Tutuklu Rus muhalif Navalny cezaevinde hayatını kaybetti

Yayın tarihi: 16 Şubat 2024 Cuma 3:00 pm - Güncelleme: 16 Şubat 2024 Cuma 3:21 pm

Tutuklu bulunan Rus muhalif Aleksey Navalny’nin öldüğü duyuruldu. Navalny, 19 yıl hapisle cezalandırılmıştı.

Yamalo-Nenets bölgesi cezaevi servisi tutuklu bulunan Rus muhalefet lideri Aleksey Navalny’nin hayatını kaybettiğini açıkladı. Navalny, iki hafta kadar önce ilettiği mesada, Rusya’da mart ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde Devlet Başkanı Vladimir Putin’i protesto etmek için seçmenlerden öğlen saatlerinde oy kullanmalarını istemişti. Telegram hesabından paylaşımda bulunan Navalny, Putin’e karşı oy kullanmanın yeterli olmadığını, zira bu seçimlerde ilk defa uygulanacak elektronik oylama sistemine hile karıştırılacağını öne sürmüştü.

Rus muhalif Navalni’ye 19 yıl hapis cezası

“ARAŞTIRMALARI CEZAEVİ YAPIYOR”

Kremlin’den yapılan açıklamada ise “Navalny’nin ölüm nedeniyle ilgili bilgimiz yok. Gerekli araştırmaları cezaevi yapıyor” denildi.

Kremlin’den yapılan açıklamada ise “Navalny’nin ölüm nedeniyle ilgili bilgimiz yok. Gerekli araştırmaları cezaevi yapıyor” denildi.

Kremlin Sözcüsü Dmitry Peskov, Vladimir Putin’e Navalni’nin ölümü hakkında bilgi verildiğini belirterek, “Evet, kendisine bilgi verildi. Sağlık görevlileri bununla ilgilenecek. Bildiğimiz kadarıyla, mevcut tüm kurallara uygun olarak, Federal Cezaevi Servisi tüm kontrollerden sorumludur. Bu konuda Federal Cezaevi Servisi’nin izlediği belirli bir dizi kural var” dedi.

Dmitry Peskov, Navalni’nin ölümünün “pıhtı atması” olduğu iddiaları hakkında da ise, “Bilmiyorum. Bunu öğrenmek sağlık görevlilerine bağlı” şeklinde konuştu.

“RUS MAKAMLARI İTİRAF ETTİ”

Navalny’nin yardımcısı Leonid Volkov ise yaptığı açıklamada, “Rus makamları Aleksey Navalny’yi, hapishanede öldürdüklerine dair bir itiraf yayınladı. Bunu doğrulamak ya da doğru olmadığını kanıtlamak için herhangi bir yolumuz yok” ifadelerini kullandı.

Navanly’nin basın sekreteri ise sosyal medya paylaşımında, Rus muhalif liderin ölümünü doğrulayamadığını ifade etti.

Rusya’da 19 yıl hapis cezasına çarptırılan ve Putin’in en büyük rakiplerinden biri olarak adlandırılan muhalif lider Alexei Navalny’den bir süre haber alınamamış, geçen aralık ayında ise Rusya’nın kuzeyinde Kutup Bölgesi’ndeki bir hapishaneye nakledildiği duyurulmuştu.

Navalny ile görüşen avukatı, “Durumu iyi” demişti.

ALEKSEY NAVALNY KİMDİR?

Aleksey Navalny, Rus muhalif politikacı ve avukattır; adını Rusya’daki hükümet karşıtı faaliyetler ve önderlik ettiği protestolar ile duyurmuştur. Bu sayede, sosyal medya üzerinden geniş bir takipçi kitlesine ulaşmıştır.

2011 ve 2012 yıllarında Rusya’da yaşanan hükümet karşıtı gösterilerde önemli bir rol oynamıştır. Rusya’daki önde gelen siyasi figürler ve devlet şirketleri hakkında yolsuzluk iddialarını içeren araştırmalar yayınlamıştır.

Kremlin’e karşı açık eleştirileri nedeniyle pek çok kez gözaltına alınan Navalny, hapis cezasına çarptırılmış ve ev hapsinde tutulmuştur.

2020 yılında Sibirya’da bir uçuş sırasında zehirlendiği ve bu olaydan Rus hükümetinin sorumlu olduğu iddia edilmiştir.

Navalny, Almanya’da tedavi gördükten sonra 2021’in başlarında Rusya’ya döndüğünde hemen gözaltına alınmış ve daha sonra hapis cezasına çarptırılmıştır.

Navalny ve destekçileri Navalny’i “yolsuzlukla mücadele” kahramanı olarak görürken, Rus hükümeti, Navalny’nin eylemlerini Batı’nın Rusya’ya müdahalesi olarak nitelendirmekte ve onu bir “yabancı ajan” olarak tanımlamaktadır.

Kaynak: TELE1