Uğur Şahin’den üçüncü doz açıklaması

Yayın tarihi: 26 Temmuz 2021 Pazartesi 10:20 am - Güncelleme: 26 Temmuz 2021 Pazartesi 10:20 am

BioNTech’in CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin, üçüncü doz açıklaması yaptı. Şahin, şu an için üçüncü doza çok nadir durumlar dışında gerek görmediğini söyledi.

Alman biyoteknoloji şirketi BioNTech’in kurucu ortağı ve CEO’su Prof. Dr. Uğur Şahin, geliştirdikleri korona virüsü aşısının Delta varyantı karşısındaki etkisi hakkında konuştu. Şahin aşının sağladığı bağışıklık seviyesinin Delta karşısında azaldığını belirtse de, üçüncü bir doza şu an ihtiyaç görmediğini söyledi.

Wall Street Journal gazetesine konuşan Şahin, İsrail’de antikor seviyelerine ilişkin geçtiğimiz hafta yayınlanan araştırmayı değerlendirerek, antikor seviyelerinin aşılanmanın üzerinden zaman geçtikçe azaldığını ama üçüncü bir doza nadiren ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Şahin, “Antikor titreleri düşüyor. Yeni varyanta karşı aşı koruması dikkate değer biçimde daha düşük” dese de, aşının ağır hastalıktan koruma becerisinin sürdüğünü ve söz gelimi ocak ayında aşılanan kişilerin henüz üçüncü bir doz aşı yaptırmasına ihtiyaç olmadığını söyledi.

“TARTIŞMA BİZDEN AYRI YÜRÜMELİ”

Şahin, ilk savunma kalkanı olan antikorların düşmesinin insanların yeniden enfekte olabileceği anlamına geldiğini ancak bu kişilerin ağır şekilde hastalanmadığını, dolayısıyla hücresel bağışıklığın düştüğüne dair bir kanıt olmadığını anlattı. Uğur Şahin, üçüncü bir doz aşı kararını hükümetlerin alması gerektiği görüşünü de paylaştı. Şahin, hükümetlerin güçlendirici doz yapmak kararı ile hastalığı aşı sayesinde ağır geçirmeyecek bağışık kişiler arasında kontrollü bir enfeksiyon sürecini yürütmek arasında bir tercih yapması gerektiğini söyledi. Şahin, “Bu tartışma bizden ayrı yürümeli. Biz sadece veri sağlayacağız ve hükümetlerin bize ne yapmak istediklerini söylemesi gerekecek” dedi.