzaydaki varlığının kısıtlanacağı anlamına gelmiyor. Çünkü Çin gibi Rusya da kendi uzay istasyonunu kurmaya hazırlanıyor. Hatta bu planını hayata geçirmek için bir süredir somut adımlar atıyor. Bu yüzden Rusya’nın ISS’ten ayrılmasının da bu yeni uzay istasyonunun ilk modülünün kurulmasının ardından gerçekleşeceği düşünülüyor.

Apple-1 prototipi açık arttırmaya çıkarılıyor