Ukrayna’da son durum… Zelenski’nin danışmanı: Müzakereler kesinlikle ilerledi

Yayın tarihi: 30 Mart 2022 Çarşamba 7:45 am - Güncelleme: 30 Mart 2022 Çarşamba 10:28 pm

Rusya’nın Ukrayna’ya operasyonu 35. gününde. Diplomatik çabalar sürerken, çatışmalar sürüyor. Ukrayna lideri Zelenski “Müzakerelerdeki sinyaller olumlu ancak bunlar silahları susturmuyor” dedi.

Rusya-Ukrayna savaşında 35. güne girildi. Diplomatik çabalar sürerken, çatışmalar ise devam ediyor. Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun Kiev ve Çernigiv bölgelerinden çekilmesinin devam ettiğini bildirdi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski ‘barış müzakerelerinden olumlu sinyaller geldiğini ancak Rusya’nın saldırılarının sürdüğünü’ söyledi. Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, Rus tarafına insani koridorların açılması talebini ilettiklerini bildirdi.

Rusya Savunma Bakanlığı’nın, İstanbul’daki Rusya-Ukrayna müzakerelerinin ardından Kiev ve Çernigiv kentlerine saldırıları azaltacaklarına dair açıklamasına rağmen ‘Rus ordusunun gece Kiev’e bağlı bazı kentler dahil birçok Ukrayna kentine saldırılarını sürdürdüğü” belirtildi.

Zelenski İstanbul’daki müzakereleri olumlu buldu

İŞTE DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER…

22:28 RUSYA’DAN ATEŞKES KARARI

Rusya, yarın Başkent Moskova saati ile 10.00’dan sonra sadece insani amaçlarla ateşkes kararı ilan ettiğini duyurdu. Sivillerin ve yabancı vatandaşların Mariupol’den Zaporijiya’ya tahliyesi için de ek bir insani koridor açılacağını da belirtti.

19:59 |  UKRAYNA: RUSYA ÇEKİLİRSE BARIŞ ANLAŞMASINI REFERANDUMA GÖTÜRECEĞİZ

İstanbul’daki müzakerelerde yer alan Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Danışmanı Mihail Podolyak, Rusya’nın askerlerini 23 Şubat’taki pozisyona çektiği takdirde Moskova ile barış anlaşmasını referanduma götüreceklerini açıkladı.

12:50 | ZELENSKİ’NİN DANIŞMANI: MÜZAKERELER KESİNLİKLE İLERLEDİ

Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski’nin danışmanı Ihor Zhovkva’ya göre, Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakereler “kesinlikle ilerledi”. Zhovkva, İstanbul’daki görüşmelerde Rus tarafının ilk kez ültimatomlar verme ve kırmızı çizgilerinden söz etmek yerine Ukrayna’yı dinlediğini söyledi.

BBC Radio 4’da konuşan danışman, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk bölgeleri sorulduğunda, ülkesinin “tek bir karış” toprak vermeyeceğini söyledi. Zhovkva, ayrıca, Rusya’nın bu bölgelerdeki operasyonlarını azaltacağını söylemesine rağmen Rusya’nın Kiev’den de Çernihiv’den de askerlerini çekmediğini söyledi.

10:30 | ÇERNİHİV VALİSİ: RUSYA’NIN SALDIRILARINDA AZALMA YOK

Ukrayna’nın kuzeyindeki Çernihiv bölgesinin valisi, Moskova’nın buradaki askeri operasyonları azaltma taahhüdüne rağmen, Rus saldırılarında bir düşüş görmediğini söyledi.

Vali Viacheslav Chaus, Telegram kanalında, “Buna [taahhüde] inanıyor muyuz? Tabii ki hayır” dedi. Chaus, Rus kuvvetlerinin “Nijin şehrine havadan da olmak üzere saldırılar düzenlediğini ve bütün gece Çernihiv şehrini vurduklarını” söyledi.

Salı günü İstanbul’daki müzakerelerin ardından Rusya, Çernihiv ve başkent Kiev çevresindeki askeri operasyonlarını “büyük ölçüde azaltacağını” açıklamıştı.

09:10 | ‘RUSYA’NIN GERİ ÇEKİLME TAAHHÜDÜ YANLIŞ YÖNLENDİRME AMAÇLI’

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı, Rusya’nın geri çekilme taahhüdünün yanlış yönlendirmek için tasarlandığını söyledi.

Facebook’ta yayınlanan günlük bir operasyonel güncellemede, genelkurmay, Rus birliklerinin hem Kiev’den hem de Çernihiv’den uzaklaşmaya devam ettiğini söyledi. Rusya Donbas’ın doğusundaki operasyonlara odaklanacağını açıklamıştı.

Ukrayna ordusu, geri çekilmelerin yanıltma amaçlı olduğuna “muhtemelen bazı birliklerin rotasyonunu” içerdiğine inanıyor.

Güncellemede ayrıca Rus birliklerin doğudaki Donetsk bölgesi yakınlarında saldırıya devam ettiği belirtildi. ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) sözcüsü John Kirby de Rus birliklerinin şehirden uzaklaşmasına rağmen Kiev’e yönelik tehdidin devam ettiğini söyledi.

07:38 | RUS ORDUSUNUN ÇEKİLMESİ DEVAM EDİYOR

Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı, Rus ordusunun Kiev ve Çernigiv bölgelerinden çekilmesinin devam ettiğini bildirdi. Rus ordusunun Kiev şehrini kuşatma görevini yerine getiremediği belirtilen açıklamada, Kiev ve Çernigiv bölgelerinden çekilmeye devam eden Rus ordusunun muhtemelen birliklerini ülkenin doğu yönünde yoğunlaştıracağı belirtildi.

Açıklamada, Donetsk yönünde saldırılarına devam eden Rus ordusunun, Kreminna ve Mariupol yerleşim bölgelerine hava ve füze saldırıları düzenlediği ve Stepnogorsk, Orihov ve Gülyaypole yerleşimlerinin yakınındaki Ukrayna Savunma Kuvvetleri birimlerinin mevzilerine topçu ateşi açtığı ifade edildi.

Ayrıca, Rus ordusunun Karadeniz ve Azak bölgelerinin yanı sıra Volınsk, Polinsk, Siversk, Tavriçeskoye ve Slavyansk yerleşim birimlerini elinde tutmaya çalıştığı, Luhansk bölgesindeki Popasna, Rubijne yerleşimlerinin kontrolünü ve Mariupol şehrini de ele geçirmeye odaklandığı kaydedildi.

07:35 | ZELENSKİ MÜZAKERELERİ DEĞERLENDİRDİ

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, İstanbul’daki Rusya-Ukrayna müzakerelerini değerlendirdi. Zelenski, müzekerelere ilişkin yalnızca somut sonuçlara güveneceklerini, kendilerini bombalayan Rus güçlerinin temsilcilerine güvenmeyeceklerini söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı, güvenlik garantilerine dikkat çekti. Zelenski, “Ülkemizin bağımsızlığı ve toprak bütünlüğü için gerçek güvenlik garantileri olmalı. Rus güçleri işgal ettikleri bölgelerden çekilmeli. Egemenlik ve toprak bütünlüğü konusunda herhangi bir taviz olamaz ve olmayacaktır” dedi.

Zelenski’nin bu açıklamasının yayınlandığı dakikalarda Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Ofisi’nden de dikkat çekici bir açıklama yapıldı. Açıklamada, iki ülke liderinin buluşması için belgelerin tamamlanma aşamasında olduğunu kaydedildi.

Rus ve Ukraynalı müzakereciler arasında güldüren diyalog

07:30 | RUS TARAFINA İNSANİ KORİDORLARIN AÇILMASI TALEBİ

Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşuk, günlük verdiği brifingde, İstanbul’daki görüşmelerde, Ukrayna müzakere heyetinin Rus tarafına, en büyük şehirleri olan Mariupol, Harkiv, Çernigiv ve Kiev bölgesindeki şehirlere insani koridorların zorunlu ve acil olarak açılması talebini aktardığını belirtti.

Ukrayna’nın Zaporijya bölgesindeki Vasilyevka şehrinden Berdyansk yönündeki yolun açılmasını istediklerini ifade eden Vereşuk, “Yarın tüm çabalarımızı bugün üzerinde anlaşmaya varılan insani yardım koridorlarının işletilmesini sağlamaya yönlendireceğiz. Tahliye çalışmaları, Mariupol, Berdyansk, Melitopol ve Energodar şehirlerinden yapılacak” dedi.

07:25 | RUSYA, KİEV BÖLGESİNDE BİR DEPOYU VURDU

Ukrayna’nın başkenti Kiev’in yer aldığı bölgede bulunan Brovary şehrindeki bir depo Rus ordusu tarafından vuruldu. Saldırının ardından yangın çıkan depoya Ukrayna Acil Durumlar Servisi personeli olay yerine intikal ederek yangına müdahale etti.

Servis tarafından yapılan açıklamada, yangının 20 bin metrekareye yayıldığı ve söndürme çalışmalarının da devam ettiği bildirildi. Ölü ya da yaralı sayısına ilişkin henüz bir açıklama ise yapılmadı.

Dolmabahçe’de kritik görüşme… Rusya ‘Yapıcı geçti’ dedi, Ukrayna 8 ülkeden garantörlük istedi