Kiev’de endişeli bekleyiş! İşte dakika dakika tüm gelişmeler

Yayın tarihi: 2 Mart 2022 Çarşamba 7:26 am - Güncelleme: 3 Mart 2022 Perşembe 8:30 am

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı operasyon 7. gününde. Rus askerlerinin başkent Kiev’e ilerleyişi sürerken, bugün yapılması planlanan ikinci tur müzakerelerinin 3 Mart sabahı yapılacağı açıklandı.

Rusya’nın Ukrayna’ya başlattığı askeri operasyon 7. gününde devam ediyor. Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Rusya’nın Herson’a girdiğini duyurdu. Başkent Kiev’de ise halk sığınaklarda bekliyor.

Taraflar arasında bugün yapılması beklenen ikinci tur görüşme öncesinde Rus ordusu baskıyı artırıyor. Dünya sabaha, Rus askerlerinin ülkenin doğusundaki Harkov kentine havadan indirme yaptığı haberiyle uyandı. Rusya Savunma Bakanlığı, güneydeki Herson kentinin kontrolünü ele geçirdiklerini açıkladı.

Gazeteci Barış Yarkadaş Twitter hesabından yaptığı paylaşımda Rusya’nın saldırdığı Kharkiv’deki askeri kışlaya ait son görüntüleri paylaştı.

İŞTE DAKİKA DAKİKA TÜM GELİŞMELER…

RUS ORDUSUNUN KİEV’E GİRİŞİNİ ÖNLENMEK İÇİN KÖPRÜLER YIKILIYOR

Rusya’nın birçok kentte kontrolü ele almaya başlaması ve başkent Kiev’e ilerleyişini sürdürmesi nedeniyle Kiev çevresindeki tüm bağlantı köprüleri havaya uçurulmaya başlandı.

Rusya’nın Ukrayna’daki saldırıları devam ederken, başkent Kiev’e ilerleyen Rus ordusuna karşı Ukrayna ordusu, Kiev’e bağlanan yollarda ve köprülerde önlem alıyor. Özellikle Kiev’e bağlanan köprüler patlatılarak kullanılamaz hale getirilirken, Rus ordusuna ait askeri araç ve tankların Kiev’e girmesinin önüne geçilmeye çalışılıyor. Kiev’in doğusundaki Baryshivka kırsal bölgesindeki Ukrayna ordusu bir köprüyü daha patlatarak yıktı.

39 ÜLKE UKRAYNA’DA İŞLENEN SUÇLAR İÇİN ULUSLARARASI CEZA MAHKEMESİ’NE BAŞVURDU

Uluslararası Ceza Mahkemesi (UCM) Başsavcısı Kerim Han, aralarında İngiltere, Fransa ve Almanya’nın da aralarında bulunduğu taraf 39 ülkeden, Ukrayna’da işlenen suçların soruşturulması için başvuru aldıklarını duyurdu.

Han, ülkelerden gelen bu başvurularla Ukrayna’daki savaş suçu, insanlığa karşı suç ve soykırım suçuna ilişkin delillerin toplanmaya başladığını kaydetti.

Başvuruların ardından doğrudan soruşturmaya başlayacak Başsavcı Han, soruşturmalarının etkili şekilde devam edebilmesi için devletleri UCM’yle iş birliğine davet etti.

DÜNYA BANKASI, RUSYA VE BELARUS’TA TÜM PROGRAMLARINI DURDURDU

Dünya Bankası, Rusya ve Belarus’taki tüm programlarını durdurduğunu açıkladı.

Dünya Bankası’ndan yapılan açıklamada, 2014’ten bu yana Rusya’ya yönelik yeni kredi veya yatırımların onaylanmadığı, 2020 ortasından bu yana Belarus için de onaylanan yeni bir kredi bulunmadığı aktarıldı.

Açıklamada “Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesinin ve Ukrayna halkına yönelik düşmanlıkların ardından Dünya Bankası Grubu, Rusya ve Belarus’taki tüm programlarını derhal durdurmuştur” ifadesi yer aldı.

ABD UKRAYNA ORDUSUNA YÜZLERCE STİNGER FÜZESİ VERDİ

Amerikan medyasına konuşan ve isimlerinin açıklanmasını istemeyen bazı kongre kaynakları, ABD yönetiminin Ukrayna Silahlı Kuvvetlerine askeri yardım olarak yüzlerce Stinger hava savunma füzesi sağladığını ifade etti. Kaynaklar, sadece 200 adet Stinger füzesinin bu hafta içinde teslim edildiğini belirtti.

BM: UKRAYNA’DA EN AZ 227 SİVİL ÖLDÜ, GERÇEK RAKAM ÇOK DAHA YÜKSEK

Birleşmiş Milletler (BM), Rusya’nın saldırı başlattığı Ukrayna’da 227 sivilin öldüğünü, 525 sivilin yaralandığını, gerçek rakamın ise oldukça yüksek olduğuna inanıldığını duyurdu.

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR) Ofisinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Ukrayna’ya saldırının başladığı 24 Şubat saat 04.00’ten 1 Mart gece yarısı 12.00’ye kadar 31 erkek, 25 kadın, 6 erkek çocuk, 3 kız çocuk ve cinsiyeti henüz bilinmeyen 6 çocuk ile 156 yetişkin olmak üzere toplam 227 sivil hayatını kaybetti, 525 sivil de yaralandı.

Açıklamada, “Bu kayıpların çoğu, ağır topçu ve çok namlulu roketatar sistemlerinden gelen bombardımanlar ve hava saldırıları dahil olmak üzere geniş bir etki alanına sahip patlayıcı silahların kullanımından kaynaklandı. OHCHR, gerçek rakamların oldukça yüksek olduğuna inanıyor” ifadesi kullanıldı.

00.30 ABD TEMSİLCİLER MECLİSİ RUSYA’YI KINADI

ABD Temsilciler Meclisi, Ukrayna’ya düzenlediği askeri harekat nedeniyle Rusya’yı kınayan ve Ukrayna’yı destekleyen karar tasarını onayladı.

Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda oylanan tasarıya, 426 “evet” oyu kullanılırken 3 Cumhuriyetçi vekil de “hayır” oyu verdi. “Hayır” oyu kullanan vekillerin Arizona Temsilcisi Paul Gosar, Kentucky Temsilcisi Thomas Massie ve Montana Temsilcisi Matt Rosendale olduğu bildirildi.

Ayrıca tasarıda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de acil “ateşkese” çağırıldı. Herhangi bir bağlayıcılığı olmayan tasarı “tavsiye” niteliği taşıyor.

23:35 UKRAYNA: KİEV’DEKİ PATLAMA, DÜŞÜRÜLEN RUS FÜZESİNDEN KAYNAKLANDI

Ukrayna İçişleri Bakanlığı, Kiev’deki tren istasyonu yakınındaki patlamanın Rusya’nın doğrudan saldırısından kaynaklanmadığını açıkladı. Bakanlık, bir Rus cruise füzesinin düşürüldüğünü, bölgeye füzenin parçalarının düştüğünü duyurdu.

23:20 ‘BALİSTİK FÜZE TATBİKATINI YANLIŞ ANLAŞILMAMASI İÇİN ERTELEDİK’

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Rusya’nın nükleer kuvvetleri teyakkuza geçirdiği açıklaması üzerine yanlış anlaşılmaması için Minuteman III balistik füze tatbikatını ertelediklerini açıkladı.

23:09 BLİNKEN: RUS OLİGARKLARIN TÜM MAL VARLIKLAR DONDURULUP ELE GEÇİRİLECEK

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, ABD’nin, Rus oligarkların yatları, özel jetleri ve diğer tüm mal varlıklarını donduracağını ve ele geçireceğini söyledi. Blinken Ukrayna’ya aralarında tanksavar ve uçaksavar silahların da bulunduğu savunma ekipmanlarını ulaştıracaklarını bildirdi.

Ayrıca Blinken’in, yarın başlayacak beş günlük bir ziyaret kapsamında Belçika, Polonya, Moldova, Letonya, Litvanya ve Estonya’ya gideceği açıklandı.

22:49 RUSYA: 498 RUS ASKERİ YAŞAMINI YİTİRDİ

Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna ile savaşta Rus askerlerinden 498’inin yaşamını yitirdiğini ve 1597’sinin yaralandığını bildirdi.

Başkent Moskova’da gazetecilere açıklama yapan Konaşenkov, Rus ordusunun Ukrayna’da ilerlemeye devam ettiğini belirtti ve “Krasnıy Liman (Kızıl Liman), Torsk, Kreminna, Varvarovka, Borovenki yerleşim birimleri kontrol altına alındı” dedi.

Ukrayna tarafının Harkiv kentinde bulunan Hindistanlı öğrencilerin tahliyesine izin vermediğini belirten Konaşenkov “acil askerlik” yapanlar ile öğrenci askerlerin savaşta yer almadığını öne süren Konaşenkov, Ukrayna askerlerinden 2 bin 870’inin öldüğünü, 3 bin 700’ünün de yaralandığını iddia etti.

22:00 KİEV’DE BÜYÜK PATLAMA

Ukrayna’nın başkenti Kiev’de sirenlerin çalmasının ardından büyük bir patlama sesi duyuldu.

21:35 ABD’DEN RUSYA VE BELARUS’A YENİ YAPTIRIMLAR

Beyaz Saray, Rusya-Ukrayna kriziyle ilgili Rusya ve Belarus’a yeni savunma yaptırımları getirme kararı aldı. Beyaz Saray’dan yapılan yazılı açıklamada, “ABD, ortak ve müttefikleriyle koordinasyon içinde Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in zalim Ukrayna işgaline karşılık olarak Rusya ve Belarus’a ek ekonomik yaptırımlar uyguluyor” ifadesine yer verildi.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, Rus savunma sektörünü hedef alan yeni yaptırımlar getireceğine, bunun Rus silah geliştirme ve üretme şirketlerine ağır etkileri olacağına işaret edilen açıklamada, “Toplamda 22 Rus savunma şirketi yaptırım listesine alınacaktır. Bu şirketler arasında Rus ordusu için muharebe uçakları, zırhlı muharebe araçları, elektronik savaş sistemleri, füzeler ve insansız hava araçları yapan firmalar da var” bilgisi paylaşıldı. Açıklamada, yeni yaptırımlar kapsamında Rusya ve Belarus ordusuna destek veren şirketlerin de hedef alındığı, ABD Ticaret Bakanlığının yaptırım listesine Rus ve Belarus güvenlik servislerine, ordularına ve savunma sektörlerine destek veren şirketlerin alınacağı aktarıldı.

20:15 GÜRCİSTAN, AB’YE HIZLI KATILIM İÇİN BAŞVURU YAPACAK

Gürcistan hükümeti, Avrupa Birliği’ne (AB) katılım için başvuru dilekçesinin yarın AB’nin ilgili kurumlarına gönderileceğini duyurdu.

Gürcistan’da iktidardaki Gürcü Hayali Partisi Başkanı ve parlamento çoğunluğun lideri İrakli Kobakhidze, hükümetin, ülkenin AB’ye hızlı bir şekilde katılması için yarın başvuru yapacağını aktararak, “Gürcistan hükümeti, Başbakanı İrakli Garibaşvili liderliğinde, yarın Gürcistan hükümeti adına AB kurumlarına resmen sunulacak olan AB üyeliği statüsü için bir başvuru hazırlıyor” ifadesini kullandı.

21:06 BM TÜRKİYE TEMSİLCİSİ: RUSYA’YA TEKRAR ÇAĞRI YAPIYORUZ…

Türkiye’nin BM Temsilcisi Feridun Sinirlioğlu, Birleşmiş Milletler’de (BM) yaptığı konuşmada, “Rusya’ya bir kez daha uluslararası toplumun çağrılarını dinlemesini, askeri operasyonu durdurmasını, Ukrayna’dan çıkmasını ve diplomasiye dönmesi konusunda çağrı yapıyoruz.” ifadelerini kullandı.

21:02 “7 BİNDEN FAZLA RUS ASKERİ ÖLDÜRÜLDÜ”

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı, 7 binden fazla Rus askerinin öldürüldüğünü, içinde subayların da olduğu yüzlerce askerin esir alındığını açıkladı.

20:15 İSVEÇ’TEN 400 KİŞİ UKRAYNA’DA SAVAŞMAK İÇİN BAŞVURU YAPTI

İsveç devlet haber ajansı TT’nin haberine göre, Ukrayna’da Ruslara karşı savaşmak için başvuru yapanlardan oluşan bir grup kurulduğu bildirildi. Grubun Koordinatörü Philip Brannval, Ukrayna’da savaşmak için uluslararası bir tugay kurulduğunu ve bu tugaya İsveç’ten 400 kişinin katılmak için başvurduğunu söyledi.

20:12 BM, RUSYA’NIN HAREKATINI KINAMA TASARISINI KABUL ETTİ

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu, Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik askeri saldırısını kınayan karar tasarısını 5’e karşı 141 oyla kabul etti.

20:04 RUSYA: 498 ASKERİMİZ ÖLDÜ

Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna’da 498 Rus askerinin hayatını kaybettiğini açıkladı.

19:39 İKİNCİ MÜZAKERE 3 MART’TA

Rusya, Ukrayna ile müzakerelerin 3 Mart’ta sabah Belarus sınırındaki Brest’te gerçekleştirileceğini bildirdi. Rusya müzakere heyeti başkanı Medinsky, “Ukrayna heyeti Kiev’den yola çıktı. Yarın sabah müzakere yerine varacaktır. Rusya-Ukrayna görüşmelerinde ateşkes tartışılacak” dedi.

19:20 “UKRAYNA’YI SİLAHSIZLANDIRMAK İSTİYORUZ”

Rusya Federasyonu Ankara Büyükelçisi Aleksey Yerhov: “Ukrayna’yı silahsızlandırmak istiyoruz. Bunun manası açık. Rusya’yı tehdit edecek silahların Ukrayna’da olmaması.”

17.19 | RUS HEYETİ MÜZAKERE NOKTASINDA

Rus basınında yer alan habere göre, Rus heyeti 2. tur müzakereler için Ukrayna heyeti ile buluşma noktasına gitti. Müzakere Polonya-Belarus sınırında gerçekleşecek.

16.35 | UKRAYNA DIŞİŞLERİ: 1000’DEN FAZLA GÖNÜLLÜ SAVAŞÇI GELDİ

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dimitri Kuleba, Zelenskiy’nin pazar günü yaptığı ‘gönüllülerden oluşan uluslararası lejyon’ çağrısının ardından yurtdışından şu ana kadar Ukrayna’nın tarafında savaşmak üzere 1000’den fazla gönüllünün geldiğini söyledi.

16.02 | 2 BİNDEN FAZLA SİVİL ÖLDÜRÜLDÜ

Ukrayna Acil Durum Servisi, Rusya işgalinin başından bu yana 2 binden fazla Ukraynalı sivilin öldürüldüğünü açıkladı.

14.51 | KARADENİZ KIYILARINA ÇIKARMA HAZIRLIKLARI

Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklamada, “Rus birliklerinin Zatoka ve Odessa bölgelerinde Karadeniz kıyılarına çıkarma hazırlıklarının devam ediyor” denildi.

14.42 | AB, 7 RUS BANKASINI SWIFT SİSTEMİNDEN ÇIKARDI

Avrupa Birliği, 7 Rus bankasını SWIFT sisteminden çıkarma kararı aldı. AB’nin kararı, Rusya’nın ikinci en büyük bankası VTB’yi de kapsıyor. SWIFT sisteminden çıkarılan diğer Rus bankalarının isimleri şöyle sıralanıyor: Bank Otrkitie, Novikombank, Promsvyazbank, Bank Rossiya, Sovcombank ve VEB.

14.35 | RUSYA-UKRAYNA MÜZAKERELERİ BU AKŞAM

Ukrayna Cumhurbaşkanlığı ofisinden yapılan açıklamada “Ukrayna ile Rusya arasındaki ikinci tur müzakereleri 2 Mart akşamı yapılacak” denildi.

13.05 | İSPANYA UKRAYNA’YA ASKER GÖNDERMEYECEK

İspanya Başbakanı Pedro Sanchez, Ukrayna’ya asker göndermeyeceklerini söyledi. Sanchez, NATO’nun da asker göndermesinin öngörülmediğini belirterek, Ukrayna’ya askeri malzeme göndereceklerini ifade etti.

13.03 | LAVROV’DAN 3’ÜNCÜ DÜNYA SAVAŞI AÇIKLAMASI

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov “Üçüncü dünya savaşı nükleer ve yıkıcı olacak. Ukrayna’nın nükleer silah sahibi olmasına izin veremeyiz” açıklamasında bulundu.

Lavrov, Ukrayna’nın müzakereyi ABD’nin isteğiyle ertelediğini söyledi. Askeri operasyon hakkında da bilgi veren Lavrov “Rusya, Ukrayna’nın nükleer silah edinmesine izin vermeyecek.” ifadelerini kullandı.

Lavrov: Batı’nın sporcuları, gazetecileri hedef almasını beklemiyorduk

12.54 | UKRAYNA HALKI ZIRHLI ARACIN ÖNÜNÜ KESTİ

Luhansk Oblastı’nda bulunan Starobelsk’te Ukraynalılar, Rus zırhlı araçlarının önünü kesti. O anlar ise şöyle görüntülendi:

 

 

12.38 | KREMLİN’DEN MÜZAKERE AÇIKLAMASI

Kremlin’den yapılan açıklamada, Rusya’nın müzakereler için hazır olduğu belirtildi. Açıklamada, “Ukrayna heyetinin katılıp katılmayacağı net değil” denildi.

12.35 | KİEV BELEDİYE BAŞKANI: KİEV’İ SAVUNACAĞIZ

Kiev Belediye Başkanı Vitali Kliçko, kentteki son durum ile ilgili açıklamalarda bulundu. Rusya’nın başkente yakın noktaya ulaştıklarını söyleyen Kliçko, Buça ve Gostomel’de çatışmaların devam ettiğini söyleyerek, “Hazırlanıyoruz ve Kiev’i savunacağız” dedi. Kliçko, vatandaşlarına da çağrıda bulundu. Yanlış bilgilere inanmaması konusunda halkı uyaran belediye başkanı, ‘Yalnızca resmi kaynaklara güvenin’ dedi. ‘Kiev ayakta ve duracak’ ifadelerini kullandı.

12.06 | MÜZAKERE GÖRÜŞMESİ ERTELENDİ

TASS haber ajansının diplomatik kaynaklardan aktardığı habere göre, bugün gerçekleşmesi beklenen ikinci Rusya-Ukrayna müzakere görüşmesi ertelendi. Görüşmenin ikinci turunun iptal olmadığı, sadece ertelendiği belirtildi.

12.02 | “MARİUPOL UKRAYNA KONTROLÜNDE”

Mariupol Şehir Konseyi’nden yapılan açıklamada, “Şehir Ukrayna kontrolü altında, Rusya sivil bölgeleri vuruyor” denildi.

12.00 | ODESSA AÇIKLARINDA SAVAŞ GEMİLERİ

Odessa açıklarında Rus savaş gemileri görüldü.

11.32 | AB UKRAYNALI SIĞINMACILAR İÇİN ADIM ATTI

Avrupa Komisyonu, Ukrayna’daki şiddetten kaçanlara tüm AB ülkelerinde geçerli olacak şekilde geçici koruma hakkı tanınmasını önerdi. Geçici koruma, oturma izni, çalışma izni ve sosyal haklardan faydalanmayı içeriyor.

10.39 | ZELENSKİY: RUSYA BOMBALARLA KAZANAMAZ

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Rusya’nın dün Kiev’de, 2. Dünya Savaşı’nda katliama sahne olan Babyn Yar’ın karşısındaki televizyon kulesini vurması hakkında “Rusya tarihimizi silmeyi amaçlıyor” dedi. Zelenskiy, “Rusya Ukrayna’da bombalarla, hava saldırılarıyla ve roketlerle kazanamaz” ifadelerini kullanıp, Ukrayna’nın AB üyeliği başvurusu için destek çağrısı yaptı. Zelenskiy, “Tarafsız kalınacak bir zamanda değiliz” diye konuştu.

10.30 | RUSYA’NIN EN BÜYÜK BANKASI PAZARDAN ÇEKİLDİ

Rusya’nın en büyük bankası Sberbank, Avrupa pazarından ayrıldığını açıkladı.

10.14 |RUSYA HERSON KENTİNDE KONTROLÜ ELE GEÇİRDİ

Rusya Savunma Bakanlığı yetkilileri, Rusya güçlerinin Ukrayna’nın Herson kentinde tamamen kontrol sağladıklarını açıkladı. Rusya savunma yetkilileri, Ukrayna’nın başkenti Kiev’deki televizyon kulesine dün gerçekleştirilen saldırının da Rusya’ya karşı gerçekleştirilen enformasyon saldırılarının önünü kesmek adına düzenlendiğini belirtti.

09.31 | HARKOV VALİSİ: EN AZ 21 KİŞİ ÖLDÜ

Harkov valisi, Rusya’nın top atışlarında en az 21 kişinin öldüğünü, 112 kişinin yaralandığını açıkladı.

07.50 | RUSYA’DA DOLAR YASAĞI BAŞLADI

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bir kararname ile vatandaşlarının 10 bin dolardan daha fazla nakit dövizle ülke dışına çıkmasını yasakladı. Yasak bugünden itibaren yürürlüğe girdi.

07.40 | RUSYA HARKOV’A HAVADAN ASKER İNDİRDİ

Ukrayna ordusu, Rus hava indirme birliklerinin yerel saatle 03.00 civarında Harkov’a indiğini duyurdu. Saldırılarda 10 kişinin öldüğü belirtildi.

07.31 | UKRAYNA KHARKOV’A SALDIRDI

Ukrayna ordusu Kharkov’a hava saldırısı düzenlendiğini açıkladı.

05.18 | UKRAYNA’DAN ÇİN’E ÇAĞRI

Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, Rusya ile savaşta ateşkes için Çin’e ara buluculuk yapması çağrısında bulundu.

05.10 | ABD HAVA SAHASINI KAPADI

ABD Başkanı Biden, Rusya’nın Ukrayna’ya askeri saldırısı nedeniyle ABD’nin hava sahasını tüm Rus uçaklarına kapattıklarını duyurdu. Biden yaptığı açıklamada “Putin diplomasi çabalarını reddetti. Batı ve NATO’nun yanıt vermeyeceğini ve bizi ülke içinde bölebileceğini düşündü. Putin yanıldı. Biz hazırlıklıydık” ifadelerini kullandı.

01.02 | KİEV’DE PATLAMA SESLERİ

Ukrayna’nın başkenti Kiev ve çevresinde patlama sesleri duyuldu.

Ukrayna’da Kharkiv bölge polis karakolu bu sabah vuruldu

 

 

 

 

Savaş menüleri de vurdu

Facebook, Twitter, Intagram ve Youtube da savaşa katıldı