Twitter, Türkiye'den 7 bin 340 hesabı manipülasyonu engelleme politikalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle kapattığını açıkladı. Twitter, bu hesapların AKP'nin gençlik faaliyetleri ile bağlantılı olduğunun tespit edildiğini bildirdi. Saray'ın İletişim Başkanı Fahrettin Altun, iddiaların gerçek dışı olduğunu öne sürerek Aktrollere sahip çıktı.

Dünyanın en büyük sosyal medya platformlarından Twitter, Türkiye'den 7 bin 340 troll hesabı manipülasyonu engelleme politikalarını ihlal ettikleri gerekçesiyle kapattığını açıkladı. Twitter, bu hesapların Adalet ve Kalkınma Partisi'nin gençlik faaliyetleri ile bağlantılı olduğunun tespit edildiğini bildirdi. Twitter'ın yaptığı açıklamada, Türkiye'nin yanı sıra Çin ve Rusya'dan da "devlet bağlantılı bilgi yayma faaliyetlerine" karıştığı gerekçesiyle toplam 32 bin 242 hesabın platformdan çıkartıldığı belirtildi. https://tele1.com.tr/hesaplari-kapatilan-aktrollere-saray-sahip-cikti-175747/ Twitter'ın açıklamasında, "esas olarak Türkiye içerisindeki kullanıcıları hedef alan, koordineli bir şekilde sahte faaliyetlerde bulunan kullanıcıların oluşturduğu ağın" 2020 yılı başlarında tespit edildiği ifade edildi. Açıklamada, "Bu ağın teknik göstergeleri ve hesapların davranışlarına dayanarak yaptığımız analizlerde, sahte ve ele geçirilmiş hesapların, AK Parti yanlısı siyasi söylemlerin yayılması için kullanıldığı ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'a güçlü destek verdiği görülmüştür. Bugün 7 bin 340 hesabı arşivlerde ifşa ediyoruz" denildi. https://tele1.com.tr/gordugu-haber-sonrasi-ali-babacan-isyan-etti-utanc-verici-175768/ Twitter, söz konusu hesapların belirlenmesiyle ilgili araştırmanın Avustralya Strateji Politikaları Enstitüsü (ASPI) ve Stanford İnternet Gözlemevi (SIO) ile birlikte yapıldığını aktardı. https://tele1.com.tr/troller-sosyal-medyada-birbirine-girdi-albayraka-yuklendi-166500/ Twitter, bu hesapların ve attıkları tweet mesajlarının arşivini de kamuoyuna açtığını bildirdi. Mayıs 2020 itibarıyla Türkiye'de hükümetle ilişkili olduğu iddia edilen 7.340 hesabın, 5 GB'lık tweet arşivi ve 821 GB'lık medya arşivi açıklandı. https://tele1.com.tr/mansur-yavasin-iftar-menusu-kampanyasina-siber-saldiri-156055/

Twitter'ın açıklamasında, yapılan teknik incelemenin söz konusu ağın Adalet ve Kalkınma Partisi'nin gençlik örgütlenmesiyle bağlantılı olduğuna ve çok sayıda ele geçirilmiş hesabı içeren merkezi bir şebekeye işaret ettiği ifade edildi.

Açıklamada, "Bunun sonucunda, bugün ifşa ettiğimiz ağ içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Türk hükümetini eleştiren hesaplar da var. Bu ele geçirilen hesaplar, düzenli olarak yukarıda belirtilen devlet aktörleri tarafından hack'lenme ve ele geçirme çabalarının hedefi olmuştur. Bu geniş ağ aynı zamanda kripto para birimleriyle ilişkili spam gibi ticari aktiviteler için de kullanıldığı görülmüştür" denildi. https://tele1.com.tr/aktroller-2020-secimine-hazirlaniyor-troll-hesaplarin-isleyisi-nasil-84277/

2015 YILINDA AKTROLLERİN ÇALIŞMA ŞEKLİ ARAŞTIRILMIŞTI

2015 yılında Aktrollerin çalışma şeklini ortaya çıkaran bir ağ araştırması yapılmıştı. Yapılan araştırmada o dönem Erdoğan'ın danışmanı olan Mustafa Varank'ın kontrol ağının başında olduğu ileri sürülmüştü.

İşte 2015 yılında yapılan o haber:

Hafıza Kollektifi’nin araştırmasına göre, son dönemde özellikle parti içinden gelen eleştiriler ve açılan soruşturmaların ardından ‘Ak Trol’ hesaplarından bazıları deşifre oldu. Bu süreçteki haber, araştırma ve soruşturmalar ilginç iddiaları da beraberinde getirdi. Partinin medya stratejisinin sosyal medya ayağı olduğu savunulan ‘Ak Trol’lerin, bu bağlantıları sayesinde devletin bürokratik kadrolarına da terfi edebildiği öne sürüldü. ‘Birçok gazeteci ve bürokrat da bu hesaplarla bağlantılı’ “Ağ haritasını oluşturmak için bir yerden başlamamız gerekiyordu” diyen Hafıza Kolektifi, kimliği deşifre olan ve ‘Ak Trol’ler adına paylaşımlarda bulunan Esat Ç rumuzlu kullanıcının @esatreis hesabını öncelik olarak seçmiş. Kolektif, ağ haritasının nasıl hazırlandığını şöyle anlatıyor: “Bu algoritmada hesapların geometrik olarak birbirlerine uzaklıkları dolayısıyla grafikteki yerleri, fizik yasalarına benzer kurallar kullanılarak hesaplanmakta. Twitter hesaplarını temsil eden nodlar, pozitif elektrik yüklü parçacıklar gibi birbirlerini iterken, arkadaşlık ilişkileri moleküler bağlar gibi nodların birbirlerini çekmelerini sağlıyor. Böylece bağları benzer olanlar birbirlerine yakınlaşırken, arkadaşlık bağları az olanlar ya da başka kullanıcılara benzemeyenler ise ilişkiler ağının dışına kayıyor.” Grafiğe ilk bakıldığında bütün hesapların ‘Ak Trol’ olmadığının açıkça gözüktüğünü belirten ve birçok gazeteci ve politikacının resmi hesaplarının da bu ilişki ağlarına doğal olarak girdiğine dikkati çeken grup, “Bu hesapların birbiriyle olan ilişkilerinin benzerliklerini inceleyerek gruplandırma yaptığımızda, ilişki ağlarının içerisindeki klikler ve dolayısıyla çok daha ilginç bir tablo ortaya çıkıyor” diyor. Grup, araştırmanın sonucunu şöyle özetliyor: “Arkadaşlık ilişkileri en çok benzeyenleri gruplandırdığımızda, Twitter hesaplarının kabaca ikiye ayrıldığını gördük. Alt kısma denk gelen ve turuncu renkte olan hesaplar çoğunlukla politikacı, danışman ve gazetecilerin kendi isimleriyle kullandıkları hesapları temsil ediyor. Bir kısmıysa daha çok mahlas kullanan sosyal hesapları temsil ediyor. Bu hesapların içinde politika konuşanlar olduğu kadar, @140hak (eskiden ‘beyinsiz adam’) ve @fitnatmurat gibi çok yüksek takipçili hesaplar da mevcut. Takipçi sayılarının çok olmasının yanısıra @esatreis ve arkadaşlarının bir kısmını da takip etmeleri nedeniyle ilişki ağına girmiş durumdalar. Grafiğin üst kısmında yer alan yeşil renkli grubun içinde politika ile ilgili içerik üreten grubu incelediğimizde, bunların kullandıkları dil ve işledikleri konular itibarıyla ak trol tanımıyla uyumlu hesaplar olduğunu görüyoruz.”

AKP İLE TROLLER ARASINDAKİ KÖPRÜ @ESATREİS

Bu gruplandırmanın ortaya koyduğu ilginç bir çıkarım ise Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın danışmanlarından Mustafa Varank’ın (@varank) hesabının, incelenen diğer 112 hesabın tam ortasında yer alması. Varank, mahlaslarıyla siyasi içerik üreten grup ve partinin resmi hesaplarıyla eşit derece sıkı bağlara sahip. Böylece bilginin herhangi bir hesaptan diğerine en kısa yoldan iletilmesindeki önemli ‘köprü’ niteliğinde. @esatreis‘in, tohum hesap olması sebebiyle en büyük daireye sahip olması kaçınılmaz fakat ağın çeperindeki @teroretavizyok adlı kullanıcının da kilit bağlantılara sahip, önemli bir hesap olduğu görülüyor.”

Hafıza Kolektifi’ne göre, bu çalışmada ortaya çıkan ağ haritası, içinde barındırdığı hesapların teker teker kim olduklarından çok, sosyal medyada bürokrat ve politikacılarla kurdukları bağların nasıl olduğunu betimlemesi açısından daha önemli.

“Bunun da ötesinde devletle doğrudan bağlantılı olan bir ağın kamuya bilgiyi iletirken, nasıl bir yapı kullandığını anlayabilmek için daha da incelenmesi gerekiyor. Ak trollerin Gezi olayları sırasında önemini çok iyi kavradığımız özgür bilgi dolaşımı ve kolektif bilgi teyit mekanizmalarının bir karşıtı olarak tasarlandığını söyleyebiliriz” diyen grup, bu organizasyonun işleyişini kavramanın, aslında bu kontr-aktivizm oluşumla mücadelenin de bir parçası olduğu kanısında.

ÇİN VE RUSYA'DAN DA HESAPLAR KAPATILDI

Twitter'ın açıklamasında devlet bağlantılı bilgi operasyonu yürüttüğünü söylediği toplam 32 bin 242 hesabın kapatıldığı ve bu hesapların bilgilerinin kamuya açıldığı belirtildi. Twitter, "Bu operasyonlarla bağlantılı hesapların her biri ve içerikler, platformdan kalıcı olarak çıkartılmıştır" denildi. En fazla Çin ile ilgili hesapların silindiği vurgulandı. Çin devleti ile bağlantılı olduğu söylenen 23 bin 750 hesap kapatıldı. Açıklamada bu hesaplardan yayımlanan mesajların yayılması için yaklaşık 150 bin sahte hesabın oluşturulduğu da ifade edildi. Twitter'ın Rusya devleti ile bağlantılı olduğunu söyleyerek kapattığı hesap sayısı ise 1152. Açıklamada, bu hesapların "siyasi amaçlarla gerçek olmayan, koordineli eylemler içerisinde olduğu" vurgulandı. Troll Troll Troll https://tele1.com.tr/mhpli-vekil-soylediklerini-unuttu-kendini-yalanladi-175790/ https://tele1.com.tr/sehir-hastanesine-is-basvurusunun-adresi-mhp-175786/
Muhabir: Alp Yanardağ