Uludağ talanı teklifine AKP içinden ‘Alan Başkanlığı’ eleştirisi!

Yayın tarihi: 10 Aralık 2022 Cumartesi 2:41 pm - Güncelleme: 10 Aralık 2022 Cumartesi 2:41 pm

Türkiye’nin sahip olduğu doğa harikalarından Uludağ’da “Talana yol açacağı’” gerekçesiyle karşı çıkılan yasa teklifi tartışma yarattı. AKP’den de bu teklife eleştiriler yükseldi.

“Uludağ Kanunu”na muhalefetten tepki yağdı: “Talan edilmek isteniyor”

TBMM’ye gelen teklif uyarınca Uludağ’da tamamı Milli Park olan 2 bin hektarlık bölgede tüm sorumluluğun “Alan Başkanlığı” adıyla oluşturulacak kurulda olması öngörülüyor. Sözcü’nün haberine göre, Meclis’teki görüşmelerde, CHP İstanbul Milletvekili Gökan Zeybek, bölgede yaşayan canlılar ile doğal SİT alanının tahrip edileceğini savundu ve “Uludağ’da 1.308 bitki türü var. 32’si Uludağ, 143’ü Türkiye endemiği olmak üzere toplam 173 endemik tür var. 1961 yılında millî park ilan edilen Uludağ, tehdit altında” dedi.

AKP’nin yeni hedefi Uludağ

“ULUDAĞ’A HİÇ GİTTİN Mİ?”

Teklif sahibi AKP’li Hakan Çavuşoğlu’nun “Uludağ’a gittiyseniz konuşun” demesi tepki topladı. CHP Bursa Milletvekili Nurhayat Kayışoğlu “Uludağ’ı korumak için Uludağ’a gitmek mi gerekli? Uludağ’a gitmeyen buradan çıksın o zaman” dedi. CHP İstanbul Milletvekili İbrahim Kaboğlu da “Ben 20 Mayıs 1969’da zirveye çıktım” cevabını verdi.

AKP’li Çavuşoğlu teklifini, ”Uludağ’da otopark yok. Farklı kurumlara ait yetkilerin tek bir kurumda toplanarak yetki karmaşasını önlemek istiyoruz. Oteller içler acısı; 6 metrekare, 7 metrekare, 8 metrekare odalar ve ne içinde ne dışında adım atılamıyor, peyzaj düzenlemesi yok” diye savundu.

CHP Muğla Milletvekili Mürsel Alban ise, “O zaman siz bu kanunla büyük oteller yapma peşindesiniz. Bu talan ve yağma zihniyetidir. Sırada neresi var? Manyas mı, Salda m?” diye sordu.

CHP’li Aydın: Uludağ’ı Araplara peşkeş mi çekeceksiniz

AKP’DEN ELEŞTİRİ

AKP Ankara Milletvekili Nevzat Ceylan ise, “Uludağ’ı Davos gibi görmek istiyoruz, neden olmasın” dedi ancak eleştiride de bulunarak ‘’ Dünyada ‘alan başkanlığı’ diye bir literatür yok, Türkiye şartlarına da uygun değil. Milli Park statüsünden çıkarırsanız yanlış yaparsınız. Uluslararası bir markayı ortadan kaldırdığınızda, Uludağ’ın marka değeri de düşer” dedi.

Komisyona davet edilen STK’lar da teklifi eleştirdi. Doğader Başkanı Sedat Güler, “Ben doğma büyüme Bursalıyım, 58 yaşındayım, 50 senedir Uludağ’da da karış karış dolaşırım. Uludağ’da yapılaşmanın gittikçe artması ve ormanlarının yok olması, ekolojik dengenin yok olması çok rahatsız ediyor. ‘Alan Başkanlığı’ teklifi ile de bunun hızlanacağını düşünüyoruz” dedi.