Üflemeli Çalgılar İsimleri ve Özellikleri Nelerdir?

Yayın tarihi: 25 Temmuz 2020 Cumartesi 11:46 pm - Güncelleme: 26 Temmuz 2020 Pazar 10:31 am

Yan Flüt İçeriği

Yanlamasına çalınan tahta veya metal malzemeden yapılan yan flüt üflemeli çalgıların en yaygın ve bilinen türüdür. Aynı zamanda orkestra ve bandolarda sıklıkla kullanıldığını söyleyebiliriz. Çalgının baş tarafında bir üfleme deliği bulunmamaktadır. Bu bölümün adı ağızlık olarak bilinir. Çalan kişinin alt dudağına üfleme deliği gelmelidir. Sağ omuz yönüne bağlı olarak yere koşut olarak tutulduğunu söyleyebiliriz. Sol eliniz ağızlık tarafında bulunmalıdır.  Sağ eliniz ise kuyruk tarafında bulunmalıdır. İki elinizde bulunan başparmak flütü desteklemektedir. Aynı zamanda flütün borusu silindir şeklindedir. Geçmişten günümüze değişen teknoloji ile birlikte gümüş, nikel ve altın gibi değerli taşlardan yapıldığını biliyoruz. Ancak 20. yüzyılın başlarına kadar abanoz ve nar gibi katı ağaçlardan yapıldığı bilinmektedir. Yapımında metal olduğu halde tahta nefesli çalgıların grup üyesi olmayı başarmıştır. Bu şekilde olmasının sebebi flütün orijinali tahta şeklindedir. Aynı zamanda çıkan ses tahta tınısını oluşturmaktadır. Aynı zamanda diğer tahta nefesliler ile iyi kaynaştığı bilinmektedir. Sesin elde edilmesi tahta enstrümanlar yoluyla olmaktadır. Tahta flütün en önemli özellikleri tatlı yuvarlak ve olgun bir yapısı olmasıdır. Zaman geçtikte metal malzemelerle yapılmaya başladıktan sonra bu özellikleri yavaş yavaş yitirmiştir. Ancak ses niteliği yönünden parlaklık kazandığı bilinmektedir. Aynı zamanda metalden yapılan flütlerde ince ses daha iyi ve güvenilir bir şekilde çıkmaktadır. yonkamuzikmarket.com sitesine girerek aletler ile ilgili detaylı bilgi alabilirsiniz.  Hem kaliteli hem de uygun ürünler Yonka Muzik Market sayesinde yapılmaktadır.

 

Yan Flütler İçin: https://www.yonkamuzikmarket.com/yan-flut

 

Yan Flütün Görevleri

Bu flüt içerisinde orkestra içinde solo ve geniş görevlere kadar birçok iş verilmektedir. Tatlı duygusal ve pastoral ezgilerin daha çok orta ses tarafında olduğu bilinir. Aynı zamanda kuş cıvıltıları neşeli ve çocuksu melodiler ise aletin ince bölümünde bulunur. Diğer tahtadan yapılmış nefesli çalgılar ile iyi anlaşan bir müzik aletidir. Arka planda oluşan armoniyi değişik figürlerle tamamlar. Çok kullanışlı ve pratik olduğunu söyleyebiliriz. Kemanlarla birlikte çalındığında ortak bir ses oluşturarak kulağa hoş bir tını sağlar. Geçmişten günümüze değişen teknoloji ile her kesimden ve her yaştan insanın severek kullandığı müzik aletlerinden biri olmuştur.

Klarnetin Kullanımı

Klarnet veya gırnata olarak bilinen üflemeli çalgı sert ve dayanaklı olan ağaçlardan yapılmıştır. Özellikle yapımında abanoz maddesi kullanılmıştır. Metal veya kauçuktan yapılan çeşitleri de bulunmaktadır. Klarnet kendi içinde beş ayrı parçanın birleşmesi sonucunda ortaya çıkmıştır. Üst ve alt bölge, ağızlık, fıçı ve kalak bunları oluşturur. Klarnetin gövde kısmı silindir biçiminde oluşmaktadır. Kalak bölümü ise diğerlerine göre daha geniş bir yapıya sahiptir. Yontulup biçilme zamanında kamış ağızlığın üzerine takılmaktadır. Çalan kişinin nefesi ile kamış harekete geçer. Boru içerisinde bulunan havayı titreşime geçirerek ses çıkmasını sağlamaktadır. Çalan kişinin sol eli yukarda ve sağ eli aşağıda bulunmaktadır. Aynı zamanda klarnet çalarken yere doğru eğik bir pozisyonda bulunmak gereklidir. Flüt ve obua gibi aletlerde olduğu gibi klarnetin gövdesinde bulunan ses deliklerini açmak veya kapatmak için metal bir mekanizma kullanılmalıdır. 1840 yıllarında geliştirilen Bohem sistemi ilk olarak flüte uygulanmıştır. Sonrasında bu sistemin klarnete de uygulanabileceği kanısına varılmıştır. Değişen teknoloji ile beraber değişik kişi ve gruplar tarafından kullanılmaya başlanmıştır.

Klarnetin Önemi

Klarnet müzik aletleri içinde birçok göreve ev sahipliği yapar. Geniş, akıcı, parlak ve duygusallığa kadar çeşitli görevler içinde bulunur. Duru ve parlak ses ortak paydada birleşmiştir. Aynı zamanda klarnetin kreşendo ve dekreşendo yeteneği ile birlikte solo yapılan pasajlarda görevlendirilmesine sebep olur. Ses rengi olarak diğer tahta üflemeli çalgılarla iyi anlaştığı bilinir. Önemli görevleri arasında başka çalgılarda bulunan temaları sunmak, arka planda eşlik etmek gibi birçok görev içerisinde bulunmaktadır.

Klarnetin Tarihçesi

19.yüzyılda Şalümü adıyla orkestra içinde kullanılan bir müzik aletidir. Köken olarak Fransızcadan gelen bu isim genel olarak nefesli çalgılara verilen ortak bir isimdir. Çalgı yapım ustası olarak bilinen Denner aleti geliştirerek günümüze ulaştıran isimler arasında yer alır. İlk olarak 18. yüzyılda geliştirilen bu müzik aletinin orkestra içinde yer alması 1750 yıllarına denk gelir. 1800 yıllarında ise Mozart etkisiyle oda orkestraları içinde varlığını sürdürmüştür. Sonrasında Ivan Müler klarnete farklılıklar ekleyerek ortaya sundu. 13 tuş oluşturarak son derece karmaşık bir yapıyı gösterdi. Değişen teknoloji ile metal malzemeler kullanılmaya başlandı. Radyo ve stüdyo kayıtlarında en önemli eleman olarak kullanılan klarnet caz ve pop orkestralarında vazgeçilmez bir alet olarak yer almaktadır. Geçmişten günümüze değişen müzik kültürü ile birlikte klarnetin geliş nedeni ve yapımı zamanla değişerek daha çağdaş bir hale bürünmüştür. Müzik sektöründeki en önemli adımlardan biri olarak dikkat çeker.

 

Klarnet Modelleri İçin: https://www.yonkamuzikmarket.com/klarnet

 

Kavalın İçeriği

Üflemeli çalgılardan biri olan kaval dilli ve dilsiz olarak ikiye ayrılmıştır. Şimşir gürgen ve meşe gibi ağaçlardan yapılanları vardır. Ancak hakiki olanı erik ağacından yapılanıdır. Ortaya çıkan en iyi kavalların Tokat Niksar civarında ortaya çıktığı bilinmektedir.  Kavalın kendi içinde birçok çeşidi vardır. Türkiye içinde çoğu yerde kaval üretimi ve kullanımı yapılmaktadır. Toplum içinde kullanılması solo çalgı olarak yapılır. Diğer tüm aletlerle eşlik edilerek kullanılabilir. Sesi belirgin bir haldedir. Diğer müzik aletleri ile çalındığı zaman kendi özelliğini yitirmeyerek ortaya harika bir ses sunar.

Mey

Üflemeli çalgılar içinde yer alan bir diğer alet de meydir. Kaval gibi meşe ve gürgenden yapılanları vardır. Ancak en meşhur olanının erik ağacından yapıldığını söyleyebiliriz. Daha çok Doğu bölgelerimizde kullanılmıştır. Erzurum, Kars, Gümüşhane gibi illerde ilgiyle çalınmaktadır. Türkiye’nin her yerinde bulunan halk toplulukları içinde meyin yeri ayrıdır. Meyin üç parcadan oluştuğunu söyleyebiliriz. Gövde kamış ve üzerine takılan kıskaç ile birlikte ortaya koyulur. Kars tarafında mey denilir. Ancak Türkmenistan veya Azerbaycan’da balaban adıyla da bilinmektedir. Topluluk içinde solo olarak kullanılabilir eşlik veya tempo tutulması mümkündür.

Zurnanın Kullanımı

Üflemeli çalgılar içinde en sevileni olarak dikkat çeker. Özellikle davul ile bütünleştiğinde ortaya güzel bir ses çıkar. Zurna gür ve yüksek bir frekansa sahip olduğu için açık havada çeşitli düğünlerde çalınmaktadır. Geçmişten günümüze gelen en az değişime uğramış müzik aletlerinden biridir. Genel yapısı korunmaktadır. En makbul ve olması gereken ağaç türü erik ağacıdır. Kendi içinde dört bölüme ayrılan zurna solo yapılan eşliklerde de kullanılmaktadır.

Sipsi

Halk içinde ince ve küçük anlamına gelen geleneksel bir müzik aletidir. Özellikle sağlık bölgelerde koyun ve keçi güderken çalındığı bilinen nefesli ve üflemeli bir çalgıdır. İcra işleminde ağızlık bölgesinin üzerine dış baskı yapılarak yarım ses daha elde edileceği bilinmektedir. Sipsinin gövde kısmına kiraz veya vişne kabuğu geçirilerek çalındığında ortaya harika bir görüntü çıkmaktadır. Geçmişten günümüze değişen müzik aletleri ile beraber birçok üflemeli alet kullanılmıştır. Her kesimden ve her yaştan insanın ilgi odağı olmayı başarmıştır. İletişim bilgileri için yonkamuzikmarket.com sitesine girerek veya 0 538 570 01 03-0 505 025 35 75- 0505 995 35 75 numaralarını kullanarak sipariş verebilirsiniz.