Uçak enkazına dozer!

Yayın tarihi: 10 Ocak 2020 Cuma 1:28 pm - Güncelleme: 10 Ocak 2020 Cuma 2:17 pm

İran’da 176 kişinin hayatını kaybettiği kazada, düşen uçağın kanadında uçaksavar mermisi izlerinin olduğu iddia edilmişti. Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde, düşen uçağın enkazının dozer ve vinçle kaldırıldığı paylaşımlar tepki çekti.

 

İran’da önceki gün Ukrayna Havayolları’na uçağın düşmesi ile ilgili yeni görüntüler ortaya çıktı. ABD başta olmak üzere bazı ülkelerin, “Uçağı İran düşürdü” iddiası gündemi meşgul ederken, İran’daki enkaz alanından çekildiği iddia edilen görüntüler tepki çekti. İran yönetimi farklı uluslardan yolcuların yaşamını yitirdiği kaza sonrasında yapılacak soruşturmanın ülke içerisinde devam edeceğini açıklarken dün gece ABD ve Kanada başta olmak üzere birçok ülke İran’ın fırlattığı füzelerin uçağı düşürdüğünü öne sürdü.

Ukrayna’dan İran’da düşen uçakla ilgili açıklama: Kanıtları açıklayın

Tahran’dan Ukrayna’ya gitmek üzere havalanan yolcu uçağı kalkıştan kısa bir süre sonra dönmüştü. Kazanın hemen ardında uçakta teknik bir arıza yaşandığı ve pilotun uçağın yönünü değiştirmişti. Dün gece İran’da bir tören gerçekleşti.

82 İranlı, 63 Kanadalı, 11 Ukraynalı, 10 İsveçli, dört Afgan, üç Alman ve üç İngiliz vatandaşının yaşamını yitirdiği kaza ile ilgili skandal görüntüler ortaya çıktı. Kanada Başbakanı Justin Trudeau dün yaptığı açıklamada Boeing 737 model uçağın düşme sebebi olarak İran’ın payının olduğunu ima ederken, kazanın gerçekleştiği alanda çekildiği iddia edilen fotoğraflar uluslararası kamuoyunu şaşkına çevirdi.

Fotoğraflarda enkaz alanında bir vincin olduğu ve bu dev aracın uçak parçalarını taşıdığı görülüyor. Tahran’ın dışında çekildiği tahmin edilen fotoğraflar uluslararası kamuoyunun tepkisini çekti. Bazı sosyal medya kullanıcıları, uzmanlar ve gazeteciler fotoğrafların uygunsuz olduğunu söyledi. Bazı yorumcular, “Bu görüntüler çok can sıkıcı. Zira enkaz alanını temizlemek gereksizdi ve bir olay yerinden kanıtları temizlemek ve kanıtları bozmak anlamına gelebilir” dedi. Bazı kullanıcılar ve yorumcular ise, “Delillerin dikkatlice toplanması gereken bir olay yerinde ağır makine kullanılması çok rahatsız edici” ifadesini kullandı.

Sosyal medyada paylaşılan görüntüler uluslararası basının gündemine oturdu. Öte yandan sosyal medyada bazı kullanıcılar görüntülerin gerçek olmadığına dair yorumlarda bulundu.