Uğur Mumcu Kadıköy ve Maltepe’de anıldı

Yayın tarihi: 25 Ocak 2019 Cuma 11:50 am - Güncelleme: 25 Ocak 2019 Cuma 11:50 am

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) ve Kadıköy Belediyesi, Ankara’da 1993 yılında bombalı saldırıyla öldürülen Uğur Mumcu’yu anmak için Kadıköy Caddebostan Kültür Merkez’inde “Türkiye’de gazeteci olmak, gazeteci kalmak”  başlığıyla panel düzenledi. Panele gazeteci yazar Altan Öymen, T24 Yayın Yönetmeni Doğan Akın, , Gazeteci- Yazar Orhan Erinç, Birgün Gazetesi Yayın Danışmanı Semra Kardeşoğlu ve PEN Türkiye Başkanı Zeynep Oral, Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, TGC Başkanı Turgay Olcayto ile çok sayıda kişi katıldı.

Kadıköy Belediye Başkanı Aykurt Nuhoğlu, konuşmasına Uğur Mumcu’yu anarak başladı. Nuhoğlu, “Parlamento neredeyse ortadan kaldırıldı. Tek kişi tarafından yönetiliyoruz. Basın tamamen yok hükmündedir. Basın hayal alemini yaşıyor. Faşizm en çok karanlıktan ve sessizlikten korkan bir güçtür. Bizler her yerde, sokakta, evde sesimizi ortaya koyarsak, bu karanlık dönemden kurtuluruz” dedi.

‘SESSİZ KALMAYAN GAZETECİYDİ’
TGC Başkanı Turgay Olcayto da, “Türkiye kuruluşundan bu yana darbelerle ve sıkıyönetimle yönetildi. Halkın istediği gibi yönetilmedi. Uğur Mumcu ise bunlara karşı gelen ve buna karşı sessiz kalmayan bir gazeteciydi. Bu nedenle hedef haline geldi” diye belirti.

Konuşmaların ardından sanatçılar Tilbe Saran ve Levent Üzümcü, Uğur Mumcu makalelerinden çeşitli örnekler okudu. Konuşmaların ardından müzik dinletisi sunuldu.

MALTEPE’DE DE UNUTULMADI!

Uğradığı bombalı saldırı sonucu hayatını kaybeden gazeteci-yazar Uğur Mumcu, ölümünün 26’ncı yıldönümünde, Maltepe’de düzenlenen, kişisel eşyalarının da sergilendiği özel bir programla anıldı. Mumcu’nun “Sesleniş” şiiriyle başlayan programda, yer yer duygusal anlar yaşanırken, gösterilen Uğur Mumcu belgeseli sonrası insanlar gözyaşlarını tutamadı.

Maltepe Belediyesi, 24 Ocak 1993’te Ankara’da evinin önünde, arabasına konulan bombanın patlaması sonucu suikasta kurban giden gazeteci ve yazar Uğur Mumcu’yu, Prof. Dr. Türkan Saylan Kültür Merkezi’nde (TSKM) düzenlenen özel bir programla andı. “Özgürlük Gelecektir, Gelecek Bizimdir” sloganıyla düzenlenen etkinlikte, gazeteci, belgeselci ve televizyoncu Nebil Özgentürk’ün “Bir Yudum Bir İnsan” belgesel serisinin Uğur Mumcu ile ilgili bölümü gösterildi. Belgesel sonrası insanlar gözyaşlarını tutamazken, belgeseli hazırlayan Nebil Özgentürk, günün anlam ve önemine yönelik bir konuşma yaptı.

Özgentürk, “Düşünsenize ya Türkan Saylan Kültür Merkezi. Kardelen Salonu. Okutulmayan çocuklar için güzel bir isim. Sezen Aksu ve Türkan Saylan birlikte önerdi. Güneşte doğan çiçek anlamında. Türkan Saylan’ı ve kardelenleri alkışlayalım. Bugün Uğur Mumcu anmasındayız. Gaffar Okan için de bir alkış. Bir televizyoncu olarak bu ülkenin devlet televizyonunda en güzel yönetimini üstlenmiş İsmail Cem de aramızdan ayrıldı. Bir de Mümtaz Sevinç. Benim yarım kalan şarkımdır Mümtaz ağabey. O seslendirdi belgeseli. Biliyorsunuz ne kadar olağanüstü bir duyguyla Uğur abisini seslendirdi” dedi.

TÜRKÜLERLE ANILDI

Daha sonra Mümtaz Sevinç ile Uğur Mumcu belgeselinde yaşadığı bir anıyı paylaşan Özgentürk, Mumcu belgeseli öncesinde seslendirme için Sevinç’i aradığında uzakta bir dizi çekiminde olduğunu ama Mumcu’nun adını duyunca karları aşarak geldiğini ve belgeselin ilk kez gösterildiği bir 24 Ocak akşamında aramızdan ayrıldığını ifade ederek dinleyenleri hüzne boğdu. Konuşma sonrası Grup Gündoğarken bir konser verdi. “Merhaba”, “Yiğidim Aslanım” ve “Uğurlar Olsun” gibi türkülerle Mumcu’yu anıldı. Programa katkı sunan Nebil Özgentürk ve Grup Gündoğarken’e belediye tarafından plaket takdim edildi.