Ukrayna Bakan Yardımcısı “Kabil’e giden tahliye uçağı kaçırıldı” dedi, İran ve Ukrayna yalanladı

Yayın tarihi: 24 Ağustos 2021 Salı 11:18 am - Güncelleme: 24 Ağustos 2021 Salı 12:41 pm

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Yenin, Kabil’e giden Ukrayna tahliye uçağı kimliği belirsiz kişiler tarafından kaçırıldığını duyurdu. İran Sivil Havacılık Kurumu Sözcüsü ise iddiaları yalanladı ve yakıt ikmalinin ardından uçağın Ukrayna’ya gittiğini söyledi. Ukrayna Dışişleri Bakanlığı da iddiayı yalanladı.

Ukrayna Dışişleri Bakan Yardımcısı Yevgeny Yenin, Ukraynalıları tahliye etmek için Afganistan’a gelen bir Ukrayna uçağının, İran’a uçan kimliği belirsiz kişiler tarafından kaçırıldığını açıkladı. İran Sivil Havacılık Kurumu sözcüsü, Ukrayna uçağının kaçırıldığı ve İran’a uçtuğu yönündeki haberleri yalanladı.

Rus haber ajansı TASS, Yevgeny Yenin’in “Geçen pazar, uçağımız başkaları tarafından kaçırıldı. Salı günü, uçak resmen bizden çalındı. Ukraynalıların uçmasını sağlamak yerine, kimliği belirsiz bir yolcu grubuyla İran’a uçtu. Sonraki üç tahliye girişimimiz de başarılı olamadı çünkü insanlarımız havaalanına giremedi” dedi.

Ancak İran Sivil Havacılık Kurumu sözcüsü, Ukrayna uçağının kaçırıldığı iddialarını yalanlayarak, “Bu uçak dün Meşhed Havaalanına (Kuzeydoğu İran) yakıt ikmali için geldi ve yakıt ikmalinin ardından Ukrayna’ya hareket etti ve 21:50’de Kiev havaalanına indi” dedi.

UKRAYNA’DAN YALANLAMA

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Ukrayna haber ajansı RBC’ye göre, silahlı korsanların bir Ukrayna tahliye uçağının kontrolünü ele geçirdiğini ve Afganistan’a geldikten sonra İran’a uçtuğunu iddia eden Dışişleri Bakan Yardımcısının iddiasını yalanladı.

RBK-Ukrayna ajansının aktardığına göre Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nikolenko, “Kabil’de veya başka bir yerde kaçırılan bir Ukrayna uçağı yok. Bazı basın kuruluşlarında yayılan ve bir uçağın kaçırıldığı bilgisi gerçekle bağdaşmıyor” dedi. Ukrayna’nın vatandaşlarını tahliye etmek için tahsis ettiği tüm uçakların güvenli bir şekilde döndüğünü, düzenlenen üç seferle 256 kişinin yurda getirildiğini söyledi. Nikolenko, Yenin’in genel olarak tahliye işlemleri için diplomatların ne kadar büyük zorluklarla karşılaştığını anlatmak istediğini belirtti.

Ukrayna, 16 Ağustos’ta Afganistan’dan 8’i Ukraynalı 80 kişiyi uçakla ülkeye getirdiklerini duyurmuştu. Ardından Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Afganistan’dan 31’i Ukraynalı 83 kişiyi tahliye ettiklerini bildirdi.

Afganistan’da Talibanîn kotnrolü ele geçirmesinin ardından Ukrayna, vatandaşlarının tahliyesi için Afganistan’a askeri uçak yollamıştı.

Ukrayna Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Oleg Nikolenko, 150 Ukraynalının ülkeden tahliye edilmek istendiğini belirtmiş, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, 16 Ağustos’ta Afganistan’dan Ukrayna’ya, 8’i Ukraynalı, 80 kişiyi uçakla tahliye ettiklerini duyurmuştu.