Uber 2020 sonunda artık kara geçebilir mi?

Yayın tarihi: 10 Şubat 2020 Pazartesi 9:34 am - Güncelleme: 10 Şubat 2020 Pazartesi 9:34 am

Uber 2020 sonunda para kazanabilecek mi?  Son gelen finansal raporlar bu konuda umut vadediyor.

2019 son çeyreği ile beraber şirktin bir yıllık finansal durumu gösterdi ki, Uber 2019 yılında da para kaybetmeye devam etmiş. Fakat asıl ilginç olan detayı ise Uber CFO’su Nelson Chai açıkladı.

Uber

Şirketin gidişatındaki durum o kadar kötü ki, şirketin yöneticileri önümüzdeki üç çeyrek için kara geçme beklentisi içinde değiller. Uber için kara geçebilecek en erken zaman için, 2020’nin son çeyreği vurgulanıyor.

2019 yılında ise Uber’in 8.9 milyar dolar zarar ettiği anlaşıldı. Ancak şirketin bu kayıptaki en büyük payı, borsadaki hisse kayıpları nedeniyle yatırımcılara ödemek zorunda kaldığı tazminatlar oluşturuyor. Şirketin farklı kalemler altında 4.6 milyar dolar ceza/tazminat ödemesi yaptığı anlaşılıyor.

Öte yandan Uber için umut doğuran detay, şirketin gelirlerinin artıyor olması. 2018 ile karşılaştırıldığında, 2019 yılında yolcu sayısında %30 artış sağlarken şirketin gelirleri de 14.1 milyar dolara yükseldi.

Uber yöneticileri, bu tempoyla devam ederek, şirketi 2020 sonunda artık nihayet kar eden bir yapıya dönüştürmeyi umuyorlar. Uber, 2016 öncesinde önemli boyutta para kazanan ve kar eden bir şirket olarak yatırımcıların gözdesi durumundaydı. Ancak 2016 başkanlık seçimlerinde Uber’in CEO’su Travis Kalanick’in Başkan Trump’ı destekleyen tahrik edici sözleri nedeniyle şiket ağır tepki topladı.

IMDB ücretsiz dizi servisi kuruyor

ABD’de pek çok müşterisi Uber’in uygulamasını telefonundan sildi ve rakiplerini kullanmaya başladı. Kalanick’in farklı konularda da sert ve kavgacı çıkışları şirkete ağır imaj kaybettirdi. Sonunda şirket yönetiminden resmen kovulan Kalanick’in ardından yeni göreve gelen CEO şirketi toplamak için büyük çaba sarf etmesiyle dikkat çekti.