Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nden Zelenski’ye Rusya yanıtı

Yayın tarihi: 26 Ocak 2023 Perşembe 4:22 pm - Güncelleme: 26 Ocak 2023 Perşembe 4:22 pm

Uluslararası Olimpiyat Komitesi, Rus sporcuların 2024 Olimpiyatları’na katılmaması gerektiği yönünde açıklama yapan Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’ye “Hükümetler karar vermemeli” şeklinde yanıt verdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’nin Rusya’nın Ukrayna’ya askeri operasyonu ve Belarus Hükümeti’nin operasyona destek vermesi nedeniyle Rus ve Belarus sporcuların 2024 Olimpiyat Oyunları’na katılmaması gerektiği yönündeki açıklamalarına Uluslararası Olimpiyat Komitesi’nden yanıt geldi.

Açıklamada 1992’de iç savaşın yaşandığı Yugoslavya sporcularının 1992 Barcelona Olimpiyatları’na “bağımsız sporcu” olarak katıldığı hatırlatılarak, “ Hükümetler, hangi sporcuların hangi yarışmaya katılıp hangilerinin katılamayacağına karar vermemelidir” ifadeleri kullanıldı.

Açıklama şu şekilde:

“Hiçbir sporcunun sadece pasaportu nedeniyle müsabaka yapması engellenemez. Bu nedenle, sporcuların sıkı koşullar altında yarışmalara katılımı için yöntem daha fazla araştırılmalı… sporcular yarışmalara ‘tarafsız sporcular’ olarak katılacak ve özellikle Avrupa, ABD ve Kanada olmak üzere profesyonel liglerde ve bazı bireysel profesyonel sporlarda halihazırda olduğu gibi, hiçbir şekilde ülkelerini veya ülkelerindeki diğer herhangi bir kuruluşu temsil etmeyeceklerdir.”

Zelenskiy’nin danışmanı istifa etti