Uğur Dündar’dan İlhan Kesici’ye tepki: Gözlerime inanamadım

Yayın tarihi: 5 Temmuz 2020 Pazar 11:55 am - Güncelleme: 5 Temmuz 2020 Pazar 11:55 am

CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici, canlı yayında Gentile Bellini’nin tablosunu alan İBB’yi eleştirdi. Tablo hakkında sahte iddiasında bulundu. İlhan Kesici’nin eleştirileri karşısında sunucu da şaşkınlığını gizleyemedi. TELE1’de yayınlanan Demokrasi Aranesı’nın sunucusu duayen gazeteci Uğur Dündar “konuşmayı yapan kişinin ilk anda Sn.İlhan Kesici’nin taklidini yapan bir trol olabileceğini düşündüm.” dedi.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Fatih Sultan Mehmet’in, İtalyan ressam Gentile Bellini tarafından 1480 yılında yapılan portresini, İngiltere’nin başkenti Londra’daki dünyaca ünlü Christie’s müzayede salonunda satın almıştı. “PORTRE EVİNE DÖNÜYOR” DEMİŞTİ

Bellini’ye ait olduğu bilinen üç Fatih Sultan Mehmet portresinden, özel koleksiyondaki tek örnek 770 bin sterline (6.5 milyon TL) İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından alınmış ve İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, yaptığı açıklamada, “Londra’da açık artırma ile satılan, Fatih Sultan Mehmet Han’ın günümüze kadar gelebilmiş üç orijinal portresinden biri olan, İtalyan ressam Gentile Bellini’nin atölyesinden 15. yüzyılda çıktığı tahmin edilen yağlıboya tabloyu İBB olarak satın aldık. Portre evine dönüyor” demişti.

Habertürk’te Mehmet Akif Ersoy’un sunduğu programa katılan CHP İstanbul Milletvekili İlhan Kesici ise İBB’nin bu konudaki tutumunu eleştirdi. Tablonun sahte olabileceğini ifade eden Kesici, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi, bir Fatih tablosu getirdi, Bellini diye bu çok ayıp… Ekrem İmamoğlu’nun aldığı Fatih tablosu sahtedir. Gerçekmiş gibi reklamını yapmaları çok ayıp. ‘Yaşa var ol böyle Belediye Başkanı görülmüş değil, Bellini’nin tablosunu getirdi’ diye… Tabloyu ister al, ister alma, ama bunu ‘Bellini’ diye satma. Bellini olsa 6 buçuk milyon lira değil, 6 buçuk milyar lira ederdi. Bellini diye birisinin tablosu olacak veya Bellini ayarında bir ressam Fatih tablosu yapacak, müzayede organizasyonu bunun ne olduğunu söylemeyecek, böyle bir şey olabilir mi?”

SUNUCU DA ŞAŞIRDI

Öte yandan tablonun kimin olduğunun belli olmadığını belirten Kesici, “Böyle reklam yapılmaz. Kendi belediyemiz, çok yanlış” dedi.Kesici’nin sözleri karşısında sunucu Mehmet Akif Ersoy da şaşkınlığını gizleyemedi.

“ADINA ÇOK ÜZÜLDÜM”

Kesici’nin konuşmalarıyla ilgili yorum yapan usta gazeteci Uğur Dündar ise “Bu konuşmayı yapan kişinin ilk anda Sn.İlhan Kesici’nin taklidini yapan bir trol olabileceğini düşündüm.

Sotheby’s ve Christies’deki uzmanları güldüreceğinden hiç kuşku duymadığım sözlerin bizzat tarafından dile getirildiğini farkettiğimde de onun adına çok üzüldüm!” ifadelerini kullandı.