Tutuklanan tütüncülere ‘WhatsApp grubu’ sorgusu

Yayın tarihi: 13 Temmuz 2021 Salı 9:26 am - Güncelleme: 13 Temmuz 2021 Salı 9:26 am

Tütüncüler, satış belgesi olmadan tütün satılmasını yasaklayan kanunu protesto etmeye devam ediyor. Adıyaman’da otoyolu kapatan ve tutuklanan 10 üreticinin dahil olduğu ‘Tütün Yasası Bilgilendirme’ adlı WhatsApp grubu suç kanıtı gibi değerlendirildi. Sorguda soru olarak yöneltildi.

Adıyaman ve Malatya’da tütün üreticileri tütün yasağını protesto etmek için bir araya gelmişti. AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’a seslenen tütüncüler, “Adıyaman tütüncülerini mağdur etmeyin” çağrısı yapmıştı. Eylem yapan tütüncülerin evlerine baskın yapılmış, TELE1’e konuşan CHP Adıyaman İl Başkanı Mehmet Sırrı Burak Binzet, en az 30 kişinin gözaltına alındığını söylemişti.

Eylemlerine devam eden bazı tütüncüler yol kapatmış ve 10 tütün üreticisi tutuklanmıştı. Tütün işçilerine ‘kanuna aykırı toplantıya katılıp dağılma’ , ‘kamu kurumu faaliyetini cebir ve tehdit kullanarak engellemek’ suçları yöneltildi. Sözcü’den İsmail Saymaz’ın haberine göre,  WhatsApp grubu kurmak ve yol kapatma eylemi sırasında içerisinde hasta bulunan bir ambulansı geri göndermek de suçlamalar arasında yer aldı.

SUÇ OLUŞTURMAMALI

Çiftçi A.Ç., ifadesinde, Çelikhan’da tütün üreticisi olduğunu belirterek, yasadan ötürü il dışına satış yapamadıkları için eylem yaptıklarını anlattı. A.Ö. ise ifadesinde “Yolu kesinlikle açmıyoruz, hastan varsa ambulans çağır” demediğini ileri sürdü. C.İ. ise “WhatsApp grubunda tütün nereye gider, fiyatı ne kadar olur tarzında konuşmalar oluyordu” dedi. A.Y. ise “Grubun kaç kişiden oluştuğunu bile bilmiyorum. Gruba eylemden bir gün önce dahil oldum” ifadesini kullandı. Üreticilerin avukatı Murat Bilgiç ise “WhatsApp grubundaki konuşma ve yazışmalar suç oluşturmamaktadır” dedi. Ancak mahkeme kuvvetli suç şüphesinin bulunması, muhtemel cezanın üst sınırı, kaçma ve delilleri karartma ihtimalinden ötürü çiftçileri tutukladı.

Tütün üreticilerinin evine baskın: En az 30 gözaltı

“AKP için canımı veririm” diyen tütüncü Erdoğan’a seslendi