Ukrayna’dan ayçiçeği kararı

Yayın tarihi: 11 Mart 2022 Cuma 2:01 pm - Güncelleme: 11 Mart 2022 Cuma 2:01 pm

Ukrayna, Rusya‘nın askeri operasyonu sebebiyle nüfusun ve ordusunun beslenebilmesi için karabuğday, bezelye ve gıda sağlayacak ürünlerin hasatını öne çekeceklerini açıklarken ayçiçeği ve kolza üretiminde düşüş yaşanacağını bildirdi.

Ukrayna‘nın Ziraat Üreticileri Sendikası Başkan Yardımcısı Denys Marchuk, Rusya ile savaşta olmaları sebebiyle hasat edecekleri tarım ürünlerinde değişikliğe gideceklerini açıkladı. Marchuk, 2022 yılında ayçiçeği, mısır ve kolza üretiminde düşüş olacağını bildirdi.

Bloomberg HT’nin aktardığına göre; Marchuk bunların yerine karabuğday, yulaf, akdarı gibi tahıl ürünlerinin tercih edilmesinin olası olduğunu ifade etti.

Ukrayna dünyanın başlıca tahıl ve bitkisel yağ üretici ve ihracatçılarından biri konumunda ancak yetkililer ve çiftçiler savaş sebebiyle 2022 hasadında ve ihracatında düşüş yaşanacağını tahmin ediyorlar.

Marchuk yerel televizyona yaptığı açıklamada, “Yazın hasadı beklenen bahar mahsülleri önem kazandı çünkü (ileride) ne yaşanacağını bilemiyoruz ” dedi.

Marchuk, “Nüfusun ve ordunun beslenebilmesi için karabuğday, bezelye ve Ukrayna’ya gıda sağlanması için hasat edilebilecek ürünlere öncelik verilecek” dedi.

Öte yandan Ukrayna, 9 Mart’ta Rusya ile savaşta olmaları sebebiyle ayçiçeği yağı, soya yağı, ayçiçeği tohumu, aspir, pamuk tohumu yağları, rep, kolza ve hardal yağı, mısır yağı ve margarin ihracatını durdurmuştu. 3 Mart 2022’de yayımlanan Resmi Gazete’de ise Ukrayna’dan Türkiye’ye gelen tarım ürünlerinde “kolaylık” sağlanması için resmi belge ve sertifika zorunluluğu kaldırılmıştı.