Ukrayna’dan vatandaşlarına çağrı: Rusya’yı acilen terk edin

Yayın tarihi: 23 Şubat 2022 Çarşamba 12:05 pm - Güncelleme: 23 Şubat 2022 Çarşamba 12:05 pm

Putin’in iki ayrılıkçı cumhuriyetin bağımsızlığını tanıma kararının ardından Ukrayna, vatandaşlarına Rusya’yı acilen terk etme çağrısı yaptı.

Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilim Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Ukrayna’nın doğusundaki iki ayrılıkçı cumhuriyet olan Donetsk ve Lugansk’ın bağımsızlığını tanıma kararı ile tırmanırken, Ukrayna Rusya’daki vatandaşlarına yeni bir çağrıda bulundu.

Ukrayna, vatandaşlarını Rusya’ya seyahat etmemeleri konusunda uyardı. Rusya’da bulunan Ukraynalıların ise acilen oradan ayrılmaları istendi.

Putin, Donetsk ve Luhanks bölgelerinin bağımsızlığını tanıdı

NE OLMUŞTU?

Rusya, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlığını tanıma kararı aldı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ilgili 2 ayrı kararnameyi imzaladı.

5’er maddeden oluşan kararnamelerde, her iki tarafa da “kendi topraklarında askeri altyapı, üsler ve diğer şeyler inşa etme, kullanma ve iyileştirme” hakkı verildi.

Kremlin, askeri iş birliği konusunda resmi bir anlaşma yapılıncaya kadar, Rus birliklerine barış gücü olarak iki bölgeye konuşlanma emri verdi. Putin ayrıca, Rus ordusuna gerektiğinde Donbas’a operasyon yapma yetkisi verdi.

Kremlin Sözcüsü’nden Türkiye açıklaması

Biden: Rusya ağır bedeller ödeyecek