Erdoğan’ın başdanışmanı Uçum’dan Van kararını eleştiren AKP’lilere: Aldıkları tutum kaydedildi

Yayın tarihi: 4 Nisan 2024 Perşembe 12:27 am - Güncelleme: 4 Nisan 2024 Perşembe 2:03 am

Van’daki mazbata krizi tartışmasına dahil olan Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum kararı eleştirenlere AKP’lilerin aldıkları tutumun kaydedildiğini söyledi.

Van’da seçimi kazanan DEM Parti adayı Abdullah Zeydan’a mazbata verilmemesi tartışması Yüksek Seçim Kurulu kararı ile kapanırken, tartışmaya Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum gözdağı vererek dahil oldu.

Van İl Seçim Kurulu, mazbatanın en çok oy alan ikinci sıradaki AKP’nin adayı Abdullah Arvas’a verilmesini kararlaştırmıştı.

Tepki çeken karar birçok ilde protesto edilirken, DEM Parti YSK Temsilcisi Mehmet Rüştü Tiryaki, YSK’nın Van İl Seçim Kurulu’nun kararını kaldırarak mazbatanın Abdullah Zeydan’a verilmesine karar verdiğini duyurdu. Tiryaki, YSK’ya yapılan itirazın oy çokluğu ile kabul edildiğini söyledi.

Aralarında AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı’nın da olduğu bazı AKP’liler Van’da yaşanan süreci eleştiren paylaşımlarda bulunmuştu. Yazıcı, Van’daki krizi “cinnet hali” olarak nitelendirdiği paylaşımını daha sonra kaldırmıştı.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı ve Cumhurbaşkanlığı Hukuk Politikaları Kurulu Başkanvekili Mehmet Uçum, twitter hesabından Van’daki tartışmalı mazbata süreci ile ilgili bir paylaşım yaptı.

AKP’li Hayati Yazıcı Van kararı için önce ‘YSK’yı kutluyorum’ dedi, sonra sildi

‘MİLLİ DEVLET İRADESİ HADDİNİ BİLDİRİR’

Uçum paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

“Herkes kendi cephesinden Van sürecini değerlendiriyor, anlaşılabilir. Ancak batıcı ve neo-liberal iç kesimlerin hevesleri kursaklarında kalacak. Türkiye toplumu yerel seçimlerde iktidara bir istikamet çizdi, bunu Devlet çok iyi okudu. Bu seçim sonuçlarını Türkiye’yi batının egemen güçlerine teslim edilme koşullarını oluşturduğu şeklinde okuyanlara Milli Devlet iradesi haddini bildirir.

Van süreci tamamen hukuki bir süreç olarak yaşandı. Ama bu hukuki süreci daha tamamlanmadan “ayaklanma” çağrılarıyla istismar eden terör örgütünü ve legal görünümlü uzantılarını meşrulaştırmaya çalışanların Devlet de Toplum da farkında.

‘VAN OLAYINDA ALDIKLARI TUTUM KAYDEDİLDİ’

Muhalefetin tüm aktörlerinin ve daha çarpıcısı iktidar içinde yer aldığı kabul edilen ve neo liberal zehirle zihin dünyalarını batıcılığa teslim etmişlerin Van olayında aldıkları tutumların kaydedildiğini de herkes fark eder. Nihayetinde Van konusunda YSK kişinin itirazını kabul etmiş ve hukuki süreç, kişinin lehine sonuçlanmıştır. Ama buna rağmen bu süreç üzerinden halen daha ayaklanma stratejilerinin peşinden koşanların gerçek niyetlerinin demokrasi ve seçmen iradesiyle ilgili olmadığı, Türkiye’nin bütünlüğüne yönelik saldırı planlarının bir parçası olduğu ayan beyan ortaya çıkmıştır. Bu aldatmaya kananların, bu oyunu görmeyenlerin ve kendilerini demokrasi havarisi sayanların hali ise ibretliktir.

İşin hukukuna gelince Terör Örgütü propagandası suçundan Yargıtayca onanan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis cezası nedeniyle yasaklı hakların iadesinin söz konusu olamayacağını ama bunun nasıl olduğunun da değerlendirileceği de not edilmelidir.

Son söz: İyi niyetli ve hakiki demokrat olan hiç kimse Türkiye’nin 2024 yerel seçimlerinin dünyaya demokrasi dersi verdiğini asla inkar edemez. Van seçiminde YSK kararı bu dersin etkili örneklerinden biridir.”

Abdullah Zeydan’ın mazbatası iade edildi

Kaynak: TELE1