Erdoğan ‘bitireceğiz’ demişti… UBER sonlandırdı… Sürücüler isyan etti!

Yayın tarihi: 31 Mayıs 2019 Cuma 3:35 pm - Güncelleme: 31 Mayıs 2019 Cuma 4:17 pm

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bizim hükümetimizde yoktur, bitmiştir” dediği UBERXL Türkiye’deki faaliyetlerini durdurduğunu açıklayınca sürücülerden tepki geldi. Yenikapı’daki miting alanında toplanan Uber sürücülerinden biri, “Biz o günkü bakanların açıklamalarına güvenerek bu işe girdik. ‘Yasallaşacak, bunu zemine oturtacağız’ dedikleri için bu işe girdik. Bekledik. 10 bin kişinin işi yok. Bunu dikkate almalarını istiyorum. Hükümetle Uber’in arasına girmeyeceğiz. Yasal çözüm bulmak zorundalar. Bizi yok sayacaklarsa zaten yapacak bir şey yok” dedi.

Dünyada 63 ülkede, 700’den fazla şehirde günde 15 milyon yolculuk yapılmasına imkan sağlayan global teknoloji platformu Uber, Türkiye’de 2014 yılından bu yana sürdürdüğü UberXL servisini durdurdu.

Yazılı bir açıklamayla faaliyetlerini durdurduğunu açıklayan şirket “Maalesef, çok zor bir karar almak durumunda kalarak İstanbul’daki UberXL faaliyetlerimizi 31 Mayıs tarihi itibariyle durdurduğumuzu bildirmek isteriz. Uber, Türkiye için uzun vadeli bir iş ortağı olmak istemektedir. Yolcularımıza Sarı Taksi ve Turkuaz Taksi ürünlerini sunmaya devam edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.

MESAJLA GELEN KARARA PRTOTESTO

UBER’in durdurma kararını mesajla öğrenen sürücüler, kararı protesto etti. Yenikapı’daki miting alanında toplanan Uber sürücüleri ise işsiz kaldıklarını ve borçlardan dolayı mağdur olduklarını ifade etti. Taksicilerin Uber sisteminde çalışmaya devam ettiğini söyleyen bir sürücü, “Bize yasak olan şey taksilere nasıl legal oluyor. Biz vergilerimiz ödüyoruz. Cumhurbaşkanımız bunu dikkate alsın” ifadelerini kullandı.

“HÜKÜMETLE UBER’İN ARASINA GİRMEYECEĞİZ”

60 bin lira borcu olduğunu söyleyen bir sürücü ise, “Biz o günkü bakanların açıklamalarına güvenerek bu işe girdik. ‘Yasallaşacak, bunu zemine oturtacağız’ dedikleri için bu işe girdik. Bekledik. 10 bin kişinin işi yok. Bunu dikkate almalarını istiyorum. Hükümetle Uber’in arasına girmeyeceğiz. Yasal çözüm bulmak zorundalar. Bizi yok sayacaklarsa zaten yapacak bir şey yok” şeklinde konuştu.

“BİZ TAKSİCİNİN HAKKINI ÇALMIYORUZ”

Bir sürücü de, “Taksi şoförü arkadaşı ile konuştuğumuzda sizin çalışmadığınız sürede kazançlarında bir artış olmadığını söylüyorlar. Bizim onlara kesinlikle zararımızın olmadığını söylüyorlar. Biz taksicinin hakkını çalmıyoruz. Karşılık veremedikleri talepte onlara yardımcı oluyoruz” dedi. Sürücüler daha sonra “Halk Uber istiyor”, “Halkın isteği yok sayılamaz” sloganları attı.

Uber tarafından yapılan açıklama şöyle:

Tek bir tuşa basarak istediğiniz yere gitme fikriyle yola çıkan Uber, bugün dünyada 63 ülkede, 700’den fazla şehirde günde 15 milyon yolculuk yapılmasına imkan sağlayan global bir teknoloji platformu olmuştur.

Uber, 2014 yılı itibariyle İstanbul’da hizmet vermeye başlamış ve güvenli ulaşımın popüler seçeneği haline gelmiştir. Türkiye’de 4 milyondan fazla kullanıcı uygulamamızı indirmiş, 12,000 UberXL sürücü ortağı ile 6,000 şirket Uber sayesinde gelir elde etmiştir.

Maalesef, çok zor bir karar almak durumunda kalarak İstanbul’daki UberXL faaliyetlerimizi 31 Mayıs tarihi itibariyle durdurduğumuzu bildirmek isteriz. Uber, Türkiye için uzun vadeli bir iş ortağı olmak istemektedir. Yolcularımıza Sarı Taksi ve Turkuaz Taksi ürünlerini sunmaya devam edeceğiz.

Uber olarak Türkiye’ye olan bağlılığımızı koruyoruz. Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ve tüm ilgili yerel paydaşlarla beraber çalışmak istiyoruz.

Bize güvenen tüm yolcularımıza ve her koşulda saygınlık ve profesyonellikleri ile örnek olan her bir UberXL sürücü iş ortağımıza çok teşekkür ediyoruz.

“İstanbul Taksiciler Esnaf Odası Başkanı’ndan Uber’e karabasan”

“GLOBAL TAŞIMACILIK BİTMİŞTİR”

“Dünyanın birçok ülkesinde, emeği ve plaka için devletin belirlediği sermayeyi ödeyenleri hiçe sayarak korsan taşımacılık yaptığı gerekçesi ile yasaklanan korsan taşımacılık şirketi Uber’in Türkiye’de XL araçlarla yaptığı hukuksuz taşımacılığa son verme kararı aldığını duyuyoruz. Açıkçası gelinen nokta, bizim çok çok önceden uyardığımız üzere, korsan taşımacılık şirketinin beklenen sonunun başlangıcıdır.

Bu global korsan taşımacılık bitmiştir. Sürekli dile getirdik, küresel korsanların yaptığı, kamu arazisine gecekondu dikmekten farksız. Nitekim sonucunu hep birlikte gördük, görüyoruz. Geçtiğimiz günlerde Sn. Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan da bu korsan şirketin korsan olduğunu vurgulayarak haklı Olduğumuza değinmiştir.

Öte yandan bildiğiniz gibi yaklaşık 6 yıldır taksicilik mesleğinin üzerine bir karabasan gibi çöken, yasaları hiçe sayan, ülkemiz ekonomisine hiçbir katkısı bulunmayan küresel taksi korsanlığına karşı kararlılıkla hukuki bir mücadele yürütüyoruz. Her şeyden önce belirtmeliyiz ki, taksiciler olarak bizler yüce Türk adaletine güveniyoruz.”