Ukrayna yeni taslak anlaşma sundu, Rusya ‘kabul edilemez’ dedi

Yayın tarihi: 7 Nisan 2022 Perşembe 9:38 am - Güncelleme: 7 Nisan 2022 Perşembe 10:22 pm

Rusya’nın Ukrayna’ya operasyonu 43. gününde. ABD, Rusya’nın Kiev ve Çernihiv’den tamamen çekildiğini açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Ukrayna’nın yeni bir anlaşma taslağı sunduğunu açıkladı, “Bu kabul edilemez” dedi.

Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik 24 Şubat’ta başlattığı operasyon 43. gününde de devam ediyor. ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri Rus ordusunun, Ukrayna’nın başkenti Kiev ve Çernihiv bölgesinden tamamen çekilmiş olduğunu açıkladı.

Pentagon sözcüsü John Kirby, Rusya lideri Vladimir Putin’in “stratejik hedeflerinin hiçbirini gerçekleştiremediğini” belirtti, “Sadece az nüfuslu merkezlerde kontrolü alabiliyor. Harkov’u da ele geçiremedi” dedi.

Rusya birkaç gün önce, güçlerini doğudaki Donbas bölgesinde yoğunlaştıracağını açıklamıştı.

Rusya “işkence iddiası” ile yayınlanan görüntülere yanıt verdi

İŞTE DAKİKA DAKİKA GELİŞMELER…

22:20 RUSYA: UKRAYNA’DA CİDDİ KAYIPLARIMIZ OLDU

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın Ukrayna’ya düzenlediği askeri operasyonda Rusya’nın önemli sayıda asker kaybettiğini söyledi

20:00 | HULUSİ AKAR’DAN RUSYA’YA ACİL ÇAĞRI

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rus mevkidaşı Sergey Şoygu ile telefonda görüşerek başta Mariupol olmak üzere sivillerin emniyetli bir şekilde tahliye edilmesinin acileyitini vurguladu. Akar ayrıca diplomatik çöözüme yardımcı olmak üzere acilen ateşkese gidilmesinin önemini vurguladı.

19:50 | RUSYA’DAN AVUSTRALYA BAŞBAKANI MORRİSON’A VE YENİ ZELANDA BAŞBAKANI ARDERN’E YAPTIRIM

Rusya, Başbakan Scott Morrison’un da aralarında bulunduğu 228 Avustralya vatandaşına yaptırım kararı aldı.

Rusya, Başbakan Jacinda Ardern’in de aralarında bulunduğu 130 Yeni Zelanda vatandaşına yaptırım kararı aldı.

18:89 | BM RUSYA’YI İNSAN HAKLARI KONSEYİ ÜYELİĞİNİ ASKIYA ALDI

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu usya’nın İnsan Hakları Konseyi’nden çıkarılması için oylama yaptı. 175 ülkenin g93’ünün aleyhte oy kullanmasıyla Rusya, Konsey’den çıkarıldı.

14:30 | LAVROV: UKRAYNA YENİ BİR ANLAŞMA TASLAĞI SUNDU

Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, “Ukrayna çarşamba günü Rusya’ya yeni bir anlaşma taslağı sundu. Ukrayna’nın taslağı İstanbul’da sunduğu tekliflerden farklı” dedi.

Lavrov’un açıklamaları şu şekilde:

“Ukrayna çarşamba günü Rusya’ya yeni bir anlaşma taslağı sundu. Ukrayna’nın taslağı İstanbul’da sunduğu tekliflerden farklı. Ukrayna’nın teklifi, Kırım ve Donbas’ın Putin-Zelenskiy görüşmesinde tartışılması yönünde, bu kabul edilemez.

Ukrayna yeni anlaşmada daha önce üzerinde anlaşılmış olan askeri tatbikatların yapılması konusunu bizim onayımızı almadan değiştirmiş. Rusya Ukrayna ile müzakerelere devam edecek, kendi anlaşma taslağını geliştirecek. Lavrov Rusya başlangıçtaki taleplerini içeren kendi ilk anlaşma teklifini ilerletecek.

Washington Zelenski’yi savaşmaya devam etmesi için zorluyor.”

09.20 | İNGİLTERE BÜYÜKELÇİLİĞİ’NE RUSYA İÇİN CASUSLUK SUÇLAMASI

İngiltere’nin Berlin Büyükelçiliği’nde görev yapan bir güvenlik görevlisi, Rusya hesabına casusluk yapmakla suçlandı. BBC Türkçe’nin haberine göre 57 yaşındaki David Ballantyne Smith’in bugün mahkemeye çıkartılması bekleniyor.

Londra Metropolitan Polis Teşkilatı İngiltere’ye sınırdışı edilen Ballantyne’a Rus devletine faydalı bilgileri toplama ve iletmeyle ilgili dokuz farklı suçlama yöneltildiğini açıkladı.

Güvenlik görevlisi Ekim 2020- Ağustos 2021 arasında işlendiği iddia edilen suçlarla ilgili olarak 10 Ağustos’ta Alman polisi tarafından tutuklanmıştı.1

09:10 | ZELENSKİ: RUS PETROLÜ TAMAMEN BOYKOT EDİLMELİ

Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenski, Rusya’ya yönelik ambargoları memnuniyetle karşılarken, yine de yetersiz olduğunu söyledi.

Zelenski, son video mesajında Batı’ya daha ileri bir adım atıp, Rus petrolünün kullanımını boykot etme çağrısı yaptı. Ukrayna lideri ayrıca, ambargo üzerine uzlaşılamamasının Ukrayna halkının yaşamına mal olduğunu vurguladı.

Ukrayna lideri Zelenski, Moskova’nın petrol ihracatından, barış görüşmelerini ciddiye almasını gerekmediğini düşündürecek kadar çok para kazandığını belirtti. Zelenski, Rus bankalarının uluslararası mali sistemde tamamen dışlanması için ısrar etmeyi sürdüreceğini de ekledi.

Rusya, dünyanın en büyük üçüncü petrol ihracatçısı ve satışının yarısından fazlasını Avrupa’ya yapıyor. Rus petrolü, İngiltere’de petrol talebinin yüzde 8’ini, ABD’de ise yüzde 3’ünü karşılıyor.

09:00 | ABD: RUSYA, KİEV VE ÇERNİHİV’DEN TAMAMEN ÇEKİLDİ

ABD Savunma Bakanlığı yetkilileri Rus ordusunun, Ukrayna’nın başkenti Kiev ve Çernihiv bölgesinden tamamen çekilmiş olduğunu açıkladı.

Pentagon’dan bir yetkili “Kiev ve Çernihiv yakınlarındaki Rus güçlerin bölgeden çekilmesi tamamlandı. Bu güçler Belarus ve Rusya’da yeniden toplanmak üzere çekildiler” dedi. Pentagon sözcüsü John Kirby de, Rusya lideri Vladimir Putin’in “stratejik hedeflerinin hiçbirini gerçekleştiremediğini” belirtti; “Sadece az nüfuslu merkezlerde kontrolü alabiliyor. Harkov’u da ele geçiremedi” dedi.

Başka bir üst düzey Pentagon yetkilisi ise Rus güçlerin ileride Kiev’e geri dönüp dönmeyeceği bilmenin mümkün olmadığını söyledi.

Rusya birkaç gün önce, güçlerini doğudaki Donbas bölgesinde yoğunlaştıracağını açıklamıştı.

08:50 | ZELENSKİ: RUSYA, BUCHA’DAN SONRA TAKTİK DEĞİŞTİRDİ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Bucha kentindeki olaydan sonra “Rus ordusunun taktik değiştirdiğini ve işgal ettikleri bölgelerde işledikleri suçların kanıtlarını yok etmeye çalıştığını” söyledi.

Zelenski, paylaştığı video mesajında, Bucha’da gördüklerinden sonra dünyanın modern Rus devletine yönelik tutumunun değiştiğini belirtti.

Söz konusu olaydan sonra Rus askerlerin işledikleri suçların kanıtlarını yok etmeye çalıştığına işaret eden Zelenski, “Buça’dan sonra Rus ordusu taktik değiştirdi. Öldürülen Ukraynalıları işgal altındaki bölgelerin sokaklarından ve bodrumlarından temizlemeye çalıştığı bilgisine sahibiz. Ama sorumluluktan kaçamazlar. Zaten binlerce vatandaşın kayıp olduğunu biliyoruz” dedi.

Zelenski, objektif bir soruşturma, görgü tanıkları ve uydu gözetimi sayesinde Rusya’nın “Ukrayna topraklarındaki savaş suçlarını ortaya çıkaracaklarını ve hakikat arayışını sürdüreceklerini” kaydetti.