Ukrayna uçağının düşüş nedeninde kafaları karıştıran iddialar

Yayın tarihi: 8 Ocak 2020 Çarşamba 5:05 pm - Güncelleme: 8 Ocak 2020 Çarşamba 5:31 pm

İran’ın başkenti Tahran’da düşen ve 176 kişinin yaşamını yitirdiği Ukrayna Havayolları’na ait Boeing 737 tipi yolcu uçağının düşme nedeni üzerine spekülasyonlar konuşulmaya başladı. Kimieri uçağın teknik nedenden düştüğünü savunuyor. Kimileri de çok güvenli bir uçak olan Boeing 737’lerin tek motorla bile gidebildiğini, kolay kolay düşmeyeceğini iddia ediyor.

İran Havacılık Kurumu Başkanı Ali Abedzade’nin, düşen uçağın kara kutusunun Boeing firmasına teslim edilmeyeceğini açıklamasının ardından çeşitli iddialar ortaya atıldı. İran’ın karakutuyu vermemesinin nedeninin ya “yanlışlıkla” vurduğunu kanıtlamak istememesi ya da, Boeing’in Amerikan şirketi olduğu için bağımsız ve tarafsız bir şirkete vermek istemesinden kaynaklanabileceği belirtiliyor.

Ukrayna’nın Tahran elçiliği önce uçağın düşüşünün motor hatasından kaynaklandığını açıkladı. Ancak daha sonra, “bu açıklamanın resmi bir açıklama olmadığını” vurgulandı.

Tüm bu gelişmeler ve düşen uçağın kanatlarındaki delikler soru işaretleri yarattı.

Ukrayna Havayollarına ait uçak 7350 feet’te bir anda radardan kayboluyor. Videoda uçağın ışık topu şeklinde düştüğü çok net gözüküyor.

Düşen uçağın kanat görüntülerinde uçaksavar mermisi izlerinin olduğu da iddia ediliyor.

Düşen Ukrayna uçağında uçaksavar mermisi izlerinin olduğu öne sürülüyor

Dikkat çekilen hususlardan biri de uçağın içinde 73 Kanadalı yolcunun olması. Uçakta 9’u mürettebat, 11 Ukrayna, 10 İsveç, 82 İran, 63 Kanada, 4 Afganistan, 3 Alman ve 3 Birleşik Krallık vatandaşı bulunuyordu.
Tahran’dan Ukrayna’nın Başkenti Kiev’e giden uçakta neden bu kadar çok Kanadalı yolcunun olduğu da kafaları arıştırdı. Bunlar arasında önemli isimlerin bulunup bulunmadığı araştırılıyor.