Uluslararası Adalet Divanı’nın kararına Rusya’dan açıklama

Yayın tarihi: 31 Ocak 2024 Çarşamba 6:10 pm - Güncelleme: 31 Ocak 2024 Çarşamba 10:38 pm

Uluslararası Adalet Divanı, Rusya’yı Ukrayna’nın doğusunda terörle mücadele anlaşmasının bazı bölümlerini ihlal etmesinden ötürü suçlu buldu. Divan, pek çok suçlamada ise Rusya’nın beraatına karar verdi

Birleşmiş Milletler’in (BM) en yüksek yargı organı Uluslararası Adalet Divanı (ICJ) Rusya’yı Ukrayna’nın doğusunda Terörle Mücadele Anlaşması’nın bazı bölümlerini ihlal ettiği gerekçesiyle suçlu buldu. Yargılama sonucunda pek çok suçlama konusunda ise Rusya hakkında beraat kararı verildi.

RUSYA DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI’NDAN AÇIKLAMA

Rusya Dışişleri Bakanlığı, mahkeme kararı üzerine “Ukrayna’nın suçlamalarına dayanarak Uluslararası Adalet Divanı’nın Rusya’yı “saldırgan devlet”, Donetsk ve Lugansk Halk Cumhuriyetleri ise “terör örgütleri” olarak tanımayı reddetmesi hakkında” başlığıyla yazılı bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, Lahey Adalet Divanı’nın Lugansk ve Donetsk halk cumhuriyetlerinin “terör örgütü” olarak tanınmadığı ve Ukrayna’nın Rusya’ya yönelik “terörizmin finansmanı” suçlamasının da reddedildiği ve tazminat talebinin de karşılanmadığı vurgulandı.

Açıklamada şu ifadeler er aldı:

“31 Ocak’ta Uluslararası Adalet Divanı, Ukrayna’nın Ocak 2017’de Rusya ile Terörizmin Finansmanının Önlenmesine İlişkin Uluslararası Sözleşme’ye (ICFT) dayanarak başlattığı davaya ilişkin nihai kararını yayınladı. Rus tarafının Ukrayna’nın imalarının asılsızlığına ilişkin iddiaları Lahey’de dinlendi: Kiev’in yedi yıllık duruşma sırasında öne sürdüğü 20’den fazla iddianın neredeyse tamamı Mahkeme tarafından reddedildi ve Ukrayna’yı herhangi bir tazminat ödemeden terk etti.

Uluslararası Adalet Divanı Kiev’in izinden gitmedi ve Rusya’yı “saldırgan bir devlet” olarak tanımayı temelde reddetti. Mahkeme ayrıca Ukrayna’nın Donetsk Halk Cumhuriyeti (DPR) ve Lugansk Halk Cumhuriyeti’nin(LPR) “terörist örgütler” olduğu yönündeki iddialarını da reddetti.

Bu sonuçlar, Mahkemenin kararıyla Kiev’in Batı’da çalınan Rus varlıklarının kendisine devredilmesi ve Rusya’ya karşı uluslararası kısıtlamalar getirilmesi yönündeki taleplerini desteklemeyi umduğu gerçeğinin ışığında özellikle önemlidir.

UÇAK DÜŞMESİNDEN RUSYA SORUMLU DEĞİL

Buna ek olarak Mahkeme, Ukrayna’nın ICFTC kapsamındaki Boeing MH17 sefer sayılı uçağının düşmesinden Rusya’yı sorumlu tutma yönündeki talebini de reddetti ve Ukraynalıların DPR kazasına karıştığına dair iddiaları da kabul etmedi. Duruşmalar sırasında Rusya, olayla ilgili olarak Hollanda adaletinin çatısı altında bir “ortak soruşturma ekibi” tarafından yürütülen sözde uluslararası soruşturmadaki ölümcül kusurlara ilişkin ikna edici kanıtlar sundu.

2014-2017 olaylarıyla ilgili olarak Uluslararası Adalet Divanı, Ukrayna’nın, Rusya’nın iddia edilen katılımı ve Donetsk milislerinin askeri havaalanı Volnovakha yakınlarındaki “Bugas” askeri kontrol noktasının bombalanmasındaki suçu hakkındaki iddialarını desteklemenin mümkün olmadığını değerlendirdi. Sözde ATO’nun karargahının bulunduğu Kramatorsk’ta ve Ukrayna Silahlı Kuvvetlerinin Mariupol ve Avdeevka’daki konumları, bu olayların Uluslararası Ceza Kanunu kapsamına girmediğini gösteriyor.

Rus tarafı, Ukrayna’nın suçlamalarındaki özel şüpheciliğin altını çizdi: Kiev, askeri hedeflere yönelik saldırıları “terör eylemleri” olarak sunmaya çalıştı, ancak Ukrayna Silahlı Kuvvetleri uzun yıllardır Donbass şehirlerini ağır silahlarla bombalıyor ve özellikle sivillere saldırıyordu. 2 Haziran 2014’te Lugansk bölge idare binasına düzenlenen hava saldırısı, 22 Ocak 2015’te Donetsk’te bir toplu taşıma durağına düzenlenen topçu saldırısı sonucu sivillerin öldürülmesi ve daha birçok kanlı suç dahil olmak üzere birçok hedef hedef alındı.

Kiev rejiminin, Ukrayna bombardımanından ve ekonomik ablukadan zarar gören Donbass sakinlerine insani yardımı “terörü finanse etmek” olarak ilan etmeye çalışması da daha az alaycı değil.

Uluslararası Adalet Divanı, Rusya’nın, terörizmi finanse etmek için kullanılan fonları tespit etme ve bloke etme yükümlülüğü de dahil olmak üzere, terörizmin finansmanı alanında işbirliği yapma yükümlülüklerini sadakatle yerine getirdiğini; Terör suçları işleyen kişileri iade etmek veya bağımsız olarak yargılamak; karşılıklı cezai hukuki yardım sağlamak; Terör suçlarının önlenmesinde işbirliği yapmak. Bu, FATF’ın Rusya’nın bu alandaki yükümlülüklerine yüksek düzeyde uyum sağladığına ilişkin daha önceki sonuçlarıyla tamamen tutarlıdır; FATF, Ukrayna’nın iddialarının tamamen siyasi nitelikte olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Bu arka plana karşı, Mahkemenin Rusya’nın iki davada, Ukrayna’ya göre Donbass halkına yardım etmek için Rusya’da fon toplayan kişilerin faaliyetlerini gerektiği gibi soruşturmadığı yönündeki iddiası şaşkınlıkla karşılandı. Mahkeme kendi uygulamasına karşı çıkmak ve “terörizmin” ya da “finansmanının” hiçbir belirtisinin bulunmadığı bir durumda, Terörizmin Finansmanı Sözleşmesinin uygulanabilirliğini kanıtlamak için eşi benzeri görülmemiş derecede düşük bir çıta koymak zorunda kaldı.

Yargılamalar sonucunda Ukrayna’nın tazminat veya diğer türlü tatmin talepleri tamamen reddedildi.”

 

 

Lahey’de ara karar çıktı! İsrail’in talebi reddedildi, soykırım davası açılacak

 

Kaynak: TELE1