‘Uçan asker’ Zapata, Manş Denizi’ni kaykayla geçerken suya düştü

Yayın tarihi: 25 Temmuz 2019 Perşembe 11:38 am - Güncelleme: 25 Temmuz 2019 Perşembe 11:41 am

Paris’te “Flyboard Air” adını verdiği kaykayıyla uçan Fransız mucit Franky Zapata, canlı yayında İngiltere’yle Fransa’yı ayıran Manş Denizi’ni geçmeye çalışırken suya düştü.

Kendi geliştirdiği motorlu kaykayla ‘uçan’ Fransız mucit Franky Zapata’nın İngiltere’yle Fransa’yı ayıran Manş Denizi’ni uçarak geçme denemesi başarısız oldu. Zapata’nın, yakıt ikmali için denizde kendisini bekleyen bir bota iniş yapamadığı ve bu sırada denize düştüğü açıkladı. Fransız mucidin sağlık durumun iyi olduğu belirtildi.

Zapata, kaykayı ile 14 Temmuz’da Fransa’nın Bastille Günü kutlamalarında yaptığı gösteride kalabalıkları coşturmuş ve ‘uçan asker’ diye anılmaya başlanmıştı. Bu gösterinin ardından da ikinci meydan okuması olarak Manş Denizi’ni geçeceğini duyurmuştu.

Fransa ile İngiltere arasında ilk motorlu uçuşun yapılmasının 110’uncu yıldönümüne denk getiren gösteri için yüzlerce kişi, Zapata’nın kalkış noktası olan Fransız kasabası Sangatte’ta toplanmıştı. Mucidin 1500 beygir gücündeki kaykayına Manş Denizi’nde yakıt ikmali yaptıktan sonra, İngiltere’de Dover kıyısına inmesi planlanıyordu.

DALGALAR NEDENİYLE ZORLANDI

Ancak Zapata yakıt ikmali için iniş yapması gereken botu birkaç santimetre ile kaçırdı ve denize düşünce, deneme başarısız oldu. Ekibinden yapılan açıklamada, bota inme manevrasını geçmişte sorunsuz olarak başardıkları belirtilirken, Zapata’nın muhtemelen dalgalar nedeniyle zorlandığı yorumu yapıldı