Uluslararası firmadan ayçiçek yağı fiyatları için vahim tahmin

Yayın tarihi: 7 Mart 2022 Pazartesi 1:35 pm - Güncelleme: 7 Mart 2022 Pazartesi 1:35 pm

Türkiye’de olduğu gibi küresel düzeyde de yemeklik yağ konusunda ciddi bir kriz yaşanıyor. LMC International Yönetim Kurulu Başkanı James Fry’a göre yemeklik yağ fiyatları önümüzdeki aylarda da fiyatları yükselmeye devam edecek.

Bloomberg HT’de yer alan habere göre, “Fiyatların yönünü aşağı çevirmeden önce daha da yükselmesi muhtemel” diyen Fry, “Petroldeki sıkılaşma ve ayçiçek yağı arzındaki oluşan kaybın yanında bu boşluğu dolduracak bir alternatifin yokluğu piyasanın bir iki ay önce kimsenin öngörmediği şekilde sıkılaşacağına işaret ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

Ayçiçek yağı fiyatları cep yakmaya devam ediyor

ÖNÜMÜZDEKİ 6 AYA DİKKAT!

Sebze yağında yaşanacak gerçek zorluğun önümüzdeki 6 ay içinde olacağını belirten Fry, kanola yağı üretiminin Kanada’da yaşanan sorunlar nedeniyle düştüğünü, soya yağında bir artış görülmediğini ve palm yağının ise düşük üretim sezonunda olduğuna dikkat çekerek Malezya’daki palm yağı üretiminin bu yıl içinde sadece yüzde 3-4 artabileceğini kaydetti.

Dünyanın en büyük üreticisi olan Endonezya’nın iç pazar talebi nedeniyle ihracatı kısıtladığı belirtilen açıklamada bu durumun ikinci en büyük üretici olan Malezya stoklarını da azaltacağına dikkat çekildi.

“FİYATLARDA DÜŞÜŞ GÖRMEMİZ ZOR”

Fry, Endonezya üretimindeki artışın da Malezya’nın oranlarına yakın gerçekleşerek beklentilerin altına kalabileceğini söylerken palm yağı üretimindeki artışın küresel piyasalarda oluşan ayçiçek yağı açığını kapatmaya yetmeyeceğine vurgu yaptı.

Artan petrol fiyatlarının da sebze yağında yaşanan mükemmel fırtınaya destek verdiğini belirten analist, “Eğer Ukrayna’daki durumu tersine çevirecek bir şey olmazsa fiyatlardaki risk priminde düşüş görülmesi zor gibi görünüyor. Samimiyetle yılın ikinci yarısında Kremlin’dekilerin aklının başına geleceğini umuyorum” ifadelerini kullandı.

Ayçiçek yağı 36 ay taksitle internette satılmaya başlandı!