Tutankamon’un uzaydan geldiği söylenen hançeri Anadolu’dan düğün hediyesi!

Yayın tarihi: 21 Şubat 2022 Pazartesi 1:08 pm - Güncelleme: 21 Şubat 2022 Pazartesi 1:08 pm

Arkeologlar 1920’lerde Tutankamon’un Krallar Vadisi’ndeki mezarına girdiğinde bir metre uzunluğundaki hançeri bulmuştu. Hançerin Anadolu’da üretildiği düşünülüyor.

Efsanelere konu olan Mısır firavunu Tutankamon’un mezarında bulunan bir demir hançer X-ışınlarıyla tarandı.

Hakemli bilimsel dergi Meteoritics & Planetary Science’ta yayımlanan bulgular, hançerdeki metal alaşımının bir göktaşından alındığını ortaya koydu.

Independent Türkçe’den Çağla Üren’in haberine göre; Araştırma ekibi, hançerin düşük sıcaklıkta dövülerek oluşturulduğundan şüpheleniyor. Ayrıca hançerin Mısır’da değil, Anadolu topraklarında üretildiği düşünülüyor.

Arkeologlar 1920’lerde Tutankamon’un Krallar Vadisi’ndeki mezarına girdiğinde bir metre uzunluğundaki bu hançeri bulmuştu. Hançerin bıçağı demirden yapılmıştı. Demir Çağı firavunun ölümünden yaklaşık bir yüzyıl sonra başladığı için bu şaşırtıcı bir keşif olmuştu.

MÖ 1332 ve 1323 arasında hüküm süren çocuk firavunun saltanatına 8-9 yaşlarında başladığı düşünülüyor.

Ünlü firavunun akraba evliliğinden doğması nedeniyle birçok hastalıkla mücadele ettiği ve bu durumun ömrünü kısalttığı tahmin ediliyor. Ancak çeşitli efsaneler, firavunun suikasta uğradığını veya kaza geçirdiğini öne sürüyor.

‘Tutankhamun’un mezarının bulunmasından sonra en büyük arkeolojik buluş”

GÖKTAŞINDAN MEZARA

2016’da yapılan bir araştırma, hançerin meteorit kökenli olabileceğini düşündürmüştü. Ancak hangi tür göktaşından geldiği ve nasıl dövüldüğüne dair sorular baki kalmıştı. Yeni araştırma ise hançerin hikayesine netlik kazandırdı.

Japonya’daki Chiba Teknoloji Enstitüsü’nden araştırmacı ve çalışmanın ortak yazarı Tomoko Arai, “Hançerin kökenini anlamak için temassız ve tahribatsız, iki boyutlu kimyasal analiz yaptık” diye konuştu.

Analiz hançerde demir, nikel, manganez ve kobalt yoğunluğunun incelenmesine ve bıçağın temel yapısını haritalandırılmasına olanak tanıdı. Bıçaktaki kararmış noktalarda kükürt, klor, kalsiyum ve çinko tespit edildi. Ancak asıl ilginç olan, bunların dağılımıydı.

Arai, “Hançerin iki tarafında da yer yer çapraz çizgili bir doku oluştuğunu fark ettik. Bu da oktahedrit diye bilinen demir göktaşlarınna özgü Widmanstätten desenini akla getiriyor. İşte bu çok şaşırdığımız bir andı” ifadelerini kullandı.

Widmanstätten deseni, nikelin nesneler üzerindeki dağılımının neden olduğu, bazı metalik göktaşlarında gözlemlenen dikkate değer bir etki.

Tutankamon’un hançerinde bu desenin saptanması, hançerin oktahedrit türü bir göktaşından yapıldığını gösteriyor. Oktahedritler en büyük demir göktaşları grubu diye biliniyor.

DÜĞÜN HEDİYESİ

Arai, sözlerine, “Yüzeyde küçük siyah lekeler de bulduk” diye devam etti:

İlk başta pas olduklarını düşündük. Ancak bunların genellikle oktahedrit demir göktaşlarında gözlemlenen demir sülfür olduğu ortaya çıktı.

Araştırmacılara göre Widmanstätten deseninin yanı sıra demir sülfürün varlığı, hançerin nispeten düşük (950 santigrat dereceden az) bir ısıyla dövüldüğünü gösteriyor.

Kimyasal analiz, hançerin nerede dövüldüğüne dair kesin bilgi vermediği için araştırma ekibi, Antik Mısır’daki diplomatik faaliyetlerin belgelendiği, Amarna Mektupları diye bilinen 3 bin 400 yıllık bir dizi tablete yöneldi.

Mektuplarda, Tutankamon’un dedesi III. Amenhotep’in, Anadolu’daki Mitanni kralının kızıyla evlendiği ve bu nedenle firavuna altın kınlı demir bir hançer verildiğinden söz ediliyordu.

Bu da Tutankamon’un uzaylı hançerinin “yurt dışından” gelen bir aile yadigarı olduğunu düşündürdü.

Ayrıca elementlerin analizi, hançerin kabzasındaki değerli taşların, Mitanni’de yaygın kullanılan ama Mısır’da görülmeyen bir kireç sıvayla yapıştırıldığını gösterdi.

Arai, ilerde yapılacak araştırmaların bıçağın kökenini daha kesin biçimde doğrulayacağını söylüyor.