Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici, Bodrum'un Cennet Koyu'nu cehenneme çeviren Cengiz İnşaat'ın anlaştığı Bulgari ile ilgili üç gazetenin övgü haberine tepki gösterdi. Bildirici, ''Gazetecilik, çevreye, doğaya sahip çıkanlara ve mahkeme kararlarına kulak vermeden şirketlerin çıkarlarını korumak, onların projelerinin tanıtımı görevini üstlenmek olmamalı'' dedi.

Bodrum’un Gölköy Mahallesi’ndeki Cennet Koyu’nda koruma altında olan 678 bin metrekarelik arazide Cengiz İnşaat'ın yapmak istediği tesis için kapasite artış projesine geçtiğimiz ay 'ÇED gerekli değildir' kararı çıkarken Cengiz Holding yapacağı otel için dünyaca ünlü mücevher markası Bulgari ile anlaşmıştı. 13 Haziran'da Hürriyet, Milliyet ve Ekonomim'de yapılan talan göz ardı edilerek Bulgari şirket yöneticisi Silvio Ursini ile yapılan söyleşi haberi yayımlandı.

Haberde, Bulgari'nin yöneticisinin, otelin yatırımcısı Cengiz Holding'i övdüğü sözler yer alırken çevre katliamına ve bölge halkının projeye karşı olduğu konularına ilişkin herhangi bir ifade yer almadı.

Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a hodri meydan: Melih Gökçek kadar cesaretin yok mu? Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a hodri meydan: Melih Gökçek kadar cesaretin yok mu?

Medya Ombudsmanı Faruk Bildirici de, Cengiz Holding'in yaptığı talanın göz ardı edilerek üç gazetede övgü haberi yapılmasına tepki gösterdi.  Bildirici yapılan haberlerdeki yer karmaşasına ve haberin talandan bi haber şekilde yapılmasına dikkat çekti.

Bildirici'nin yazısının ilgili kısmı şöyle:

''Hürriyet’in, “Bvlgari Akdeniz’e Bodrum’dan adım atacak”, Milliyet’in, “İtalyan lüks ikonu Bodrum’a geliyor”, Ekonomi’nin “Bulgari, Türkiye’ye Akdeniz’in mücevheri Bodrum’dan girdi” haberleri, şirket yöneticisi Silvio Ursini ile yapılan söyleşiye dayanıyordu.

Ancak üçünde de aynı gün yayımlanan söyleşinin Dubai’de mi, İstanbul’da mı yapıldığı biraz karışık. Sanırım önce Dubai’de, sonra da İstanbul’da konuşulmuş, şirketten bülten geldikten sonra da yayımlanmış.

Ursini, Bodrum’daki otelin 2026’da açılacağını belirtiyor, “Tarihi Hattat Koyu içinde sakin Cennet Koyu’na uzanan bir cennet hayal ettik” diyor; otelin yatırımcısı Cengiz Holding’e de övgüler düzüyordu. Ama her üç gazetede de doğanın korunması için açılan davalardan, çevrecilerin mücadelesinden hiç söz edilmiyordu. Söyleşi, tam bir tanıtım metniydi.

Oysa koruma altındaki Cennet Koyu’ndaki inşaat projesiyle ilgili bölge halkının yıllara yayılan bir mücadelesi söz konusu. Tepkiler üzerine Bodrum Belediyesi Ocak 2023’te yapı ruhsatı iptal etmiş, Cengiz Holding de İdare Mahkemesi'ne başvurmuştu.

Muğla 1. İdare Mahkemesi’nden ruhsat iptalinin yanlış olduğu kararı çıkmıştı. Ancak -Cumhuriyet’te Barış Terkoğlu’nun yazdığına göre- İdare Mahkemesi kararında “Danıştay’ın Cennet Koyu özelleştirmesini iptal ettiği, ancak Hazine’nin tapuyu üzerine geçirmediği için Cennet Koyu’nun Cengiz Holding’in üzerinde göründüğü” kabul ediliyordu. Tabii bu karara aldıran olmadı, inşaat devam etti. Çevre, Şehircilik ve İklim Bakanlığı da “ÇED raporu gerekmediği” kararı vererek tesisin kapasitesinin artırılmasının yolunu açtı.

Hürriyet, Ekonomi ve Milliyet’in haberlerinde mülkiyetin tartışmalı olduğuna da değinilmediği gibi, Holding sahibi Mehmet Cengiz’in “bölgenin doğal güzelliğini korumak”tan dem vuran sözleri aktarıldı. Şaka gibi, sanki o güzelim koydaki ağaçlar, yeşil yok edilmiyormuş gibi…

Gazetecilik, çevreye, doğaya sahip çıkanlara ve mahkeme kararlarına kulak vermeden şirketlerin çıkarlarını korumak, onların projelerinin tanıtımı görevini üstlenmek olmamalı.''

https://tele1.com.tr/cennet-koyu-harap-olacak-cengiz-holdingden-sonra-iki-proje-daha-1066107/

Kaynak: HABER MERKEZİ