TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ, Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum’un 1 Mayıs olaylarına ve Gezi’ye ilişkin ‘sivil itaatsizlik’ sözlerine sert çıktı. Yanardağ Uçum’a ”Dalga mı geçiyorsunuz?” tepkisinde bulundu.

Güncel konulara ilişkin açıklamalarıyla tartışma yaratan, AKP içinden de tepkileri üzerine çeken Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum, -1 Mayıs’ta Taksim’e yürümek isteyenlere yönelik polis şiddeti ve sonrasında yapılan ev baskınlarıyla tekrar gündeme gelen “sivil itaatsizlik’ tartışmalarına ilişkin değerlendirmeler yapmıştı.

Sosyal medya hesabından “Bir pazar notu” başlığıyla yaptığı paylaşımda ‘Sivil itaatsizlik’ kavramına değinen Uçum, “Devlet karşıtı ve gayri meşru her türlü eylem sivil itaatsizlik ve sivil direniş olarak tanımlandı” ve “Çıplak saldırganlığı perdelemek için de emperyalist ideolojik odaklarca özellikle ve sistematik olarak sivil hak ve adalet arayışlarının da sivil itaatsizlik/sivil direniş olduğu şeklinde propoganda yapıldı” gibi ifadeler kullanmıştı.

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ Uçum’un yazısını değerlendirerek sert çıktı. Mehmet Uçum’un İGD yıllarından bahseden Yanardağ, eski bir Komünist Partisi taraftarı olduğundan bahsetti.

Yanardağ’ın değerlendirmesi şöyle:

”Devlet Bahçeli ve AKP iktidarının ele geçirdiği devlet içindeki bir klik MHP her türlü yumuşama ya da demokratikleşme girişiminin karşısında da bir direniş sergiliyorlar bunu görmek lazım şimdi. Bunlardan biri Mehmet Uçum. Mehmet Uçum kim? Eski TKP’li İGD olduğu söylenen İGD İlerici Gençlik Derneği’dir. 1980’den önce TKP Türkiye

Komünist Partisi ya Tarihsel Komünist Partisi diyelim bugünkü TKP ile bir ilgisi yok onu belirtelim. 1920’lerde Bakü’de kurulan Mustafa Suphiler tarafından kurulan uzunca süre Zeki Baştımar ve İsmail Bilen tarafından yönetilen en son olarak Haydar Kutlu’nun yani Nabi Yağcı’nın genel sekreterliğini yaptığı dönemde de kendisini fesheden Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra bir partiden söz ediyoruz tarihsel TKP.

TKP 1980 öncesinde Türkiye’nin büyük sol örgütlerinden biriydi. Hem işçi sınıfı içinde sendikalar içinde önemli bir güce sahipti hem Aydınlar arasında bir etkinliğe sahipti hem de gençler arasında toplum içinde bir güce bir etkinliğe bir örgütlülüğe sahipti. İGD’de de onun gençlik örgütüydü. bir illegal gençlik örgütüydü. Söylenenlere göre Mehmet Uçum da buradan gelme bu gençlik örgütünden gelme ancak tabii Mehmet Uçum hakkında farklı iddialar da var yani ne kadar o gençlik örgütünün içindeydi ya da gençlik örgütünün içine gönderildi mi gibi bazı şüpheli iddialar da var.

Ama her neyse biz kendisinin eski bir Komünist Partisi taraftarı olduğunu kabul edelim ve öyle değerlendirelim.

Dün bir pazar notu diye enteresan bir uzun tweet paylaştı. Şimdi bu yazının bir bölümü şöyle:

20. yüzyılın sonlarından itibaren hak ve adalet esaslı sivil eylemlerle emperyalist projelerle işbirlikçi sivil itaatsizlik özdeşleştirilerek özellikle milli devletlerin zaafa düşürülmesinde ve nihayetinde tasfiyesinde çok etkili bir araç elde edildi. Soğuk Savaş sonrasının turuncu devrimleri Arap Baharları bu amaçla teşvik ve tahrik edildi. Türkiye’de de emperyalist bir planlamayla yapılan işbirlikçi gezi eylemi kaos hedefli yıkıcı sivil İttihat sizlik eylemlerinin tipik örneğidir. Gezi benzeri eylemler başta Brezilya olmak üzere başka ülkelere de pazarlandı. İşbirlikçi ve nihilist sivil itaatisizlik eylemleri kaos hedefli eylemlerdir, somut hedef ise güvensizlik ortamı ve iktidar zafiyeti oluşturmak amaçla emperyalizmin hizmetine girecek bir iktidar değişikliği sağlamaktır bu açılardan Ukrayna örneği ibretlik”

Başka şeyler de söylüyor biz bu bölümünü aldık şimdi bu bölümde neyi söylemek istiyor hocam gezi tutukluları şey değil bunlar darbeciler ve emperyalistlerle bir darbe girişimi içindeler ve emperyalistlerin işbirliğiyle bu eylemleri kotardılar. Ne demek istiyor? Gezi eylemlerine katılanların tamamı Deniz gezmişlerin uğruna mücadele
ettikleri ve bir kır gezintisine çıkar gibi korkusuzca idam sehpasına ölüme gittikleri idealler hiç de farklı değildi.

”DALGA MI GEÇİYORSUNUZ SİZ?”

Bu iktidar ise tam tersi yüzünü dönüp 6. filoya karşı namaz kılan filoyu kıble alıp namaz kılan siyasi İslamcı gelenekten geliyor. Mehmet Uçum nerede durduğunu ya da hangi amaçla İlerici Gençler Derneği’ne sokulduğunu açıklasın ya da nerede durduğunu söylesin. Tam tersidir. Başka bir şey söylüyor:

”Bu çıplak saldırganlığı perdelemek için de emperyalist ideolojik odaklara özellikle sistematik olarak sivil hak ve adalet arayışlarının da sivil itaatsizlik sivil direniş olduğu şeklinde propaganda yapıldı.”

Dalga mı geçiyorsunuz siz ya o zaman bu işbirlikçilerin elindeki silahı alın adaleti de sağlayın insanların hakkını hukukunu da verin Taksim’i yasaklamayın. Bu tipik faşizan
bir kafadır. Asıl emperyalizmle işbirliği yapan kafa budur. Şimdi beyefendi Ukrayna’dan söz ediyor. Mehmet Uçum o halde kimi destekliyor şu anda Putin’i destekliyor olması lazım bu anlayışa göre.

Böyle bir iktidara son vermek isteyen insanlar kendi yaşam tarzlarına değerlerine, parklarına, cumhuriyetlerine yönelik saldırıya karşı koydular. Olay bu tam tersi idealler ve değerler var. Zelenski kendi soyuna kimliğine ve kendi hayatına da ihanet ederek neonazi örgütlere ve liderlere destek veren bir işbirlikçi olduğu ortaya çıktı mı çıktı.

”UÇUM NEREYE UÇTUĞUNUN FARKINDA DEĞİL”

Uçum nereye uçtuğunun farkında değil bence yani bir durup bir bakmakta yarar. Şimdi baktım ben ya nereden tutsanız elinizde kalıyor her türlü hak ve adalet arayışı Mehmet Uçum’a göre pekala emperyalist bir proje olabilir. Peki bir emperyalizm ölçer aletiniz mi var? Mesela gezide bu sonuca nasıl ulaştınız? Dolayısıyla bir yol ayrımı olduğu açık bir kehanette bulunayım mı hocam Mehmet Uçum da işine son verecekler galiba böyle giderse yani. Çünkü bir Devlet Bahçeli bir Mehmet Uçum kaldı bunlara itiraz eden. Recep Tayyip Erdoğan AKP iktidarı paçayı kurtarmaya çalışıyor. Daha doğrusu AKP iktidarı yani 31 Mars seçimlerin sonuçlarına bakıyorlar rejimi kurtarmaya çalışıyorlar ve muhtemelen yapacaklar.”