Twitter: Türkiye, en çok içerik kaldırmamızı isteyen beş ülkeden biri

Yayın tarihi: 25 Ocak 2022 Salı 6:26 pm - Güncelleme: 25 Ocak 2022 Salı 6:26 pm

Twitter, 2021 yılı Ocak-Haziran döneminde hükümetlerden rekor sayıda içerik kaldırma talebi geldiğini açıkladı. Açıklanan verilere göre Türkiye Twitter’dan en çok içerik kaldırmasını isteyen beş ülkeden birisi.

Twitter, Ocak-Haziran 2021 döneminde hükümetlerden, kullanıcılar tarafından paylaşılan içeriklerin kaldırılması için rekor sayıda talep aldığını açıkladı. Buna göre, içerik kaldırılması için Twitter’a en çok şikayette bulunan ilk beş ülke sırasıyla Japonya, Rusya, Türkiye, Hindistan ve Güney Kore.

Twitter’dan yapılan açıklamaya, söz konusu altı aylık dönemde, 196 bin 878 hesaptan yapılan 43 bin 387 paylaşımın kaldırılması için hükümetler tarafından Twitter’a başvuruda bulunuldu. Sosyal medya platformu, şeffaflık raporlarını ilk açıklamaya başladığı 2012 yılından bu yana ilk kez bir raporlama döneminde hükümetlerden böylesine çok sayıda içerik kaldırma talebi aldıklarını vurguladı.

Rapora göre, bu taleplerin yüzde 95’i, beş ülkeden geldi. En çok talep Japonya hükümetinden iletildi. Twitter, bu taleplerin yüzde 54’üne yanıt verildiğini, söz konusu içeriklerin bazı ülkelerde gösterilmediğini, bazılarında da bir kısmının veya tamamının kaldırıldığını belirtti.

“İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ İÇİN ENDİŞE VERİCİ BİR EĞİLİM”

Twitter Küresel Kamu Politikaları Başkan Yardımcısı Sinead McSweeney, rapora ilişkin açıklamasında “Dünya çapındaki hükümetler içeriklere giderek daha fazla müdahale etmeye ve onları kaldırmaya çalışırken, görülmemiş meydan okumalarla karşı karşıyayız. Mahremiyete ve ifade özgürlüğüne yönelik bu tehdit, tüm dikkatimizi vermemizi gerektiren, endişe verici bir eğilim” ifadelerini kullandı.

İstanbul Havalimanı’nda mahsur kalanlar turistlerden protesto