Müjdat Gezen 61 yıllık sanat yaşamını Demokrasi Arenası’nda anlattı

Yayın tarihi: 1 Ekim 2021 Cuma 2:42 pm - Güncelleme: 2 Ekim 2021 Cumartesi 12:32 am

Uğur Dündar’ın sunduğu Demokrasi Arenası programının bugünkü konuğu Müjdat Gezen, Şevket Çoruh, Ezgi Mola, İlker Ayrık, Dolunay Soysert, Sevinç Erbulak, Çağlar Çorumlu, Gonca Vuslateri, Günay Karacaoğlu, Ahu Türkpençe, Betül Demir ve Ahmet Saraçoğlu oldu.

Programda söz alan Sanatçı Müjdat Gezen, 61. sanat yılında, sanat anılarını anlattı. 1991 yılında kurduğu ‘Müjdat Gezen Sanat Merkezi’ 30 yaşına basan Gezen, sanat hayatına başladığı yıllara ilişkin paylaşımlarda bulundu.

“TİYATRO, DÜNYADA MÜJDAT’LA BAŞLAMIŞ GİBİ”

Müjdat Gezen’in 29 Ekim tarihinde doğduğunu hatırlatan Uğur Dündar, Gezen’in “Cumhuriyet ile özdeştiğini” söyledi. “Sanki dünyada tiyatro Müjdat’la başlamış gibi” diyen Dündar, seyircileri güldürdü.

“O OKUL SANKİ BİZİM EVİMİZDİ”

Müjdat Gezen Sanat Okulu mezunlarından oyuncu İlker Ayrık, okul yıllarını anlattı. Okulun kendisi için bir yuva olduğunu ifade eden Ayrık, “Biz o okulda sadece okumadık. O okulda karnımız da doydu. Binlerce tiyatrocu yetişti bizden sonra” diye konuştu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

MÜJDAT GEZEN, MSM’Yİ NASIL KURMA KARARINI ALDIĞINI ANLATTI

Sanatçı Müjdat Gezen, Müjdat Gezen Sanat Merkezi’nin (MSM) kuruluş sürecini şu ifadelerle anlattı:

“Eski okulumda hocalık yapmaya çalışıyordum. Bir gün çok da sevdiğim bir öğrencim vardı, Mustafa, böyle dolanıyor… Dedim ki ‘Ne dolanıp duruyorsun, ne var?’ Sıkıntılıydı… ‘Galiba ayrılıyoruz’ dedi… ‘Niye ayrılıyoruz?’ dedim. ‘Sınava harç yatıramadım’ dedi. ‘Ne kadar?’ dedim. ‘25 lira’ dedi. Baktım 35 liram var, ‘Al 25’i yatır’ dedim.

Sonra meşhur oldu Mustafa, diziler mizilerle… Çok da iyi bir oyuncudur. Dedim ki, ‘Günün birinde Allah para verirse bir okul açayım ama ücretsiz olsun’ dedim. Allah para verdi. Okulu aldık, açtık.”

İLKER AYRIK’TAN KIZ İSTEME ANISI

Oyuncu İlker Ayrık, Müjdat Gezen’in kendisine kız istediği anıyı izleyicilerle paylaştı. Müjdat Gezen Sanat Merkezi’ni “Evimizin salonu” olarak tanımlayan Ayrık, şunları söyledi:

“Bir dünya evine girme durumu söz konusu. Babasını kaybeden birisi olarak kalbim hep Müjdat Hoca ile attı. Aramızın bozuk olduğu bir dönemde Müjdat Hoca’yı aradım ‘Hocalık ettin şimdi sıra babalık etme zamanında. Bu şerefi verir misin?’ dedim. Tabii ki dedi. Müjdat Hoca’ya heyecanlı olduğumu söyledim. ‘Sanki perde açılıyor’ dedim. Hoca bana dedi ki ‘İlker, perde kapanıyor”

ŞEVKET ÇORUH: HEPSİNİN BİZİM OKULLA SORUNLARI OLDU

Oyuncu Şevket Çoruh, “30 sene içinde kaç başbakan, kaç Cumhurbaşkanı, kaç papa, kaç bakan değişti hatırlamıyorum bile. Hepsinin bizim okulla sorunu oldu.” dedi.

Çoruh, şu ifadeleri kullandı:

“30 senede kaç cumhurbaşkanı kaç başbakan kaç kültür bakanı değişti hatırlamıyoruz bile. Birçoğunun bizim okulla sorunları oldu. Bu herhangi bir parti gözetmeksizin oldu. ‘Neden parasız okullaştınız, siz böyle bir eğitim veremezsiniz’ davaları açıldı.”

MÜJDAT GEZEN’DEN ADİLE NAŞİT ANISI

Müjdat Gezen, usta oyuncu Adile Naşit ile bir anısını paylaştı:

“Şan Tiyatrosu’nda Adile Naşit müzikalde yaka mikrofonu taktı. Adile, mikrofonunu kapatmayı unutarak tuvalete giriyor. 1200 kişilik tiyatro salonu. O sırada onun rolü yok. Bilimum tuvalet sesleri geliyor. Gümbür gümbür inliyor salonlar. ‘Adile abla sen tuvalete mi girdin?’ dediler. ‘Evet, niye sordunuz’ dedi. ‘Bütün salon sesleri duydu’ deyince de ‘Ben ikinci perdede oynamıyorum’ diyor o da.”

 

“LEVENT KIRCA YAŞASAYDI…”

Uğur Dündar, usta oyuncu Levent Kırca’yı da andı. Müjdat Gezen ile arasında geçen diyalog şu şekilde:

-“Levent Kırca yaşamış olsaydı, Olacak O Kadar’ı yapabilir miydi?”

-“Yapamazdı. Kenan Evren zamanı Kenan Evren taklidi yaptı. Levent dünya çapında bir insandı.”

 

Programda, Sevinç Erbulak Müjdat Gezen’den ders aldığı döneme ilişkin anısını anlattı.

“MEHTER MARŞI İLE GİDECEKLER BİZ İZMİR MARŞI İLE GELECEĞİZ”

Uğur Dündar AKP ilçe merkezini koruyan polisin intiharına ilişkin konuştu. Dündar’ın açıklamaları üzerine Müjdat Gezen ” Mustafa Kemal hep doğruyu söylemişti. ‘Geldikleri gibi giderler’ Bunlar Mehter Marşı ile gidecek biz İzmir Marşı ile geleceğiz inşallah” dedi.

Dündar şunları söyledi:

Bugün çok acı bir olay okudum. Mersin’in Mezitli ilçesinde polis memurluğu yapan bir kadın polisimiz AKP ilçe merkezini koruyan ekipte yer almış. Çok ağır hakaretlerle karşılaşmış ve orada ‘Ben üzerinde şerefli Türk bayrağını taşıyan Türkiye Cumhuriyeti polisiyim’ Daha sonra ilçe başkanı emniyet müdürünü uyarmış. Emniyet müdür yardımcısı kadın polisi özür dilemek üzere oraya göndermiş. Çok ağır hakaretleri kaldıramamış. ‘Bu kadını süreceksiniz’ demişler emniyet müdür yardımcısına. Kadın da şakağına sıkmış, intihar etmiş. Her gün 4-5 polis intihar ediyor bu ülkede. Bu beni çok etkiledi. Bundan 65 yıl önce benim babam da komser yardımcısıyken kentin iktidar partisi Demokrat Parti’nin önde gelenlerinden birini gözaltına aldı diye hakarete maruz kalmıştı. O, hakaret edeni de gözaltına almıştı. Ağır bir stres yaşamıştı. Meğer kalp krizi geçirmiş. 65 yıl önce ‘sürün bu polisi’ diyen zihniyette değişiklik yok.

Müjdat Gezen ise polisin intiharı üzerine şu yanıtı verdi:

“Bugün yarın öyle bir şey olacak ki. Mustafa Kemal hep doğruyu söylemişti. ‘Geldikleri gibi giderler’ Bunlar Mehter Marşı ile gidecek biz İzmir Marşı ile geleceğiz inşallah”