Tuzla Piyade Okulu’nda ‘Atatürk rozeti’ skandalı! Teğmenler neden ihraç edildi?

Yayın tarihi: 11 Şubat 2024 Pazar 11:03 am - Güncelleme: 11 Şubat 2024 Pazar 11:03 am

Tuzla Piyade Okulu’nda yaşanan ‘Atatürk rozeti’ skandalının ardından hem Atatürk rozeti takmayan teğmenler hem de onlara tepki gösteren Atatürkçü teğmenler TSK’den ihraç edildi. Teğmenlerin 3’ünün ihraç nedeni ‘Atatürk’e saygısızlık’ olarak gösterilirken 4’ünün atılma nedeni ise ‘hiyerarşiye aykırı hareket etmeleri’ oldu.

Milli Savunma Bakanlığı, Tuzla Piyade Okul Komutanlığı’nda 10 Kasım’da Gazi Mustafa Atatürk’ün ölüm yıl dönümünde düzenlenen anma töreninde Atatürk’ün fotoğrafını yakasına takmayan personel ile buna tepki gösteren diğer teğmenlerin Türk Silahlı Kuvvetleri’nden (TSK) ihraç edildiğini açıklandı.

Atatürkçü teğmenlerin ihraç kararları tepkiyle karşılandı.

Sözcü yazarı Saygı Öztürk, bugünkü yazısında teğmenlerin ihraç nedenlerini anlattı. Öztürk’ün yazısından ilgili bölüm şöyle:

“Yüksek Disiplin Kurulu kararıyla TSK’dan atılan teğmenlerden 3’ünün gerekçesi Atatürk’e saygısızlık, tören kurallarına uymama. 4 teğmenin ise genel manasıyla hiyerarşiye aykırı hareket etmeleri. Evet, 10 Kasım’da yakasına Atatürk fotoğrafı takmayan teğmene tepki gösteriyorlar. Onların uyarısı üzerine Bölük Komutanı da gereğini yapıyor Atatürk fotoğrafını taktırıyor.

Daha sonra bunlar kendi aralarındaki WhatsApp yazışmalarında, Atatürk fotoğrafı takmayan ve onlara destek olanların Harp Okulu’ndaki eski fotoğraflarını, daha önce bunlarla ilgili elde ettikleri belgeleri paylaşıyorlar. Hatta ‘sizi zehirlememiz lazım’ gibi tehditler var bu yazışmalarda. 13 Kasım’da 3 teğmenin kaldığı odanın kapısına Atatürk fotoğrafını asmaları, odadakilerin bunu indirmeleri sonucu arbede yaşanıyor.

Burada tehdit ve organize olarak arbede çıkarma suçu işleniyor. Olay sadece Atatürk’ü savunmak olsa tamam… Herkes Atatürk’ü savunmakla mükellef…  Türk Silahlı Kuvvetleri’nde Atatürk’e saygısızlık kabul edilemez. Öyle bir şey olmaz. Böyle bir saygısızlık yapanlar, gereğinin yapılacağını da bilir. Komutanlarına da işlem uygulandı ve onlar hakkında da gereği yapıldı.

Bir tarafta Atatürk’e saygısızlık yapan, ‘Atatürk’ü sevmiyoruz. O’nun yaptıklarını tasvip etmiyoruz’ diyen 3 teğmen ile bunlara karşı bazı fiilleri işleyen 4 teğmen atıldı. TSK, 4 kişiyi attı ama yarın savcı ‘ben 50 kişiyi çağırıyorum’ diyebilir. Atılanların, karara itiraz hakkı var.

Biz, olaya disiplin olarak bakıyoruz. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin temel değerlerinden birisi Atatürkçülük… Atatürk, disiplini ve hiyerarşisine zarar verecek hiçbir olay, hiçbir kişi, hiçbir duruma müsaade edilmez. Konu yanlış yerlere çekiliyor. ‘Atatürkçü teğmenler diğerleriyle aynı kefeye konulup atıldı’ şeklinde yorumlar yapılıyor. Bize göre bunlar yanlış yorum.

“ATATÜRK’Ü SEVMİYORUZ” DEDİKLERİNİ KABUL ETTİLER

Teğmenlerin tarikat bağlantısı da araştırılıyor. Aslında bağı saptanamasa bile bu teğmenler ifadelerinde bazı gerçekleri zaten söylemişler. Bütün teğmenler törende Atatürk fotoğrafı takarken, takmayan kişi ve onun destekçileri, ‘Biz Atatürk’ün yaptıklarını sevmiyoruz, tasvip etmiyoruz. Tamam, Cumhuriyeti kurdu, bu bakımdan ona saygı duyuyoruz. Ama daha sonra yaptıklarını tasvip etmiyoruz, sevmiyoruz’ diyorlar. Teğmenler kendi aralarındaki tartışmada bunları söylemekle kalmıyor, ifadelerinde de bunları söylediklerini kabul ediyorlar.

Adli süreçte çıkacak bilgi ve belgeler ışığında işlemler devam edecek. Şundan emin olalım: Bizim, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin temel değerlerine, disiplinine, hiyerarşisine zarar verecek hiçbir kişi, olay veya duruma müsamaha göstermeyeceğimizi herkesin bilmesi lazım.

Durum bu. Ancak bu olayın hem dava aşamalarında, hem Atatürkçü teğmenlerin atılmasına karşı açılan davalarda, Atatürk’ü 10 Kasım’da bile anmak istemeyenlerin anlatımlarından ilginç bilgiler, belgeler ortaya çıkacaktır.”

MSB’den ‘Tuzla Piyade Okulu’ açıklaması: Silahlı Kuvvetler’den ayırma kararı verilmiştir

Kaynak: TELE1