Uluslararası Af Örgütü, Gezi tutuklularını düşünce mahkûmu ilan etti

Yayın tarihi: 17 Haziran 2022 Cuma 9:34 pm - Güncelleme: 17 Haziran 2022 Cuma 9:38 pm

Uluslararası Af Örgütü, Gezi Davası’nda tutuklanan Osman Kavala, Mücella Yapıcı, Can Atalay, Tayfun Kahraman, Çiğdem Mater, Hakan Altınay ve Mine Özerden’i düşünce mahkûmu ilan etti.

Uluslararası Af Örgütü, Gezi Davası’ndan hapis cezası alarak tutuklanan yedi kişiyi düşünce mahkumu ilan etti. Karar, Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard’ın video mesajı ile duyuruldu.

Basın açıklamasına Uluslararası Af Örgütü Türkiye Vekil Direktörü Ruhat Sena Akşener, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Kerem Dikmen, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Kampanyalar ve İletişim Direktörü Tarık Beyhan ve mimar Mücella Yapıcı’nın kızı Cansı Yapıcı katıldı.

Uluslararası Af Örgütü Genel Sekreteri Agnès Callamard, açıklamasında, “Bu yedi kişinin düşünce mahkûmu ilan edilmesi, keyfi tutukluluk ve siyasi güdümlü yargılamalarla başlayıp şov niteliğinde bir dava ve mahkûmiyet kararlarıyla biten adaletsizlik güncesinin teşhis edilmesidir. Yedi kişinin maruz kaldığı adaletsizlik, Türkiye’de insan haklarına yönelik aşırı sert baskılar kapsamında çok sayıda kişinin yaşadığı adaletsizliğin bir örneğidir” ifadelerini kullandı.

CEZAEVİNDE ZİYARET ETTİLER

Uluslararası Af Örgütü Türkiye Yönetim Kurulu Başkanı Kerem Dikmen’in öncülüğündeki üst düzey bir heyet, Gezi Davası tutuklularını cezaevinde yaptığı ziyarette 7 kişi düşünce mahkûmu ilan edildi.

“Gezi Davası tutuklularına yapılan bu şoke edici adaletsizlik, bir kez daha, Türkiye’de yargı sisteminin muhalefeti susturmak için bir baskı aracına dönüştüğünü gösteriyor” diyen Agnès Callamard sözlerini şöyle sonlandırdı:

“Bu kişilerin cezaevinde geçirdiği her gün, adalet kavramına ve insan haklarına karşı, Türkiye devletinin korumayı taahhüt ettiği ancak defalarca ve pervasızca ihlal ettiği ilkelere karşı yapılmış bir hakarettir. Gezi Davası tutukluları düşünce mahkûmudur, derhal ve koşulsuz olarak serbest bırakılmalılar.”

KİMLER DÜŞÜNCE MAHKÛMU İLAN EDİLİYOR?

Düşünce mahkûmu sıfatı, hapsedilmelerine yol açan koşullarda şiddete veya nefrete başvurmadıkları ya da bunları savunmadıkları halde kimlikleri veya kanaatleri nedeniyle hapsedilen kişilere veriliyor.

Uluslararası Af Örgütü: Osman Kavala serbest bırakılmadı, ihlal prosedürü başlatılmalı