Uğur Şahin ve Özlem Türeci’den ‘kanser aşısı’ açıklaması

Yayın tarihi: 17 Ekim 2022 Pazartesi 11:32 am - Güncelleme: 17 Ekim 2022 Pazartesi 11:32 am

Prof Dr. Uğur Şahin, mRNA teknolojili kanser aşılarıyla ilgili, “2030’a kadar hazır olabilir” açıklamasını yaptı.

Koronavirüse karşı aşı geliştiren BioNTech’in kurucuları Prof. Dr. Uğur Şahin ve Prof. Dr. Özlem Türeci, kanser hastalığıyla ilgili çalışmalarını sürdürüyor. Prof. Şahin, kansere karşı mRNA aşılarının 2030’a kadar hazır olabileceğini belirtti. BBC’ye konuşan bilim insanları, BioNTech’in Covid aşısının temelini oluşturan mRNA teknolojisinin kanser hücrelerini hedeflemek için kullanılabileceğini aktardı.

“AYNI YAKLAŞIM UYGULANABİLİR”

BioNTech’in kurucu ortağı ve şirketin baş tıbbi sorumlusu Prof. Dr. Türeci, bağışıklık sistemini kanser hücrelerini tespit etmeye ve yok etmeye hazırlamak için Covid-19 aşılarında kullanılan yaklaşımının uygulanabileceğini söyledi. Türeci, kanser aşısı çalışmalarında bir kesinlikten bahsedilemeyeceğini belirterek, “Bilim insanları olarak bir kansere çare bulduk demekten her zaman çekiniyoruz. Birçok dönüm noktası oldu ve üzerinde çalışmaya devam ediyoruz.” dedi.

“COVİD-19 DENEYİMİMİZ, KANSER ÇALIŞMALARINI HIZLANDIRDI”

BBC’den Laura Kuenssberg’in sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Türeci, “On yıllardır kanser aşısı geliştirmek için uğraşıyoruz. Ve bir anda karşımıza Covid-19 çıktı. Covid-19 aşısı geliştirirken deneyimimiz, kanser çalışmalarımızı hızlandırdı. Artık, bağışıklık sisteminin çok sayıda insanda mRNA’ya nasıl tepki verdiğini öğrendik” açıklamasında bulundu. BioNTech, Covid-19 salgınından önce mRNA kanser aşıları üzerinde çalışıyordu. Salgınla birlikte çalışmalarını Covid aşısına odaklayan şirket, şimdi yeniden kanser aşısında klinik testlere başladı.

Uğur Şahin duyurdu! BioNTech’ten Omicron aşısı!