Ukrayna Buça’daki iddialarını Birleşmiş Milletler’e taşıdı

Yayın tarihi: 5 Nisan 2022 Salı 6:40 pm - Güncelleme: 5 Nisan 2022 Salı 7:40 pm

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’de bir konuşma gerçekleştirdi. Buça’da katliam yapıldığını iddia eden Zelenski,  ellerinde kanıtlar olduğunu söyledi.

Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenski, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne (BMGK) hitap etti.  Buça’daki görüntülerle ilgili konuşan Zelenski, Rusya’nın savaş suçu işlediğini ve bunun II. Dünya Savaşı’ndan beri görülen en korkunç savaş suçları olduğunu öne sürdü. Ukrayna Buça’daki görüntülerin ‘gerçekliği’ için ellerinde kanıt olduğunu öne sürdü.  Zelenski’nin konuşmasından satır başları ise şöyle oldu:

“Buça’da Rus ordusunun yaptıklarını görüyoruz. İşgal altındaki kentlerde neler olduğu ortaya çıkmaya başladı ancak diğer yerlerde neler olduğundan kimsenin haberi yok.

Size BM’nin 1. maddesini hatırlatmak istiyorum. Bu kurumun amacı barışı korumak. Bu madde ihlal edildikten sonra diğer maddelerinin ne anlamı var. 2. dünya savaşından beri görülmemiş savaş suçlarının işlendiğini görüyoruz. Sivillerin hedef alındığını, ölüme mahkum edildiğini, sığınakların havaya uçurulduğunu görüyoruz.”

 

RUSYA: BUÇA’DAKİ GÖRÜNTÜLER PROVOKASYON

Rusya, Ukrayna’nın Buça’daki iddialarına dün (4 Nisan) yanıt vermişti. Moskova, suçlamaları kesin bir dille reddederek, “Kiev rejimi tarafından yayınlanan ve Bucha kasabasında Rus askeri personelinin suçlarını gösterdiği iddia edilen tüm fotoğraf ve video materyalleri bir başka provakasyondur” demişti.

 

Rusya “işkence iddiası” ile yayınlanan görüntülere yanıt verdi