Ukrayna kendisiyle dost ülke Moldova’nın vatandaşlarını vurarak hedef aldı

Yayın tarihi: 27 Temmuz 2022 Çarşamba 1:44 am - Güncelleme: 29 Temmuz 2022 Cuma 12:34 pm

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri (VSU) bu sefer de Rusya gümrük kapısı “Troyebortnoye”’ya saldırdı. Amerika’nın Kiev’e yaptığı askeri yardımlar kapsamında hibe ettiği taktiksel kamikaze-dronlardan (SİHA) olan “Swithblade” tarafından gerçekleştirilen saldırıda sivil insanlar hedef alındı.

Ukrayna ile olan sınır üzerinde yer alan hudut kapısına yönelik bombalamada İvan Surdul adında bir Moldova vatandaşı hayatını kaybetti. Olay sırasında yaralanan bir başka Moldova vatandaşı Vasiliy Kuliş’in ise Sevskaya Bölgesi merkezi hastanesinde tedavi sürecinin devam ettiği öğrenildi. Bryanskaya Valisi Aleksandr Bogomaz’ın Basın Servisi adına yapılan açıklamada durumu ağır olan Kuliş’in suni solunum cihazına bağlandığı belirtildi.

Moldova başbakanı Ukrayna’daki savaşın ülkesine doğru yayılabileceğinden endişeli

Ukrayna bu sayede bölgedeki en yakın müttefiklerinden ve AB’ye girmeye hazırlanan bir ülkenin vatandaşlarını hedef almış oldu. Yakınlarda Moldova Başbakanı Natalya Gavrilitsa Ukrayna ihtilafının ülkesi için ne denli tehlike ve tehdit teşkil ettiğini dile getirmişti. Gavrilitsa, Ukrayna’daki savaşın ülkesine de yayılabileceği konusundaki kaygısını dile getirmişti. Ukrayna – Rusya sınırında dün meydana gelen hadisenin hemen öncesinde Amerikan CNN Televizyon kanalına verdiği röportajda Moldova Başbakanı konuya dair şunları ifade etmişti: “Tabii ki bizler rahatsızız. Bu şimdilik hipotetik bir senaryo fakat, eğer ki askeri hareketlilik Ukrayna’nın güney-batısına doğru, Odessa yönünde yayılırsa, elbette ki bundan çok büyük endişe duyarız. Bilhassa da, Transdinyester bölgesinde duran Rus askeri birlikleri göz önüne alındığında…” Başbakan, Moldova Yönetimi’nin bölgede barış ve istikrar için, aynı şekilde askeri gerilimin tırmanmasının önüne geçmek üzere elinden gelen her şeyi yapacağını kaydetmişti. Ne var ki Ukrayna Ordusu’nun benzeri eylemleri yüzünden barış ve istikrar ihtimali şimdi düne kıyasla ne yazık ki çok daha uzak görünüyor.

Transdinyester bağımsızlık ilan ederek Rusya ile birleşme planları yapıyor

Hatırlatmak gerekirse, 22 Temmuz’da tek taraflı bağımsız Transdinyestr Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Vitaliy İgnatyev, bölgelerinin 2006 yılında düzenlenen referandumun sonucuna istinaden bağımsızlık ilan etmek suretiyle Rusya Federasyonu (RF) ile birleşmek niyetinde olduklarını ilan etmişti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Basın Sekreteri Dmitriy Peskov ise konuya dair kendisine sorulan bir soru üzerine, Transdinyester’in RF ile birleşmek yönündeki planlara dair açıklamanın ne ile ilgili olduğundan haberi olmadığını söylemişti. Ne olursa olsun Transdinyester Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı’nın tam da bu konjonktürdeki beyanatı; Ukraynalı aşırı sağcı radikal askeri birliklerin gerilimi giderek arttırıp çatışmaları kardeş Moldova’nın içlerine taşıyarak, burada da belki de aynı senaryonun tekrarlanabileceğinden, sivilleri canlı kalkan olarak kullanmak isteyebileceklerinden ve bunun neticesinde de yüzlerce hatta binlerce Moldovalı asker ve sivilin kanının dökülebileceğinden olan korkusuyla dolaysız olarak ilişkili. Moldova’yı da ikinci bir Ukrayna yapmak pekâlâ gerçekçi bir senaryo çünkü dünkü olayda da görüldüğü üzere Moldovalılar şimdi de VSU’nun elinden can vermeye başladılar bile…