Ayasofya'nın statüsünün değiştirilmesinin ardından kılınan ilk Cuma namazı, uluslararası toplumun da gündemine oturdu. ABD'deki Ortodoks kiliselerinde bayrak yarıya indirilirken, Yunanistan'da başpiskoposluk yas ilan etti.

YUNANİSTAN VE KIBRIS'TAN AĞIR TEPKİLER

Ayasofya'da 86 yıl aradan sonra ilk kez Cuma namazı kılınması Yunanistan ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nde öfke ve üzüntü ile karşılandı. Her iki ülkenin önde gelen Ortodoks Hristiyan din adamlarının çağrısı ile öğle saatlerinde kiliselerde çanlar çalındı. Yunanistan Başbakanı Kiryakos Mitsotakis, ERT televizyonuna verdiği demeçte, "Bugün (Ayasofya'da) yaşananlar gücün değil zayıflığın göstergesi" derken Yunanistan Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Hieronimos, Cuma namazının kılındığı 24 Temmuz Cuma gününü, Hristiyanlık ve Yunanistan adına yas günü ilan etti. Kıbrıs Başpiskoposu Krisostomos ise Ayasofya'nın camiye dönüştürülmesinin, "kabul edilemez ve canice" olduğunu dile getirdi. Amerika Birleşik Devletleri'nde (ABD) de ülkedeki Ortodoksların dini lideri Başpiskopos Elpidoforos'un çağrısıyla ülkedeki tüm Ortodos kiliselerinde bayraklar yarıya indirildi.

MISIR BAŞ MÜFTÜSÜ DE CAMİ KARARINA KARŞI ÇIKTI

Diğer yandan Mısır Cumhuriyeti'nin Baş Müftüsü Dr. Şeyh Şevki İbrahim Allam, bir kilisenin camiye dönüştürülmesinin yasa dışı olduğunu ifade etti. Mısır tarihinde hiçbir kilisenin camiye dönüştürülmediğini ifade eden Baş Müftü, İslam Peygamberi Muhammed'in de, Arap Yarımadası'ndaki askeri harekatları sırasında, o dönemde bölgede çokça bulunan kiliselerin tahrip edilmesini ve papazların öldürülmesini net bir biçimde yasakladığını belirtti. Bu arada aralarında Afganistan ve Pakistan'ın da bulunduğu birçok ülkede Ayasofya'nın cami olarak ibadete açılması nedeniyle şükür namazları kılındı.
Muhabir: Alp Yanardağ