Ukrayna tarafına geçen ülkelere siber saldırılar düzenliyorlar

Yayın tarihi: 29 Haziran 2022 Çarşamba 8:00 am - Güncelleme: 29 Haziran 2022 Çarşamba 9:21 am

 Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş tüm hızıyla devam ediyor. Yapılan açıklamalara bakıldığında yakın zamanda bitmesi beklenmeyen, hatta belki de uzun yıllar boyunca devam edebileceği düşünülen savaşın tek etkilenen tarafı Rusya ve Ukrayna olmadığı anlaşılıyor.

Rus güçlerinin Ukrayna sahasına girdiği andan itibaren gerek ülkeler gerekse de büyük şirketler tarafından ambargo listesine alınan Rusya, bu hamleye karşılığını siber ortamda verme kararı almış gibi görünüyor.

 

Microsoft’tan bugün yapılan açıklamaya göre, Rus siber korsanları tarafından son zamanlarda Ukrayna taraftarı ülkelere yapılan siber saldırılar olağanüstü seviyede artmış durumda. Saldırıların en çok yoğunlaştığı ülke ise tabi ki Rusya’nın bir numaralı düşmanı olan Amerika Birleşik Devletleri.

siber saldırılar

Öte taraftan her ne kadar saldırıların ana hedefi ABD gibi görünse de, aslında açıklanan verilere göre son zamanlarda Ukrayna haricinde 42 farklı ülkeden 100’den fazla kuruluşun Rus siber korsanlarının saldırılarına maruz kalması, Rusya’nın bu alanda adeta bir siber dünya savaşına giriştiğini gösteriyor.

 

Yapılan açıklamalara göre saldırılarda %29’luk bir başarı oranı sağlayan korsanların hedeflerinde daha çok insani yardım kuruluşları ve Ukrayna lehine faaliyetlerden bulunan dernekler geliyor. Ancak yine de bazı küçük grupların herhangi bir örgüt ya da dernek gözetmeden bireysel saldırılar düzenlediğini de hatırlatalım. Bu yüzden şu sıralar spam maillere ve fake linklere her zamankinden daha temkinli yaklaşmakta fayda var.

1.5 TB’lık ilk microSD kartlar satışa çıkıyor