Ersin Eroğlu- TELE1 ÖZEL
Eski Ülkü Ocakları Genel Başkanı Sinan Ateş cinayetine ilişkin görülen davada gerekçeli karar açıklandı. Gerekçeli kararda yargılama aşamasında sanıklar arasında yer almayan Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım, Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Burak Kılıç, eski Ülkü Ocakları yöneticileri Suat Yılmazobu ve Gürsel Horat’ın isimlerinin olması dikkat çekti.
Doğukan Çep ile Tolgahan Demirbaş’ın Sinan Ateş’i öldürmek için planlama yaptıklarının altı çizilen kararda Ateş’in nerelerde vakit geçirdiğinin araştırıldığı belirtildi.
Ülkü Ocakları Genel Başkan Yardımcısı Burak Kılıç, eski Ülkü Ocakları yöneticileri Suat Yılmazobu ve Gürsel Horat’ın bu kapsamdaki faaliyetleri şöyle anlatıldı:
"Şüpheli Tolgahan Demirbaş'ın Burak Kılıç isimli şahıstan maktulün evinin konumunu araştırmasını istediği ve Burak Kılıç'ın maktulün evinin konumunu Tolgahan Demirbaş'a gönderdiği,
Şüpheli Tolgahan Demirbaş'ın Suat Yılmazzobu isimli şahıstan eşinin telefonunu sorgulamasını istediği, şüphelinin de maktulün eşine ait söz konusu kişisel bilgileri şüpheli Tolgahan Demirbaş'a gönderdiği, Şüpheli Tolgahan Demirbaş'ın Gürsel Horat isimli şahıstan maktulün uçuş bilgilerini sorgulamasını istediği, şüphelinin de maktule ait söz konusu kişisel bilgileri şüpheli Tolgahan Demirbaş'a gönderdiği…”
KONUMU AHMET YİĞİT YILDIRIM’A İLETTİĞİ TESPİTİ
Sinan Ateş cinayetine ilişkin yazılan gerekçeli kararda Tolgahan Demirbaş’ın sorgusundaki Ülkü Ocakları Genel Başkanı Ahmet Yiğit Yıldırım ile ifadeleri de yer aldı.
Gerekçeli kararda Sinan Ateş ile ilgili adres ve uçuş kayıt bilgilerinin Demirbaş’ın Yıldırım’a gönderdiğinin tespit edildiğinin altı çizildi.
Ahmet Yiğit Yıldırım ile ilgili kısımlar gerekçeli karara şöyle yansıdı:
“Şüpheliye Genel Başkanım ismiyle rehberinde kayıtlı olan … numaralı Ahmet Yiğit Yıldırım ile arasındaki Whatsapp mesaj kayıtları ile ilgili olarak şüpheli Tolgahan Demirbaş'ın Sinan Ateş ile ilgili adres bilgisi, konum bilgisi, uçuş kayıt bilgileri vb. elde ettiği tüm verileri Ahmet Yiğit Yıldırım'a ilettiği, tüm verilerin Ahmet Yiğit Yıldırım'da toplandığı tespiti hususu soruldu.
CEVABEN: Bana sormuş olduğunuz üzere Ahmet Yiğit Yıldırım genel başkanımızdır. Kendisi telefon rehberimde genel başkanım ismiyle kayıtlıdır. Sinan Ateş ile ilgili adres bilgisi, konum bilgisi, uçuş kayıt bilgileri vb. elde ettiğim bilgileri ve verileri Ahmet Yiğit Yıldırım'a ilettiğime dair tespit ve iddiaları kabul etmiyorum. Şayet böyle bir tespit yapılmış ise Sinan Ateş'in ikametinin önüne pankart asılması düşüncesiyle ilgilidir. Başka bir amacı olamaz.
Şüpheliye Çağlar Zorlu'dan Sinan Ateş ile ilgili elde ettiği konum bilgilerini Ahmet Yiğit Yıldırım'a ilettiği tespiti hususu soruldu.
CEVABEN: Çağlar Zorlu'yu tanırım. Çağlar Zorlu'yu bir cafede otururken ortamda tanıdım. Samimiyetimiz yoktur. Bir sohbet içerisinde bir şahsın telefon numarasını bilgisayar programına girdiğinde o kişinin yerine tespit edebileceğini söyledi. Ben de kendisine iddialı konuştuğu için Sinan Ateş'in telefon numarasını verip "hadi bak bakalım konumuna" diyerek şahsın söylediklerinin doğruluğunu teyit etmek istemiştim. Çağlar Zorlu'dan Sinan Ateş'in konum bilgilerini bu şekilde istemiş olabilirim. Pankart asılması düşünüldüğünden yapılan hazırlıkların ve eylemin boşa çıkmaması için Sinan Ateş'in konum bilgisini sorgulatmış olabilirim. Aynı düşünce ile konum bilgilerini Ahmet Yiğit Yıldırım'a göndermiş olabilirim. Bu konum bilgilerini daha sonra doğru olmadığını, sahte olduğunu gördük. Şahıs da bilgilerin doğru olmadığını teyit etti.
Ben konum adresine hiç bir zaman gitmedim. Kimseyi de göndermedim.
Ahmet Yiğit Yıldırım'ın şüpheliye Sinan Ateş ile ilgili "Türkiyeye giriş yapmış mı" şeklinde mesaj yazarak bilgi toplanmasını istediği tespiti hususu soruldu.
CEVABEN: Ahmet Yiğit Yıldırım'ın bana sorduğunuz içerikteki mesajını hatırlamıyorum. Şayet sormuş ise pankart asılması düşüncesi ile ilgilidir. Başka bir şey söz konusu değildir.”
MAHKEME HANGİ SANIĞA NE CEZA VERMİŞTİ?
Mahkeme son kararını 2 Ekim'de açıklamıştı. Tetiği çeken Eray Özyağcı, olay yerinden kaçışta motoru kullanan Vedat Balkaya ve cinayet öncesi keşif yapan Suat Kurt'a “tasarlayarak kasten öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.
İddianamede azmettiricilikle suçlanan Doğukan Çep'e "tasarlayarak kasten öldürme", Tolgahan Demirbaş’a ise "tasarlayarak kasten öldürmeye azmettirme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.
"Tasarlayarak öldürmeye yardım" suçundan sanıklar Aşkın Mert Gelenbey, Murat Can Çolak ve Emre Yüksel'e 18'er yıl, sanık Mustafa Uzunlar'a ise 15 yıl hapis cezası veren mahkeme, sanık Alper Atay'ı da "suçluyu kayırma" suçundan 2 yıl hapis cezasına çarptırdı.
Sinan Ateş'in yanında vurulduğu Selman Bozkurt'a ise "kasten öldürmeye teşebbüs" suçundan 13 yıl hapis cezası verildi. Olayda Selman Bozkurt da omzundan yaralanmıştı.
Mahkeme, diğer sanıklardan Zekeriya Asarkaya, Hakan Saraç, Ufuk Köktürk, Mehmet Yüce, Osman Bayraktar, Caner Günay, Umut Ersoy, Çağlar Zorlu, Aytaç Ataç ve Erdem Karadeniz'in üzerine atılı suçlardan beraatına karar verdi.
Mahkeme bununla birikte Günay hakkında "suçluyu kayırma" suçundan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına ihbarda bulunulmasına hükmetti.
Sanıklar arasında tek tutuklu olan Çağlar Zorlu'nun da beraatle birlikte tahliyesine karar verildi.
Sinan Ateş suikastı davasında eski Cinayet Büro Amiri Mustafa Ensar Aykal ve MHP'li avukat Serdar Öktem'in yargılaması dosyası ayrılmıştı. Aykal ve Öktem’in duruşması için Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi'nde 6 Şubat’a gün verilmişti.