TÜSİAD: Artan risk seviyesi sürdürülemez

Yayın tarihi: 15 Haziran 2022 Çarşamba 12:11 pm - Güncelleme: 15 Haziran 2022 Çarşamba 12:23 pm

TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve Yüksek İstişare Konseyi (YİK) Başkanı Tuncay Özilhan, TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi’nde konuştu. Özilhan, konuşmasında “Enflasyon halkın satın alma gücünü eritiyor” ifadelerini kullandı.

Türkiye Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (TÜSİAD) Yüksek İstişare Konseyi’nde konuşan TÜSİAD Başkanı Orhan Turan ve YİK Başkanı Tuncay Özilhan, enflasyona dikkat çekti. Turan Türkiye’nin fakirleştiğine dikkat çekerken, Özilhan “Türkiye’nin geçmişinde olduğu gibi bir enflasyon sarmalına girmesi çok yüksek bir bedel ödetir. Sorunları çözmek yerine bir süre için hafifletmek yönünde atılan adımlar da geri teper” ifadelerine yer verdi.

“ENFLASYON SARMALI YÜKSEK BİR BEDEL ÖDETİR”

Özilhan’ın konuşmasında öne çıkanlar şöyle:

Enflasyonun kontrolden çıkması gelir adaletsizliğini daha da artıracak. İçerideki politikalarla risk primimiz yükseliyor.

Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile gündeme gelen gıda krizi Türkiye’yi de etkiledi. Savaşın uzamasını ithalata bağımlı ülkelerde gıdaya ulaşımı zorlaştırdı.

Ülkenin yeni bir tarım politikasına ihtiyacı var. Ukrayna’nın işgali küresel tedarik zincirlerinin önemini gündeme getirdi.

Türkiye’nin üretim yapısını ve dış ilişkilerini küresel ticaretteki değişimlere göre şekillendirmesi gerekiyor.

Doların değer kazanması Türk lirasının değer kaybetmesi anlamına geliyor.

Türkiye ikinci yüz yılına küresel mimarideki belirsizlikler altında giriyor.

Sağ popülist dalgadaki erime, otoriter rejimlerdeki güç kaybı, tedarik zincirlerinin ortak değerlerini paylaşan ülkelere kaydırılması gibi yönelimler karşısında tercihlerimizi netleştirmeliyiz.

Enflasyon halkın satın alma gücünü eritiyor.

Ekonomideki en büyük öncelik enflasyonun kontrolden çıkmasını önlemek ve arından kalıcı bir düşüş sağlamak. Aksi halde Türkiye’nin geçmişinde olduğu gibi bir enflasyon sarmalına girmesi çok yüksek bir bedel ödetir. Sorunları çözmek yerine bir süre için hafifletmek yönünde atılan adımlar da geri teper.

Ekonomik sorunlar sık sık değiştirilen düzenlemelerle çözülemez. Tam tersine piyasanın işleyişine yapılan müdahaleler karar alma ufkunu daraltır ve ekonomiyi daha da bozar.

“FAKİRLEŞEREK BÜYÜYORUZ”

Turan’ın konuşmasının satır başları ise şöyle:

TÜFE üç haneye yükseliyor, fakirleşerek büyüyoruz

Orta sınıfların gelirleri erozyona uğruyor.

Unutmayalım ki orta sınıfı güçlü olmayan bir ülkede demokrasi zayıflar.

Eşitsiz gelir dağılımı demokratik sisteme yönelik inancı zedeler.

Rekabetçi kur ve cari fazla politikaları günümüze uyumlu değil ve istenilen sonucu vermiyor.

Enflasyonla mücadelede tüm dünya faiz artırırken, biz tersi bir politika izliyoruz. Artan risk seviyesi sürdürülemez, geleneksel politikalara dönmeliyiz. İzlenen ekonomi politikalarıyla gelirlerimiz eriyor.

Türkiye’nin önemli konumunun iyi yönetilmesi gerekiyor.

Gençler, liyakatin kıymetinin olmadığını, yükselmenin çalışmaktan ve emek vermekten değil doğru bağlantılara sahip olmaktan geçtiğini düşünüyor.

TÜSİAD Başkanı: Enflasyon mücadele edilmediği için yükselecek