Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nde fiziki gösterimler başlıyor!

Yayın tarihi: 4 Haziran 2021 Cuma 4:41 pm - Güncelleme: 4 Haziran 2021 Cuma 4:41 pm

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü katkılarıyla düzenlenen 24. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali fiziki gösterimleri bu akşam düzenlenecek ödül töreniyle başlıyor. Pandemi koşulları ve yayınlanan genelge uyarınca sınırlı sayıda katılımcı ile basına kapalı olarak gerçekleşecek tören festivalin YouTube, Twitter, Instagram ve Facebook hesabından, ABBTV YouTube hesabından ve ankara.com.tr üzerinden 19.00’da canlı olarak yayınlanacak.

Törende, 24. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin her yıl sinemamızdaki kadın emeğini görünür kılmak ve yeni kuşak kadın sinemacıları cesaretlendirmek üzere verdiği ödüller sahiplerini bulacak. Genç Cadı Ödülü oyuncu Ahsen Eroğlu’ya, Bilge Olgaç Başarı Ödülleri oyuncu-şarkıcı Ayta Sözeri, oyuncu Demet Evgar, müzisyen Ekin Fil ile Köprüde Buluşmalar Yöneticisi Gülin Üstün’e ve Onur Ödülleri oyuncu Nur Sürer ile oyuncu-şarkıcı Zuhal Olcay’a verilecek.

Aynı zamanda bu yılki Tema Ödülleri de kadınların kazanılmış haklarını korumak amacıyla kurulan EŞİK- Eşitlik İçin Kadın Platformu, Arjantin’de başlayan ve kadın cinayetlerine karşı mücadeleleri tüm Latin Amerika’ya yayılan Ni Una Menos (Bir Kişi Daha Eksilmeyeceğiz) ve Polonyalı kadınların kürtaj hakkı mücadelesinden doğan, kadın grevi pratiğiyle kadınların temel haklarını savunan Strajk Kobiet’e (Kadın Grevi) verilecek.

Gösterimler yarın başlıyor!

5-11 Haziran tarihleri arasında yapılacak fiziki gösterimler, 1 Haziran’da açıklanan genelge uyarınca saat 22.00’deki sokağa çıkma kısıtlaması nedeniyle Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde ve CerModern’in kapalı salonunda izleyiciyle buluşacak. Festival biletleri ise Biletix üzerinden satışa sunuldu. Bu yıl Araftan Çıkmak temasıyla düzenlenen festivalde dünyanın 33 ülkesinden direnen, ilham veren ve dayanışan kadınların hikâyelerini anlatan yapımlar yer alıyor.

Festivalde yarın 10.30’da CerModern’de gösterilecek ilk film, bu yıl Berlin Film Festivali’nde ana yarışmada yer alan, esiri olduğumuz teknolojinin duygusal ihtiyaçlarımızı ne kadar karşılayabileceği sorusuna cevap arayan Maria Schrader imzalı Tam Sana Göreyim/I’m Your Man.

12.00’da Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde Genç Cadı Ödülü’nün sahibi Ahsen Eroğlu’nun başrolde olduğu Aylin filminin gösteriminin ardından, Bilge Olgaç Başarı Ödülü sahibi Ekin Fil’in müziklerini yaptığı Kaygı filmi sinemaseverlerle buluşacak. Film sonrasında Ekin Fil ve Kaygı filminin yönetmeni Ceylan Özgün Özçelik “Filmde Yönetmen-Müzisyen İlişkisi” başlıklı bir söyleşi gerçekleştirecekler.

Ayça Damgacı’nın, Tümay Göktepe ile birlikte çektiği, 87 yaşındaki Batı Trakya göçmeni babası İsmet Damgacı’nın doğduğu ve zorunlu göç nedeniyle ayrıldığı toprakları tekrar ziyaret edişini odağına alan Patrida 13.00’da, Chloé Mazlo’nun ustası olduğu animasyonu da işin içine kattığı, mutlu hayatları 1975’te Lübnan’da iç savaşın patlamasıyla altüst olan bir aileyi büyükannesinin hayatından aldığı ilhamla anlattığı filmi Lübnan Semaları/Skies of Lebanon 15.00’da CerModern’de gösterilecek. Bu iki filmin ardından saat 17.00’de Chloé Mazlo ve Ayça Damgacı’nın katılımıyla gerçekleşecek “Kadınların Hafızası” paneli ise 17.00’da yine CerModern’de.

Nisan Dağ’ın senaryosunu yazıp yönettiği, Fehmi’nin İstanbul’un yoksul bir semtinde geçen, rap ve bağımlılığın iç içe olduğu hikâyesini anlattığı, film için yapılmış müzikleriyle de öne çıkan Bir Nefes Daha/When I’m Done Dying 19.00’da CerModern’de gösterilecek. Doğduğu şehir Ankara’da filminin Türkiye prömiyerini yapacak Nisan Dağ ile filmin başrol oyuncusu Hayal Köseoğlu film gösterimi sonrasında izleyicilerin sorularını yanıtlayacak.

Kadınların Amerikası seçkisinde yer alan Emerald Fennell’ın iddialı bir öğrenci olduğu okulu bırakıp kendini tecavüze uğrayan arkadaşının intikamını almaya adayan Cassandra’yı anlattığı, En İyi Orijinal Senaryo Oscarını kazanan ve feminist çevrelerde tartışmalara sebep olan filmi Yetenekli Genç Kadın/Promising Young Woman 15.00’da, Kitty Green’in bir film şirketinde yönetici asistanı olarak çalışan Jane’in bir gününe odaklanan, #MeToo’ya içeriden bir bakış sunan Asistan/The Assistant 19.00’da Çağdaş Sanatlar Merkezi’nde izleyicilerle buluşacak.

16.00’da ise Bilge Olgaç Başarı Ödülleri sahipleri Ayta Sözeri ve Demet Evgar’ın rol aldığı Aile Arasında filmi Ayta Sözeri’nin katılımıyla Nazım Hikmet Kültür Merkezi’nde ücretsiz olarak gösterilecek.

Festivalin çevrimiçi gösterimleri devam ediyor!

Festivalin Türkiye’nin dört bir yanına ulaşan çevrimiçi gösterimlerinde ise Nunzia De Stefano imzalı Nevia ve Sofía Rocha’nın dünya prömiyerini festivalde yapan filmi Sokaklara/Street Out 5 Haziran’a kadar, Amanda Kernell imzalı Kış Tatili/Charter ile Farah Nabulsi’nin Bafta Ödüllü, Oscar adayı kısa filmi Hediye/The Present 6 Haziran’a kadar Festivalscope üzerinden erişime açık olacak.

Festival Biletleri

24. Uçan Süpürge Uluslararası Kadın Filmleri Festivali’nin biletleri çevrimiçi gösterim platformu Festivalscope üzerinden satışa sunuluyor. Her film programda belirlenen gün ve saatte gösterime açılacak, üç gün boyunca gösterimde kalacak. Doğan Taşdelen Çağdaş Sanatlar Merkezi ve CerModern’in kapalı salonunda yapılacak gösterimlerinin biletleri Biletix üzerinden satışa sunuldu.

Bilet fiyatları

27 Mayıs-3 Haziran arasındaki çevrimiçi gösterimler için https://www.festivalscope.com/page/ucan-supurge-uluslararasi-kadin-filmleri-festivali/adresinden bilet alınabiliyor.

Çevrimiçi gösterim için tek bilet 12 TL.

4-11 Haziran tarihleri arasında yapılacak fiziki gösterimlerin biletleri Biletix üzerinden alınabilecek.

Bilet Fiyatları: öğrenci 12 TL, tam 20 TL.