Uğur Dündar’dan Lozan’ın yıl dönümüne özel TELE1 yayını!

Yayın tarihi: 24 Temmuz 2021 Cumartesi 8:05 pm - Güncelleme: 25 Temmuz 2021 Pazar 12:32 am

Duayen gazeteci Uğur Dündar, Lozan Barış Antlaşması’nın 98. yıl dönümünde Demokrasi Arenası ile TELE1 ekranlarına döndü.

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır ve medya danışmanı Sedef Kabaş; Lozan Barış Antlaşması’nın 98. yıl dönümüne özel, TELE 1’in, İzmir Karşıyaka-Bostanlı Suat Taşer Sahnesi’nden yaptığı Uğur Dündar’la Demokrasi Arenası canlı yayınına konuk oldu.

“BEN OLMADIĞIMA GÖRE KANALIN KAPANMA TEHLİKESİ YOKTUR”

Uğur Dündar, usta sanatçı Müjdat Gezen’den gelen şu mesajı da okudu:

“Canım kardeşim, ‘Demokrasi Arenası’nın yeniden dönüşünden dolayı çok mutlu oldum. Ben o programda olmadığıma göre kanalın kapanma tehlikesi de yoktur. Başarılar diler, ellerinden öperim ağabeycim.”

CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Lozan Barış Antlaşması’na dair şunları söyledi:

“İçlerinde 100 yıllık kini besleyenler Lozan’ın gizli anlaşması var mı hesapları yapıyorlar. Lozan’ı küçümsemeye çalışıyorlar. Türkiye Cumhuriyeti ile ilgili beklentisi olmayanlar Lozan’ı nasıl itibarsız yapabilirinizin peşindeler. Biz bu cumhuriyeti kurduk yaşatıyoruz.”

“’İTİBARINI YOK EDEBİLİR MİYİZ’ HEVESİ İÇERİSİNDELER”

CHP’li Özkoç, Lozan’a ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Şimdi 2023’te ‘Acaba hayallerimiz gerçekleşebilir mi’ diye; amaçları Türkiye Cumhuriyeti olmadığı belli olanlar, içlerinde 100 yıllık bir kini ve öfkeyi besleyenler, hayatları boyunca insanlara eşit bir yurttaş muamelesi göstermeyenler, ‘Lozan’ın gizli bir anlaşması var mı’ hesabını yapıyorlar.

Lozan Antlaşması’nı küçümsemeye çalışıyorlar. Türkiye Cumhuriyeti’nin itibarını 20 yılda yerle yeksan edenler, Türkiye Cumhuriyeti ile ilgili artık hiçbir beklentisi olmayanlar, ‘Türkiye’nin itibarını biz kaybettirdik, acaba Mustafa Kemal Atatürk’ün, İsmet Paşa’nın Türkiye Cumhuriyeti’ni kurarken yaptıkları antlaşmanın da itibarını yok edebilir miyiz’ hevesi içerisindeler.”

“BU LANETLİ DÜŞÜNCE İÇERİSİNDE OLANLAR KENDİ KARANLIĞINDA BOĞULACAK”

“Buna asla kimse cüret etmesin.  Biz bu Cumhuriyet’i şehitlerimizin kanıyla, biz bu Cumhuriyet’i kadınlarımızın ve gençlerimizin mücadelesiyle, biz bu Cumhuriyet’i akılla, biz bu Cumhuriyet’i vicdanımızla inşa ettik, kurduk, yaşatıyoruz.

Hevesi olanlar varsa, hevesleri kursaklarında kalacak. Biz bütün mücadelemizi, onların yok ettiği Türkiye Cumhuriyeti’nin itibarıyla ilgili bundan sonra tesis etmek için milletimizle beraber en yakın zamanda önümüze sandık konduğunda bunu başaracağız. Ve bu lanetli düşünce içerisinde olanlar kendi karanlığında boğulacaklar.”

Sedef Kabaş Lozan Barış Antlaşması için şunları söyledi:

“Düşmanları bile saygı gösteriyor. Kimin haddine ki Mustafa Kemal Atatürk’ü tartışmak. Sayın Mustafa Kemal Atatürk’ü, Lozan’ı tartışmak kimin haddine. Özgür ülkeye sahip çıkmalıyız.”

“HERHANGİ BİR ÜLKE VAR MI Kİ BÖYLE BİR ANTLAŞMAYI TARTIŞMA KONUSU HALİNE GETİRSİN”

Kabaş ise Lozan’a ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“98. yıl dönümünü kutluyoruz Lozan’ın. Lozan bu ülkenin tapusu. Evinizin tapusunu düşünün; birileri geliyor diyor ki, ‘bu tapu geçerli değil.’ Öyle düşünebilirsiniz Lozan’la ilgili tartışmaları. Herhangi bir ülke var mı ki büyük bir İstiklal Harbi’nden sonra uluslararası camia tarafından tanınmış ve bize bugünleri bahşetmiş, özgürlüğümüzü vermiş bir antlaşmayı tartışma konusu haline getirsin…

Bir kere bunu zaten baştan inkar ediyor olmamız lazım, bunu reddediyor olmamız lazım. Bizim sormamız gereken soru şu: Biz niçin bugün Lozan’ı tartışalım ki? Niye ‘Lozan 2023’te miadını dolduracakmış da, Lozan aslında Sevr’den beter bir anlaşmaymış da…’ gibi tartışmalara muhatap olalım? Bir kere baştan bunu reddediyor olmamız lazım.”

“BİZİ KİMSE İLE KARIŞTIRMAYIN”

CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır,  “Bizi kimse ile karıştırmayın. Gazi Mustafa Kemal Atatürk, İsmet İnönü, Deniz Baykal, Kemal Kılıçdaroğlu’nun tek özelliği emekli olduktan sonra 100 metrekare evde otururlar. Ama onlar dibimize 650 milyona Marmaris’e saray yaptı.” ifadelerini kullandı.

“CUMHURBAŞKANI’NIN TARİHİMİZİ BİLDİĞİNİ DÜŞÜNMÜYORUM”

CHP’li Başarır ise şu sözlere yer verdi:

“Tarihimizi doğru anlamalıyız ve doğru anlatmalıyız. Ben Cumhurbaşkanı’ndan böyle bir davranış beklemiyorum. Çünkü tarihimizi iyi bir şekilde bildiğini, anladığını ve anlattığını düşünmüyorum.

Şunu herkes bilsin: Benim ülkemde çocuklarımız, torunlarımız, yetişen nesillerimiz var oldukça ne Lozan, ne laik Cumhuriyet, ne Gazi Mustafa Kemal Atatürk unutulmaz. Onlar bakidir. Dönem dönem böyle yönetimler gelir geçer ama kötü bir örnek olarak tarihte kalır. Bunu herkes öyle bilsin.”

“BU ÜLKENİN TEK EŞSİZ LİDERİ ATATÜRK”

“Ülkemizde Hasan Tahsin’i görmezden gelip İskilipli Atıf’ı anlatma cüretinde bulunan aydın geçinen ya da bu ülkeyi yönettiğini düşünen insanlar olabilir. Dönem dönem Cumhuriyet’i, laikliği tartışmaya açanlar olabilir.

2023’teki seçimlerde kendini kurucu bir lider olarak görmek isteyenler olabilir Ya da kendini baş komutan olarak görmek isteyenler olabilir. Bu ülkenin bir tek kurucu lideri var, bir tek baş komutanı var, bir tek eşsiz lideri var; Gazi Mustafa Kemal Atatürk.

Afganistan’da diri diri insanlar kesiliyor. Kadınlar çocuklar okuma yazma bilmiyor. Ne demek onlar gibi düşünmek.”

“ZEKARİYA ÖZ’ÜN ARKASINDA DURDUNUZ”

Engin Özkoç, “Zekeriya Öz ve Adil Öksüz’ün nerede olduğunu biliyorsunuz dedi ve “Zekeriya Öz’ün arkasında durarak Balyoz ve Ergenekon’da subayları zindanlara koydunuz. 15 Temmuz kalkışmasını yapan subay ve generalleri orada tuttunuz. Yazarları, generalleri yıllarca hücrede çürütmeye çalıştınız. Onlar aklandı çıktı.”