TÜSİAD’tan asgari ücret zammına açık kapı

Yayın tarihi: 25 Nisan 2022 Pazartesi 6:16 pm - Güncelleme: 25 Nisan 2022 Pazartesi 6:25 pm

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Orhan Turan asgari ücrete ilişkin açıklama yaptı. Turan, zamma açık kapı bırakarak, “Hükümetle görüşmeyi düşünüyoruz” dedi.

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan katıldığı bir televizyon programında faiz, enflasyon ve asgari ücrete ilişkin açıklamalar yaptı. Turan, vatandaşın enflasyona ezdirilmemesi gerektiğini vurgulayarak asgari ücretin yıl ortasında yeniden artırılmasına sıcak baktıklarını ifade etti.

“ÇALIŞANLAR ENFLASYONA EZDİRİLMEMELİ”

Turan, “Gençlerin hayallerini hayata geçirecekleri ortam oluşturmalıyız. Türkiye yetenek havuzunu kaybetmemeli. Bazı şirketler geçen sene Ağustos Eylül aylarında destek anlamında bazı düzenlemeler yaptı. İş barışı açısından da bunu düşünmemiz, çalışanları enflasyona ezdirmeden bu süreci birlikte geçirmemiz gerektiğini düşünüyorum. Yüzde 60’ın üzerinde enflasyonun olduğu bir yerde yapılması gereken yapılmalı. Bu konu hakkında hükümetle görüşmeyi düşünüyoruz” yorumunu yaptı.

“UCUZ İŞGÜCÜ İLE İHRACATI ARTIRMAMIZ MÜMKÜN DEĞİL”

Türk lirasının değer kaybına da değinen Turan, şunları söyledi:

“Türkiye’nin katma değerli, markalı ihracat yapması gerekiyor. ‘Değersiz bir Türk lirası ile ihracatı patlatırız’ modeli 90’larda kaldı. İhracatın en çok arttığı dönemler kurun stabil gittiği dönemler. Bu, kalıcı bir politika değil. Türk lirasını zayıflatarak kur avantajı ve ucuz işgücü ile ihracatı sürdürülebilir olarak artırmamız mümkün değil. AB enerjide Rusya’ya olan bağımlılığını azaltmaya çalışıyor. Türkiye de ihtiyacı olan enerjinin yüzde 75’ini ithal ediyor. Enerji seferberliği Türkiye için çok önemli. Enerji verimliliğinde farkındalık yaratılması için çalışma yapacağız.”

‘Asgari ücretli ve emekli bayram ikramiyesine zam yok’a tepki yağdı