Tutuklulara ‘adaba uygun’ giyinmedikleri bahanesiyle disiplin cezası

Yayın tarihi: 29 Ekim 2019 Salı 11:47 am - Güncelleme: 29 Ekim 2019 Salı 11:47 am

Kandıra Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP’li eski vekilleri Selam Irmak ve Çağlar Demirel ile Hacire Tanırgan’a ‘adaba uygun’ giyinmedikleri bahanesiyle disiplin cezası verildi.

Kandıra 1 No’lu F Tipi Kapalı Cezaevi’ndeki kadın gardiyanlar, tutuklu bulunan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır eski milletvekili Çağlar Demirel, Hakkari eski milletvekili Selma Irmak ve tutuklu Hacire Tanırgan’ı havalandırmaya çıktıklarında giydikleri kıyafetlere ilişkin ‘uyardı.’

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre kadın gardiyanlar, Demirel, Irmak ve Tanırgan’ın kaldıkları odayı ve havalandırmayı gören kameraların erkek gardiyanlar tarafından izlediğini belirterek, “havalandırmaya çıkarken kıyafetlerinize dikkat edin” dedi.

Bunu öğrenen Demirel, Irmak ve Tanırgan, havalandırmadaki kameraları kapattı.

Tutuklular, cezaevi idaresine kameraları kapatma gerekçelerini şöyle anlattı:

“Güvenliği ihlal etme amaçlı kapadıklarını, bu iddiayı reddettiklerini, erkek gardiyanlar tarafından sürekli izleniyor olması özel alanlarının ihlal edildiğini ceza infaz kurumu idaresinin güvenlik önlemlerini alırken hükümlü tutukluların özel ve mahremiyet alanlarının korunması hakkını ihlal edilmemesine özen göstermesi gerekir.”

DİSİPLİN CEZASI

Kocaeli 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü buna karşın üç tutukluya, “Adaba uygun” giyinmedikleri ve “kurum malına zarar verdikleri” gerekçesiyle 29 Temmuz’da 3 gün disiplin cezası verdi.

Müdürlük verdiği disiplin cezasını şu ifadelerle gerekçelendirdi:

“Hükümlü ve tutukluların kameraların özel alanlarını ihlal ettiğini söyleminin iddia olduğunu ileri sürdü. Oda havalandırma alanları özel yaşam alanı olmayıp, ortak kullanım alanı olduğuna değindi. Dolayısı ile her hükümlü tutuklu bu ortak kullanım alanında genel adap kuralları çerçevesinde giyinmesi gerekmektedir.
Keyfi nedenlerle güvenlik amacıyla takılan kameraların görüntü alınmasına engel, 5275 sayılı kanunun 37’ci maddesinin 1’ci fıkrası, hükümlü hakkında kurumda düzenli bir yaşamın sürdürülmesi güvenlik ve disiplin sağlanması bakımından kanun, tüzük yönetmenlikler ile idarenin uygulamasını emrettiği veya gerekli kıldığı davranış ve tutumları kusurlu olarak ihlal ettiğinde eylemin niteliği ile ilgili ağırlık derecesine göre kanunda belirtilen disiplin cezaları uygulanır şekildeki düzenlemeye açıkça aykırı düşmektedir”

İTİRAZ ÜZERİNE DURUŞMA YAPILACAK

Irmak, Demirel ve Tanırgan, Kocaeli İnfaz Hakimliği’ne başvurarak verilen cezaya itiraz etti.

İtirazın kabul edilmesi üzerine tutukluların duruşması yarın Kocaeli İnfaz Hakimliğinde saat 09.30’da görülecek.