Üç sene sürdü! KKM 2024 yılında kaldırılıyor

Yayın tarihi: 29 Aralık 2023 Cuma 3:25 pm - Güncelleme: 29 Aralık 2023 Cuma 3:51 pm

KKM‘yle ilgili yapılan yeni düzenlemede 1 Ocak’tan itibaren yeni hesap açılamayacak, döviz dönüşümlü KKM hesaplarıysa yenilenmeye devam edecek.

Yeni yıldan itibaren Kur Korumalı Mevduat (KKM) hesabı açılmayacak. Mevcut KKM hesapları vade sonunda yenilenmeyecek. Döviz dönüşümlü KKM’de yeni hesap açılışları ve vade sonunda yenileme devam edecek.

Habertürk’ün aktardığına göre; döviz dönüşümlü KKM’de yeni hesap açılışları ve vade sonunda yenileme devam edecek.

KUR KRİZİNİN ÖNÜNE GEÇMEK AMAÇLANMIŞTI

KKM, Hazine ve Maliye Bakanlığı görevinde Nureddin Nebati’nin olduğu 20 Aralık 2021’de açıklanmıştı. AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın “faiz neden enflasyon sonuç” görüşünü uygulayan eski ekonomi yönetimi, faizleri yükseltmeden kur kriziyle başa çıkmak için KKM uygulamasını devreye sokmuştu. Amaç dolarizasyonun önüne geçerek insanların döviz yerine KKM’ye gelmesini sağlamaktı. Bu sistemde kişilerin döviz mevduatlarını bozdurmaları veya mevcut TL mevduatlarını çeşitli vadelerle KKM hesabına geçirmeleri durumunda hesap açılış tarihi itibarıyla TCMB döviz kuru üzerinden TL mevduatlar dövize sabitlenmiş oluyordu. Bu sayede kur artış riskinden korunmaları amaçlanıyordu. Vade sonunda kur artışı faiz gelirinden fazla ise fark Hazine ve TCMB tarafından karşılanacaktı. Böylece bu yeni finansal ürün ile döviz riskinin ortadan kaldırılarak dövize olan talebin önlenmesi amaçlanmıştı.

KKM’nin Hazine ve Merkez Bankası’na ilk altı aylık maliyeti açıklandı

Kaynak: TELE1